Sebastian Guarato inför Prix d’Amerique 2017

42

sebastian guarato

I maj kommer han till Elitloppet för en drömduell med Nuncio.
Men först ska Bold Eagle frälsa sina fans på hemmaplan och ta andra raka segern i Prix d’Amerique.
– Målet är att vinna båda loppen, berättar den sympatiske tränaren Sebastien Guarato inför söndagens kraftmätning i Paris.

I Le Menil-Berard i Normandie, 20 mil väster om Paris, trimmas Bold Eagle mot sin andra triumf i världens tuffaste travlopp.
Tränaren Sebastien Guarato har precis kört ett av de sista finslipande jobben inför Prix d’Amerique när vi hälsar på för att få en titt på en hel travnations nya kelgris.
Bold Eagle är nämligen hästen som ser ut att kunna bli den franska travsportens nye store kejsare.
En seger på söndag skulle tangera pappa Ready Cash meriter med två segrar i Prix d’Amerique.
Och med tanke på att Bold Eagle som nybliven sexåring fortfarande borde vara i början av en enastående karriär finns det många som tror att han på sikt kan nå samma storhet som fenomenet Ourasi, som vann fyra Prix d’Amerique mellan 1986-1990.
Det var knappast något Guarato kunde ana då han fick hästen i träning på sommaren som treåring. Även om Bold Eagle redan då var en snackhäst, obesegrad i karriärens sex starter.
– Jag körde hästen och (suckar), han kändes som en normal häst. Tömmarna hängde, han sprang och vinglade, var ofokuserad och galopperade i backen, minns Guarato som emellertid snart kom att upptäcka att han fått något väldigt speciellt till stallet.
– Efterhand så skärpte vi träningen och han fick träna med Booster Winner, som hade tjänat mycket mer pengar och var en klart bättre häst än Bold Eagle vid den tiden.
– Men i slutet av fjärde intervallen, då lämnade Bold Eagle Booster Winner, det var precis då som jag förstod att han var en stjärna…
Sedan dess har karriären i princip gått spikrakt.
Efter att ha dominerat de franska årgångsloppen hade han lekstuga med svenska kullkamrater i Europaderbyt. Biljetten till fjolårets Prix d’Amerique kom via seger i Criterium Continental och trots att Bold Eagle vid det laget var helt färsk i äldre eliten spelades han till storfavorit.
Ett förtroende som motsvarades med råge på löpningsrekordet 1.11,4/2 700 meter.

Kunnat förbereda i lugn och ro
Ett år senare är Bold Eagle ännu större favorit och det träningsjobb vi får skåda denna disiga januariförmiddag ger inga indikationer om han inte skulle vara redo att försvara sin titel.
– Han var jättefin, han var som han brukar, säger Guarato när han återkommer till stallet i sin avslappnade och välkomnande stil, till synes inte det minsta besvärad av uppståndelsen.
Just denna dag är det flera journalister på plats inklusive ett team från den franska tv-kanalen Equidia. Men Guarato tar sig tid för alla och har nära till skämt och skratt.
– Innan vi körde fick han gå två timmar i hagen, precis som han brukar. Sedan körde jag fyra intervaller i backen, varje lite snabbare. Det första gick på 1.23, den andra på 1.20, den tredje på 1.17 och den sista på 1.14.
Du kör aldrig med körspö?
– Nej, han tränar alltid utan.
Vad är det du känner i tömmarna när du tränar honom?
– Man känner den enorma styrkan. Man skulle lätt kunna köra fem eller sex intervaller… Jag kör ganska snabbt, men har honom alltid på bettet, för att behålla moralen.
Hur är hans personlighet? Han verkar väldigt lugn…
– Ja, jättelugn, cool. Lätt att sköta. Han beter sig som en valack och är aldrig het.
– Men när man kommer till tävling, då kan han hetsa upp sig och bli lite ambitiös. Då låter jag honom göra lite som han vill, det är han som bestämmer.
Har ni ändrat något i år jämfört med förra året i uppladdningen inför Prix d’Amerique?
– Det är nästan samma, förutom att vi har gjort en start mindre. Vi skippade Prix de Belgique i år, eftersom vi vill hålla honom fräsch och motiverad till Prix de France och Prix de Paris. Så det blir en månad, eller 28 dagar, mellan Prix de Bourgogne och Prix d’Amérique. Förra året var det start var 15:e dag. 15 dagar, 15 dagar, 15 dagar. Nu har jag haft en månad på mig, så jag har kunnat förbereda honom i lugn och ro. Det är bara positivt för hans del.
Förra året, när ni vann Prix d’Amerique, det var verkligen en speciell vecka för er…?
– Ja, jag förlorade min pappa på onsdagen. Sen vann vi Prix d’Amérique på söndagen.
– Och på söndagsmorgonen dog vår bästa avelshingst, Jasmin de Flore. Så det hände lite väl mycket kan man väl säga.
När han vann, hur kändes det för dig?
– Det var en stor lättnad.
Det måste ha varit väldigt speciellt?
– Ja, jag har varit med några gånger i Prix d’Amerique med Olga du Biwetz. Hon var fyra som bäst. Men jag hade aldrig haft någon segerkandidat. Den här gången visste jag att jag hade en häst som kunde vinna.
– Och det är ett lopp man måste vinna! Och vi gjorde det!
Och i år?
– Vi är favoriter i år igen. Förra gången var det upp till bevis, nu ska hästen bekräfta sin status. Lyckas vi med det vore det fantastiskt.

Vill ha en tavla på Solvalla
Jag måste fråga om Elitloppet. Tror du att ni kommer, finns det en plan?
– Ja, i år har vi bestämt med ägaren att vi ska starta i Prix d’Amérique och Elitloppet. Och målet är att vinna båda loppen.
– Med Rapide Lebel blev vi slagna med så här mycket (mäter ut ett par centimeter med fingrarna) av en häst som halkade in i finalen på ett bananskal (Brioni). Det är något som fortfarande grämer mig, säger Guarato om den dramatiska upplagan 2011.
För även om det är Prix d’Amerique som gäller nu är det svårt att som svensk inte flytta tankarna mot Solvalla sista söndagen i maj. Dagen då drömmötet mellan Bold Eagle och Nuncio äntligen kan bli av.
För den internationella travpubliken är det nämligen en gåva att just Guarato är den som fått fram Bold Eagle. Med sitt tillmötesgående sätt och vilja att visa upp sin stjärna är han ett drömobjekt för journalister. Dessutom verkar han alltså beredd att resa ut i världen, något som Bold Eagles pappa Ready Cash aldrig fick göra.
– När man åker i rulltrappan på Solvalla ser man tavlor på alla som har vunnit. Moni Maker, Varenne… Jag ska försöka ordna så att Bold Eagle hamnar där.
Det är verkligen roligt, det är mångas dröm att ni kommer…
– Alla storstjärnor har ju vunnit Elitloppet, så det klart vi måste vinna det loppet också, säger Sebastien Guarato.

Fotnot: Ett tv-reportage med Bold Eagle och Sebastien Guarato kommer att visas i TV4 på lördagen. Först i Nyhetsmorgon  11.20 sedan under eftermiddagens V75 Direkt.

Föregående artikel”Ingen kommer att rå på Örnen”
Nästa artikelDaniel Redén inför Prix d’Amerique 2017

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.