Resultat och eftersnack V75 Solvalla 28 september: Det blev dubbelt Finland i topp

82

Resultat och eftersnack V75 Solvalla 28 september - Det blev dubbelt Finland i topp

I 45 år har han väntat på en riktig stjärna.
Nu har den finske tränaren Erkki-Pekka Mäkinen begåvats med Graceful Swamp.
En derbyvinnare hemma i Finland och på lördagen vann hästen ett av uttagningsloppen till Europaderbyt på Solvalla.
– Jag älskar Solvalla! Om allt går bra hoppas vi få vara med i Elitloppet, om inte som femåring så kanske som sexåring, sa Erkki-Pekka Mäkinen.

Det blev dubbelt Finland i topp i uttagningsloppen till Europaderbyt (Grand Prix de l’U.E.T) som avgjordes på Solvalla inom ramen för V75 på lördagen.
Finalen i fyraåringarnas europadrabbning går i den finska huvudstaden Helsingfors 12 oktober och med finska ögon blev det två mycket passande kvalvinnare på Solvalla.
En stjärna med ett något egendomligt klingande namn är han, Graceful Swamp. Den finske hästen är en segermaskin och kom till loppet på Solvalla med 28 segrar på 34 starter i karriären.
Erkki-Pekka Mäkinen hade nyligen vunnit derbyt hemma i Finland med sin häst. I kvalet till Europaderbyt gällde det att sluta bland de tre första – men finländarna ville mer än så.
Timo Nurmos favoritspelade Cab Lane galopperade bort sina möjligheter i strid om ledningen. Kombattanten utvändigt var Graceful Swamp som kördes resolut av Ari Moilainen.
Efter snabba 1.09,0 första 500 dämpades tempot och Graceful Swamp kunde enkelt kliva undan till en vattentät seger i regnet på Solvalla. Segertiden skrevs till 1.12,6 över 2.140 meter.
Erkki-Pekka Mäkinen har varit tränare i 45 år och säger att han aldrig tränat en häst som ens varit i närheten av Graceful Swamp i kapacitet.
Kusken Ari Moilanen är en rutinerad räv men kapitulerar han också likt tränaren inför Graceful Swamps förmågor.
– Den bästa häst jag kört i min karriär.

Finskt igen
Tuomas Korvenoja får inte heller långt till finalen av Europaderbyt med Lewis Ale. Den finske tränaren stod på stallbacken på Solvalla och såg Mika Forss lotsa hästen till en säker seger i det första uttagningsloppet.
Lewis Ale, förra årets kriterievinnare i Finland, pilade lite oväntat till ledningen och stannade där i ett lopp med många galopper. Segertiden skrevs till 1.11,8 över 2.140 meter.
Tvåa slutade Marcus Lindgrens Stoletheshow och trea Roger Walmanns Forfantone Am som alltså också är klara för den stora finalen,

”Höra på pensionärshemmet”
From The Mine imponerade vid sin förssöksseger på Solänget. Men läge och motstånd i finalen av bronsdivisionen drog ner förväntningarna.
Magnus A Djuse blev hängande i starten från sjundepåret, testade mot ledningen men gav upp satsningen och blev sedermera avlöst och fick tredje utvändigt med den sjuårige brunskimmeln som är i amatörträning på Umåker.
From The Mine var klart starkast till slut efter ett tungt avslut i spåren genom den sista kurvan och helt enkelt suverän i sin andra raka V75-seger.
Catarina Norqvist, amatör från Umåker, tränar och deläger From The Mine. En liten aktör i travets Sverige som dessutom kunde räkna in en fjärdeplats med stallets Coal Trader i Walter Lundbergs Memorial.
– Jag är glad att ta mig till finalen och tycker att det är jättestort. Och så händer det här med mina favorithästar. Det här kommer dom att få höra när jag flyttar in på pensionärshemmet! jublade amatören från Umeå.

Holländsk högklass
Europaderbyt hålls med regler åt det franska hållet och tillåter inte valacker i loppet.
En häst som definitivt hade kunnat vara med och slåss i försöken på Solvalla var holländske hästen Ike Schermer. Segern i klass I-finalen blev en bra kompensation.
Efter en långsam inledning i V75-1 gav sig Rick Ebbinge av mot ledande Tony Africa och Ike Schermer fick ett styggt lopp utvändigt.
I den sista kurvan satt Rick Ebbinge och tittade sig omkring bakom Ike Schermer som trots att rundan klockades till 1.10,5 låg piggt på bettet.
– Jag trodde nog att det gick lite för fort första varvet men å andra sidan kändes han så fin barfota i dag att jag redan på den sista bortre långsidan trodde på en bra chans att vinna, summerade holländaren Rick Ebbinge.
Segertiden 1.11,8 över 2140 meter på en inte optimal bana. Jeroen W.M. Engwerda tränar.

Svenskt rekord i Walter Lundbergs
Det blev några dramatiska minuter med Walter Lundbergs Memorial över tre varv. 15 hästar på fyra fållor med spänning ända till linjen och ett nytt svenskt rekord.
Örjan Kihlström vann med Timo Nurmos-tränade Viking Brodde efter att ha gett sig av i tredjespår dryga varvet från mål. Mika Forss försvarade ledningen med egentränade Valiant Dream med hade en trött häst 800 meter från mål.
Robert Bergh hamnade på vingel med favoriten Mellby Granat och tog över efter ett ryckigt lopp men blev i sin tur omsprungen 400 meter från mål där Viking Brodde forcerades till ledningen.
Örjan Kihlström hade tidigt händelserna under kontroll och det var nog säkrare än vad det såg ut från sidan då Perfect Dynamite närmade sig.
Segertiden 1.14,0 är ett nytt svenskt rekord för fyraåringar över tre kilometer.
– Det är en väldig kapacitet i hästen men vissa dagar lägger han bort lite för mycket krafter under vägen, och det var så i dag också, sa Örjan Kihlström.
Örjan Kihlström vann även klass II-finalen tillsammans med Deedee Star. Timo Nurmos tränar vinnaren.
Silverdivisionens final var kanske 2019 års bästa på förhand. Ulf Ohlsson fick hoppa in i stället för avstängde Fredrik B Larsson och gjorde inga misstag med Milliondollarrhyme. Kanske blir det SM på Åby nästa för stjärnan från Solvalla.
På V75 delade sju rätt ut 21 672 kronor, sex rätt gav 236 och fem rätt 38 kronor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.