Nu ska Åke Svanstedt lägga USA för sina fötter

486

svanstedt florida usa

Han har varit den store dominanten i svensk travsport de senaste åren.
Nu ska Åke Svanstedt lägga USA för sina fötter.
Bland palmer och alligatorer i Florida är han sedan några månader i full gång med tränarrörelsen.
Även Florida har fått en släng av kylan som lamslagit delar av USA och när vi strax efter soluppgången rullar in genom grindarna till Palema Trotting i Vero Beach orkar termometern nätt och jämnt upp i 15 grader Celsius.
Det är här Åke Svanstedt, Sveriges ledande travtränare de senaste åren, numera håller till och även om just den här morgonen är något kylslagen kan inte kontrasterna mot den kolsvarta vintern i Sverige vara tydligare.
– Jag var lite less på att kuska runt på vägar och banor i Sverige. Har man 200 hästar måste man tävla året runt. Sedan är också väderleken en anledning till flytten. Det har varit lite hårda vintrar hemma nu och man kanske fryser mer när man blir äldre, man blir lite kinkigare, säger Åke Svanstedt över en kopp kaffe utanför stallet.
I slutet av oktober gick familjen Svanstedts flyttlass till USA och Åke, hans fru Sarah och barnen Erik, 2, och Jonas, 1, har hunnit finna sig tillrätta. De bor ute vid havet, 15 minuters bilfärd från gården.
– Vi trivs bra. Det har varit mycket att göra såhär i början men nu har vi kommit in i vardagen och det känns bra, säger Åke.
– Barnen har haft lite hemlängtan, det har varit en del tårar och det har tagit tid med rutinerna, men nu är vi på rätt spår. Erik har börjat på dagis och pratar snart bättre engelska än både mamma och pappa, säger Sarah samtidigt som hon håller ett vakande öga över Jonas som med pappas körspö i högsta hugg glatt ränner runt på stallgången.

Familjetid på stranden
Vardagen i Vero Beach skiljer sig, jämfört med den vardag Åke Svanstedt hade i Sverige, lika mycket som klimatet. Ansvarig för Sveriges största travstall var det träning och tävling som gällde i princip alla vakna timmar på dygnet, året runt. Naturligtvis är det fortfarande hårt arbete som gäller men fram till våren, då den amerikanska tävlingssäsongen drar igång på allvar och team Svanstedt flyttar upp till New Jersey, finns tid till annat än hästarna.
– Jag tycker att vi har ett ganska behagligt liv här, säger Åke Svanstedt.
– Jag kliver upp sex varje morgon, fikar lite och är ute i stallet före sju. Vi kör sex dagar i veckan och det är vi klara med framåt tolvtiden. Sedan är det inte alla dagar som jag har något att göra på eftermiddagarna så det blir lite ledigt och tid med familjen.
Har du hunnit snappa upp några nya intressen här i värmen, surfing eller liknande?
– Det har blivit ganska mycket tid på stranden faktiskt, men med två små barn finns det inte tid för några nya intressen.

Reptiler utanför knuten
Åke Svanstedts team består av totalt 15 personer. Utöver elva skötare och lagkaptenen själv utgörs laget av förstemannen Björn ”Bernie” Norén, med lång erfarenhet av nordamerikansk travsport, hjälptränaren Alan Shelton och Åkes näst äldste son Rickard (äldste sonen Anders är kvar i Sverige och driver egen tränarrörelse). Större delen av personalen bor i ett hus bakom stallbyggnaden och Rickard bor med sin fru Petra i ett hus vid gårdsinfarten. Strax intill ligger en inbjudande damm med sötvatten, men skulle man få för sig att ta ett svalkande dopp när eftermiddagssolen steker som bäst kan man få en obehaglig överraskning.
– Vi hade en alligator här för ett tag sedan som de fick komma och hämta. Men alligatorer gillar inte att äta människor, vi är för salta för deras smak, försäkrar Rickard med ett leende när han kommer in från rundbanan med en unghäst.

Nytt upplägg på träningen
Den stora skillnaden på Åke Svanstedts tränarrörelse jämfört med upplägget han hade i Sverige är att det nu är full fokus på unghästar. Visserligen fick hans stora stjärna Sebastian K. följa med över Atlanten och han ska senare i år mäta krafterna med den äldre eliten, men av stallets 53 hästar är 42 nyblivna tvååringar och resterande tio är tre år.
– Det klart att det är lite annorlunda. Med de äldre hästarna tränade vi bara två gånger i veckan hemma på Bjertorp, unghästarna måste man köra mycket mer med, säger Åke.
Nytt för Åke Svanstedt är också att träna passgångare. Det har han sex stycken i stallet, däribland den helvite tvååringen White Bliss som på grund av sin färg fått en del uppmärksamhet i svensk media.
– Jag visste inte så mycket om passgångare innan flytten men jag har frågat runt lite och alla säger att de tränar passgångare likadant som travarna. Det gör jag också men jag är kanske först med att köra på sandbana med passgångare redan vid ett års ålder.

Saknar inte tävlingsnerven
När vi hälsar på hos Åke Svanstedt har han inte kört lopp på över två månader, och det dröjer till våren innan han svingar sig upp i tävlingssulkyn igen. Men avsaknaden av tävlingsnerv är ingenting som har fått honom att klättra på väggarna.
– Än så länge saknar jag faktiskt inte att köra lopp alls, men det blir väl sedan när hästarna börjar springa lite fortare och våren kommer som man börjar tänka på det.
Vilket mottagande tror du att de amerikanska kuskarna kommer att ge dig?
– Det får vi se men de kör nog rätt så schysst här. Jag tror att det är mindre marginaler i loppen i Sverige än vad det är här.

Hambletonian är drömmen
I månadsskiftet april-maj går flytten till New Jersey där en gård har inhandlats. Det är samma ställe som svenske tränaren Jim Oscarsson höll till på förra sommaren. I Sverige brukar gården kallas den gamla Dubois-gården. Åke Svanstedt har döpt gården till Legend Farm.
– Målsättningen i år är att få alla tvååringar till start. Jag vet att det nästan är omöjligt när man har 42 stycken, men det är vad jag hoppas på. Men vi kommer inte att tävla så väldigt mycket i år för tvååringarna lär väl komma till start först i juli, augusti. Nästa år kan bli ett bättre år då vi har många treåringar och förhoppningsvis lite nya tvååringar.
Drömmen för alla som håller på med travsport i Nordamerika är att vinna treåringsloppet Hambletonian på Meadowlands strax utanför New York. Den drömmen när även Åke Svanstedt.
– Det är självklart loppet jag helst av allt vill vinna. Det är det största loppet som går att vinna här och jag tror att vinna Hambletonian har en högre status än att vinna Elitloppet för en svensk. Här hyllas en Hambletonianvinnare väldigt mycket.
När vi sent på eftermiddagen ser Palema Trotting försvinna i backspegeln har termometern kämpat sig upp i 25 grader. Solen blockeras fortfarande av ett molntäcke och enligt väderprognosen på bilradion kommer vi inte hinna få någon sol innan planet tar oss hem till Sverige nästkommande dag. För Åke Svanstedts Amerikasatsning ser prognosen betydligt ljusare ut. På Åke Svanstedt skiner solen.

Fakta
Namn:
Åke Svanstedt
Född: 18 november 1958 i Attmar.
Familj: Hustrun Sarah, 32, sönerna Anders, 27, Rickard, 25, Erik, 2, och Jonas, 1.
Segrar som kusk: 6 304.
Segrar som tränare: 5 393.
Inkört som proffstränare: 514,8 miljoner kronor.
Storloppssegrar: Elitloppet med Gidde Palema (-04) och Torvald Palema (-09). Svenskt Travderby med Drewgi (-96). Svenskt Travkriterium med Zoogin (-93). Olympiatravet med Gidde Palema (-03,- 04, -05) och Torvald Palema (-08). Åby Stora Pris med Zoogin (-95, -96), Gidde Palema (-03, -05), Torvald Palema (-09) och Sebastian K. (-12, -13).
Rekord: Med 48 miljoner kronor inkört satte han 2012 svenskt rekord i inkörda pengar under ett år. 2011 satte han, genom 59 triumfer, rekord i antal tränarsegrar under ett år i V75. Det rekordet tangerade han 2012.

Ola Johansson

 

Föregående artikelHårt tryck när Elitloppsbiljetterna släpptes!
Nästa artikelInför V75 2014-02-08: Daniel tänker ta dem på styrka!