Solvato och Kihlström skrällvann i Paris!

117

solvato vann paris

Segern i hamn. Solvato tas omhand av sin skötare Katarina Landell och Örjan Kihlström kunde för sin del börja planera för ännu ett stort äventyr. Foto: ScoopdygaFoto av Kanal 75

Bästa kusken – kanske också bästa hästen.
Då gick det som det gick.
Veijo Heiskanens Solvato skrällvann Prix de Bourgogne i Paris på söndagen och är plötsligt stekhet inför Prix d’Amerique.
– När det inte blev nåt för Maharajah är det kul att få chansen på en sån här fin häst, säger Örjan Kihlström som svarade för en ny suverän styrning.

En kvart efter klockan tre på söndagseftermiddagen sprang en svensktränad häst rakt in i europaeliten. Segern i halvmiljonkronorsloppet Prix de Bourgogne innebar att Solvato och Örjan Kihlström är klara för Prix d’Amerique – det mest prestigefyllda travloppet i världen.
Ready Cash var favoritspelad tillsammans med Texas Charm. Två franska hästar som trycktes ner under fyra gånger pengarna på vinnarspelet.
Båda galopperade bort sig – Ready Cash oprovocerat i ledningen på upploppet – och nu är franske travkejsaren Ready Cash mest troligt ute ur leken.
I stället blev det alltså svenskt i topp. USA-födde Solvato (som fyller sex på nyårsdagen) visade nu med besked att en seger i Prix d’Amerique inte alls är någon omöjlighet.
Örjan Kihlström körde i Stall Dencos blå-vit-gula dress och hittade återigen helt rätt väg på Vincennes. Nu från spår 17 – i det andra ledet bakom startbilen.
Örjan liftade med bakom Soleil du Fosse i tredjespår och lyfte ut Solvato i början av upploppet. Olympiatravets vinnare från i våras gick starkt över upploppet och tog en klar seger.
– Han kändes fin in på upploppet och då började jag ha förhoppningar om att vi skulle vara med och slåss om segern. Jag trodde förstås att det skulle bli svårt från det där läget. Men det löste sig bra allting och hästen var ju jättefin. Vi hamnade långt bak men sedan blev det väldigt uppullat (tempominskning) och när vi fick en bra rygg att gå i var det tacksamt. Så det blev bättre än vad vi kunde hoppas, säger Örjan Kihlström när vi får tag på honom på väg till flygplatsen under söndagseftermiddagen.

”Vi har en bra häst i alla fall”
Maharajah segrade i Prix d’Amerique i januari. Nu har Örjan Kihlström en ny häst att hoppas på i nästa års upplaga av det stora loppet.
Solvato vann det tredje uppladdningsloppet (av fyra) Prix de Bourgogne på tiden 1.12,4 över 2 100 meter med autostart – och Veijo Heiskanens häst såg  pigg ut i målskjutsen.
Det blågula ekipaget höll undan för starkt spurtande franska duon Up And Quick och Tiego d’Etang som delade andraplatsen.
Fyra hedersmärren Roxane Griff avslutade mycket bra och femma Robert Bergh-tränade Kadett C.D. som inte behövde gå i botten för kusken Dominik Locqueneux.
Örjan Kihlström igen:
– Det var jätteroligt att få chansen på en ny fin häst. Kul också att det verkligen lyckades att få med honom i Prix d’Amerique som Veijo velat hela tiden. Det är mycket som ska klaffa i Prix d’Amerique – men vi har en bra häst i alla fall.
Enligt ursprungsplanen är det sagt att Solvato ska starta i det stora sexåringsloppet Prix Tenor de Baune 11 januari. Återstår att se om Veijo Heiskanen ändrar sig på den punkten nu när hans häst är klar för det stora loppet.

Takter och Kolgjini med friska hästar
Elitloppsvinnaren Timoko spurtade till sjundeplatsen för Björn Goop.
Inga pengar för Mosaique Face som Lutfi Kolgjini gav en invändig smygare.
– Mosaique Face gick i mål med mycket krafter kvar och allt gick enligt plan. Nu planerar vi att starta honom i Prix Tenor de Baune för att flytta fram honom formmässigt. Jag tycker allt verkar mycket bra inför Prix d’Amerique. Jag är i alla fall inte ett dugg imponerad av fransmännen, sa Lutfi Kolgjini till programmet Vinnare V75 på söndagen,
Jimmy Takter fanns på plats i Paris och fick se sin Maven fastna på innerspår på bakom de galopperande favoriterna Ready Cash och Texas Charm. Maven kördes till täten av Yannick Gingras och drogs bakåt efter att ha släppt ifrån sig kommandot.
– Hon fick ju aldrig chansen som loppet utvecklade sig. Det är verkligen otur att sitta bakom två bra hästar när båda hoppar framför på upploppet. Inte mycket att göra. Men hon kändes mycket fin och med ett annat lopp hade vår häst varit långt framme, säger Jimmy Takter när vi får tag på honom på stallbacken någon timme efter loppet.
Nästa uppgift för stjärnstoet Maven blir sexåringsloppet Prix Tenor de Baune.
Jimmy Takter avslöjar också att han gjort klart med Ready Cash kusk Franck Nivard om en insats i Prix d’Amerique nu när Ready Cash troligen inte kommer att vara med.
– Jag anser att konkurrensen är rimlig och Franck Nivard har lovat att köra hästen i Prix d’Amerique, vilket är ett stort plus.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 resultat söndag 28 december 2014 från Örebro
Nästa artikelFavoriten vann årets sista V75-lopp

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.