Salmonella i Travstall?

237

image

Salmonellasmittat djurfoder har hittats vid en rutinkontroll hos foderföretaget AB Johan Hansson i Uppsala.
Något som få tråkiga följder för travsporten.
– I dagsläget kan vi inte helt överblicka konsekvenserna, men om Jordbruksverket hittar salmonella hos någon häst vid provtagning så kommer stallet att spärras, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.
Enligt Jordbruksverket har smittat foder gått ut till cirka 300 gårdar i landet. Till största delen rör det sig om nötkreatur, men misstanken finns att även travstall kan vara drabbade.
– Tyvärr har vi inte fått någon lista på vilka som fått det aktuella fodret ännu, men vi förväntar oss det från Jordbruksverket i morgon (onsdag), säger Göran Åkerström som varit i kontakt med ett par större tränare som använder sig av den aktuella leverantören.
– Vi har gått ut med information till hela häst-Sverige genom flera hemsidor samt skickat sms till samtliga tränare som angett ett mobilnummer. Dessutom har jag pratat med ett par för att förvissa mig om hur det ligger till och de uppgifter vi fått därifrån har varit glädjande, att de inte fått något foder från den aktuella perioden.
Det smittade fodret gäller produkter märkta ”Johan Hansson, Uppsala” och har produktionsdatum 15 mars eller senare. Företaget tillverkar bland annat foder av märket ”Edel”.

Vad ska en travtränare som fått fodret göra?
– Först ska man läsa den information som vi har lagt ut på hemsidan och som är kopplad till Jordbruksverket. Om man finns på företagets kundlista kommer man att bli kontaktad av myndigheterna för provtagning. Har man några ytterligare frågor kopplade till travsporten får man vända sig till mig så ska jag försöka svara på det.
Hur lång tid tar provtagningen?
– Normalt tar bara analysen ungefär en vecka efter provtagning som sker efterhand man hinner med. Processen kan ta längre tid än vanligt eftersom det är många prover och det blir en ansamling på labbet. Jordbruksverket har varit väldigt tydliga med man prioriterar livsmedelsproducerande djur i första hand och hästar i sista.
Är det tillåtet att tävla med hästar medan man väntar på resultat från provtagning?
– Så länge stallet inte är spärrat finns inget förbud men det är en stark rekommendation från Jordbruksverket att inga djur ska lämna gården eller några nya komma dit innan man har fått provsvar. Lagstiftningen är främst skriven med tanke på livmedelsproducerande djur och travhästar i karriären har ju helt andra förutsättningar så vi kommer tillsammans med Jordbruksverket försöka hitta bästa möjliga lösningar.
Betyder det att ni kommer att tvångsstryka hästar?
– Det går inte att utesluta även om det är en möjlig yttersta åtgärd från vår sida.
Vad händer om det blir ett positivt prov hos en travtränare?
– Då blir det spärr på gården och tvärstopp att flytta hästar dit eller därifrån tills man är friförklarad efter sanering.
Hur allvarligt bedömer du att det här är?
– Innan vi vet hur många som fått fodret är det  svårt att överblicka konsekvenserna. Jämfört med hästinfluensa är det betydligt enklare att isolera eftersom salmonella inte smittar genom luften utan främst via tarmbakterier. Saneringen är ofta det mest besvärliga. Smittan sprids bland annat via skor, skottkärrehjul och liknande och kan sitta kvar länge i golv, väggar, grepar med mera.  Men som sagt, i dagsläget känner vi inte till något fall där travtränare fått det här fodret, vi kommer att veta mycket mer när vi får listan på kunder inom travsporten från Jordbruksverket, säger Göran Åkerström.

Robin Johansson

Föregående artikelDagens Dubbel Solvalla 17/4-2013
Nästa artikelInför V75: Får hon revansch på Sebastian K?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.