Nu laddar han om med en ny topphäst i V75 på Solänget

121

Nu laddar han om med en ny topphäst i V75 på Solänget

Han tog sin tredje derbyseger på de senaste sex åren när Attraversiamo vann i söndags.
Svante Båth firade i förskott med gastronomiska matupplevelser på olika stjärnkrogar.
Nu laddar han om med en ny topphäst i V75 på Solänget.
– Very Kronos är tillräckligt bra för att vinna från spår elva, säger Båth.

När Attraversiamo vann Svenskt Travderby för Erik Adielsson var det tredje segern för Svante Båth som tränare i travsportens blå band. De tidigare derbyvinnarna är Poochai 2014 och Conlight Ås 2015. Han har tagit fram hästarna hela vägen från grunden och svarat för en enastående bedrift.
– Jag är stolt över det och det visar att vi har ett väl fungerande koncept med unghästarna. Jag har förmånen att ha bra hästägare och bra personal omkring mig, säger Svante Båth efter att ha bärgat sin tredje gula derbykavaj.
– Attraversiamo har tagit loppet jättebra men vi ska ha en grundlig genomgång måndag och tisdag nästa vecka med veterinären. Sedan siktar vi förhoppningsvis mot försöken till Europaderbyt som körs under kriteriehelgen.

Stjärna i Guide Michelin
Solvalla-tränaren är väl bevandrad inom gastronomin och brukar fira sina stora segrar med god mat och dryck på olika stjärnkrogar. Men den här gången blev krogbesöken innan storloppet istället för efteråt. Bland annat på PM & Vänner i Växjö vilken har belönats med en stjärna i Guide Michelin och en Grand Award i Wine Spectator.
– Det var inte så att jag trodde på seger men vi tog restaurangbesöken innan den här gången. Jag och Kristian Lindberg har haft lite av en tradition i många år att resa runt och titta på unghästar under derbyveckan. De senaste åren har det varit lite för dåligt med det men nu gjorde vi det och jag kollade på föl och han på ettåringar. Då umgås vi och framförallt letar vi även redan på bra restauranger.
– Vi började i Lidköping på onsdagen och på torsdagen blev det ett besök på PM & Vänner i Växjö. Det var otroligt bra och ett jättetrevligt ställe både restaurangen och bistron som jag varmt kan rekommendera.

Njöt av anka i fem serveringar – ”Helt underbart”
– På fredag åkte jag hem och hade middag hemma med några av delägarna i Attraversiamo, Anders och Kajsa. De uppskattar också mat och vin precis som jag gör. Sedan på lördagen så var vi på en väldigt annorlunda men väldigt bra restaurang i Malmö som heter Bouchon. Deras specialité är deras anka som man måste beställa 72 timmar innan och den ankan är i fem olika serveringar där man börjar med anklever. Det är helt underbart och även om man kanske inte vill äta det varje lördag så var det en perfekt uppladdning, säger Båth.

”Det är så sjukt att det inte är sant”
När Svante Båth och Erik Adielsson lämnat Jägersro och tagit flyget hem till Stora Alby i Upplands-Väsby där båda bor, blev det istället lugnt på söndagskvällen.
– Erik ville absolut att jag skulle komma hem på ett glas champagne och vi satt och tittade på loppet och tv-sändningen. Jag måste lära mig att vara lite glad i tv och se lite lyckligare ut men jag säger till mitt försvar att man är totalt urlakad av alla anspänningar och förberedelser som är inför ett så stort lopp. Det är alltifrån värmningar, till huvudlag, balans och vagnar och allt ska sättas på sin spets. Sedan är loppet över på några minuter innan de går i mål.
– Jag tror inte att jag kan förklara om man inte får uppleva det. Men det är så sjukt att det inte är sant. Man går i mål och någonstans känns det som att man sticker en kniv i en och luften går liksom ur en som en ballong. Man tittar upp och tänker, vann jag eller förlorade jag. Jag kände samma sak när jag tittade på tv-sändningen efteråt att det var helt sluttömt inombords.
– Det är väldigt jobbigt och en stor press och jag tror att alla känner så. Skillnaden är ju att man pratar och frågar alltid vinnaren direkt efteråt och inte den som kom femma. Det är lite hatkärlek över det här och fruktansvärt nervöst innan. Men samtidigt den dagen som jag inte känner så och får den feelingen så lägger jag av direkt. Det är ju detta som gör det här både så läckert och så gruvsamt, menar Svante.

Annorlunda värmning på Very Kronos
På lördag är det V75 på Solänget som gäller och Svante Båth skickar upp två hästar som båda körs av Erik Adielsson. En av dem är topphästen Very Kronos som startar från spår elva i V75-avslutningen.
– Very Kronos (V75-7) var jag jättenöjd med i comebacken och han skötte sig fint efter att vi ändrat på värmningsrutinerna. För att försöka göra av med lite överskottsenergi så bestämde vi innan att hästen själv skulle få bestämma hur han skulle värmas. Vi spånade tillsammans och jag sa till Erik att låt hästen bestämma själv hur fort han vill springa och det blev 1.25 i 1600 meter i värmningen. Det var lite annorlunda gentemot tidigare men kändes rätt och bra.
– Hästen var inte vässad alls inför det loppet och som jag sa innan så har vi planer på Frankrike med honom till hösten och vintern. Det såg man också i loppet för Erik fick va på honom med spöet in på upploppet och tala om för honom att nu måste du sträcka på dig och kämpa. Hästen svarade också bra på det och kämpade verkligen in i mål. Det var jag jättenöjd med för tidigare så har han varit så överlägsen och vunnit på talang och med pisken under armen. Han har varit bättre än de andra helt enkelt, eller så har han galopperat bort sig. Nu kom han med halvform och fick plocka fram kämpatakterna.
– Han går naturligtvis framåt med loppet i kroppen och jag har ingenting att klaga på efteråt. Han är tillräckligt bra för att vinna från spår elva men jag kommer heller inte att gnälla om han förlorar från spår elva. Vi ändrar ingenting nu och eventuellt rycker vi skorna till finalen under kriteriehelgen, säger Svante Båth.
Du har även med Arras Cando i V75-inledningen från innerspår bakom bilen över kort distans. Chanserna där?
– Arras Cando (V75-1)
 har ett jättekul läge med innerspår eftersom han är så startsnabb. Vi kommer att göra allt för att försvara ledningen för då växer chanserna. Hästen gjorde ett bra lopp senast även om han åkte dit den sista biten. Barfota runt om funkade väldigt bra och det blir samma igen. Roffar han åt sig ledningen utan att det kostar för mycket kan det hålla hela vägen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFrån Stadsteatern till tävlingssulkyn
Nästa artikelGreenshoe fortsätter att imponera stort

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.