Readly Express i årsdebut på V75

42

readly express i årsdebut

Kungen bland fjolårets treåringar är redo för comeback.
På lördagen gör Readly Express årsdebut i Ina Scots Ära.
– Han känns kanonfin, säger tränaren Timo Nurmos.

Travsporten rullar vidare efter elitloppshelgen och på lördag är det nya högklassiga tävlingar. V75 avgörs i Mantorp och omgången kryddas med en jackpot där 40 miljoner kronor väntar på en ensam vinnare. I fyraåringsloppet Ina Scots Ära gör Readly Express en högintressant årsdebut. Hästen vann Svenskt Travkriterium i fjol i oerhört imponerande stil på nya världsrekordet, 1.12,8/2640 autostart. Han var målfotoslagen tvåa i Breeders’ Crown-finalen och tjänade drygt 2,8 miljoner kronor på nio starter. Av dessa vann han sju lopp och tog två andraplatser. Readly Express röstades fram som Årets Treåring.
– Det var en otrolig säsong han gjorde förra året. Han vann det största loppet för treåringar på nytt världsrekord och på vilket sätt han gjorde det dessutom. Han har inte gjort så många lopp och ändå tjänat nästan tre miljoner, säger Timo Nurmos.

Populär som avelshingst
Readly Express har inte startat på nästan sju månader. Vad har han gjort under vintern och våren?

– Han har haft fullt upp och betäckt 100 ston. Totalt kommer han att betäcka 110 ston. Det var meningen att ta ett mindre antal men intresset har varit jättestort. Han hade kunnat få betäcka 200 till 300 ston om det hade gått. Men vi har en viktig tävlingssäsong att tänka på också.
– Hästen har varit på Menhammar stuteri i sex veckor och tappats på sperma. Då har han samtidigt tränats med tryckvagn. Han var även där tidigare i vinter flera gånger men då åkte vi fram och tillbaka från Jordanstorp ett par gånger i veckan. Han har tränat som planerat hela vintern och mestadels styrketränat.
Vad är det snabbaste han har gått i träningen?
– Jag har kört 1.19,5 i 2000 meter hemma på gården med honom och han känns kanonfin. Jättelugn och fin. Jag har aldrig stressat honom för hans gener är lite vassa och alltid tagit det lugnt och matchat hästen lugnt. Han är fortfarande lite småtrög i träningen och det är bra. Hästen har en stor framtid, säger Nurmos.

Ska ha toppform till derbyt i höst
På lördag är det dags för comeback och Readly Express startar från spår fem bakom bilen i Ina Scots Ära. Han körs av Jorma Kontio och motståndet är tufft.
– Det finns inga lätta lopp när man har tjänat nästan tre miljoner. Självklart är det tufft motstånd när det är 300 000 kronor i förstapris också, menar solvallatränaren.
Vad har du för förväntningar inför årsdebuten?
– Han är inte toppad och jag hoppas att han inte är i toppform redan nu. Självklart behöver han lopp för att komma i toppform. Vi siktar lite längre fram mot de största loppen i höst och Derbyt och Europaderbyt är de stora målen.
– Nu möter han hästar som har gjort flera starter i år och som är i toppform. Exempelvis Poet Broline som vann Kungapokalen och har bättre spår och bättre form. Vi har aldrig laddat med Readly Express från start och ska inte göra det nu heller. Jorma får köra lite snällt med honom när det är årsdebut. Men självklart kan man inte räkna bort en häst av hans kaliber.
Hur blir det med balans och utrustning?
– Barfota fram och öppet huvudlag.

”Rough Stuff ska räknas”
Du har ytterligare en häst till start inom V75, Rough Stuff i den femte avdelningen. Vad säger du om honom?
– Han gjorde årsdebut förra veckan och var mycket bra som tvåa. Hästen hade mest tränat styrka innan och kommer att gå mycket framåt med loppet i kroppen. Han gick med skorna på då men nu blir det barfota fram eller barfota runt om. Läget är bra och jag tycker att han måste räknas, säger Timo Nurmos.
Till sist; dina intryck efter Elitloppet och Nuncios seger?
– Det var otroligt bra klass och när man ser på segertiden så förstår man att det var ett av bästa elitloppen som har körts. Det var heller inte det bästa vädret för det blåste rätt så rejält och var ganska kallt. Man får inte glömma att det har varit mycket fina hästar och prestationer tidigare men hästarna går framåt och utvecklas hela tiden.
– Nuncio var otroligt bra som kunde vinna från dödens. Det är bara att lyfta på hatten. Resolve såg fin ut och han spurtade jättebra som tvåa och kämpade till slut, säger Nurmos.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.