Prix d’Amerique kan bli riktigt blågult

116

Prix d'Amerique kan bli riktigt blågult

Klassisk bild. Prix d’Amerique 2014 och trion Maharajah, Örjan Kihlström och Stefan Hultman. Foto av LARS JAKOBSSON

Prix d’Amerique kan bli riktigt blågult i januari.
Readly Express, Nuncio, Propulsion och Twister Bi är alla aktuella och heta inför världens tuffaste travlopp.
Stefan Hultman lyckades ta sig hela vägen med Maharajah och vet hur svårt det är och att det nästan inte går att vinna i fransmännens egen lejonkula.

Landet med världens kanske skickligaste tränare brukar ofta komma till korta i Prix d’Amerique. För fransmännen är loppet nästan heligt och inget lopp spelar egentligen någon roll under våren, sommaren och hösten.
Det är sista söndagen i januari det ska smälla. Under några minuter den där oftast smågriniga eftermiddagen.
– Som tränare kan du inte ha toppform på din häst i november och tro att du ska vinna Prix d’Amerique i januari. Där har fransmännen legat före oss i många år och det är bara att hoppas att vi svenskar lär oss läxan, säger Stefan Hultman, Solvallatränaren som på grund av sjukdom förmodligen inte kommer att träna hästar i större skala igen.
Hultman hann dock med nästan alla pojkdrömmar som aktiv. Som att vinna Elitloppet och det där loppet i Paris han räknar som det största.
Teamet Stefan Hultman och Örjan Kihlström testade flera gånger. Innan en viss Maharajah föddes hade Solvallatränaren en fjärdeplats som bäst i Prix d’Amerique. 2004 med Naglo.
– Naglo var till och med spelfavorit det året men jag gjorde misstaget att starta honom som femåring i stället för som sexåring. Ett misstag – av många – jag lärde av på vägen genom några riktigt bra hästar som just Naglo, Energetic och Triton Sund.
Stefan Hultman gick ut i tidningarna då Maharajah bara var tre år och sa att fransmännen skulle få passa sig i framtiden. I starke Maharajah såg han en champion han skulle kunna vinna det stora loppet med.
När Örjan Kihlström skar mållinjen först med Maharajah 2014 var det i fjärde och sista försöket svensk travhistoria kunde skrivas om hästen från Ekerö utanför Stockholm. Detta efter en andraplats 2010, en fjärdeplats 2011 och floppen 2012 då hästen blev oplacerad.
– Det var det året ”Marre” fick transportsjuka när vi kom ner till Frankrike och i loppet duellerade Ludde (Kolgjini) och Örjan om ledningen och körde 1.10 första 1600 meterna. Ja, fransmännen pratar om det fortfarande, säger Stefan Hultman och ler snett.

”Topp fem-favoriterna”
Loppet i början av nästa år kan bli hur bra som helst för svenskt vidkommande. En kvartett svensktränade hästar sticker ut från mängden och tränarna sticker inte under stol med att Prix d’Amerique är målet i vinter.
Det handlar om Timo Nurmos Readly Express, Stefan Melanders Nuncio, Daniel Redéns Propulsion och Jerry Riordans VM-vinnare Twister Bi.
– Det kan helt klart bli ett speciellt år. Fyra hästar som tillsammans med fransmännens Bold Eagle kan bli topp fem-favoriterna. Det är inga dunungar vi kanske kan skicka ner i år. Om vi förutsätter att de hästarna åker och att tränarna hinner få form på dem. Ja, då är det ju hästar som duger att vara med i matchen – och det ordentligt också.
– Är det något jag ser fram emot varje vinter så är det just det här loppet och nu ser verkligen fram emot den där söndagen, även om jag tror att Bold Eagle återigen kan bli svårslagen. Allt hänger på om den kommer upp i samma form. Alla lopp ska köras…säger Stefan Hultman.

Frankrikes finaste
Det som talar emot den svensktränade kvartetten är att det helt enkelt handlar om fransmännens lopp. Frankrikes finaste.
Den förre Solvallatränaren berättar att det nästan var med besatthet han under 15 års tid funderade på hur han skulle kunna vinna världens tuffaste travlopp.
– Det låter lite som en klyscha men det gäller verkligen att kunna få formen på topp sista söndagen i januari. Fransmännen är fruktansvärt duktiga på att matcha in sina hästar. Franska hästar som kanske inte är heta för att vinna loppet kommer också i absolut toppform och kommer att vara i vägen för svenskarna om inte annat. Det är bland annat det som gör att det är så otroligt svårt att vinna loppet, säger han.

Höll på att gå fel
Med Maharajah höll allt på att bli rätt redan i första försöket men den gången visade sig Ready Cash vara lite för bra.
Inför märkesåret 2014 matchades Maharajah i mindre svenska lopp. Stefan Hultman fick kritik för att han inte stångades nere i Frankrike och gav hästen nödvändig hårdhet.
– Men jag var bara intresserad av att toppa formen exakt rätt dag. Nu höll det på att gå fel ändå när han floppade i V75 på Solvalla i januari den gången det snöade så mycket. Det var hans blodvärden som var för höga men vi fick ner dem med omlagd träning.

Höll sig undan 
Stefan Hultman berättar att en hel del då – tre veckor före loppet – började handla om att ta bort alla stressmoment för att få ner ”hb-värdet” (hemoglobinet) på hästen.
– Ta bara en sån sak som att det nog räckte att han såg mig som brukade köra jobben så började han varva upp. Skötaren Lisa (Skogh) fick ta det sista i Paris. Jag var där som vanlig turist och kommunicerade bara via mobilen med Lisa de sista dagarna innan loppet. Inte ens på tävlingsdagen närmade vi oss Maharajah i onödan, Örjan och jag. Lisa fick värma.
Stefan Hultman drar år för år med Maharajah och berättar om alla toppar och dalar på vägen mot segern. Han hade studerat fransmännen i många år och gjort egna misstag. Lärt läxan.
– Det var en sådan viktig del av mitt liv det där loppet. Och utan att låta självgod så tycker jag att jag skaffat mig alla kunskaper fransmännen har och fick feeling för vad Prix d’Amerique handlar om.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.