Spelguiden

Spelguiden 1: Att söka information om speltips

Spelguiden VET… att alla speltips om trav som du behöver inför en spelomgång kan du få tag i på många olika sätt. Det finns många bra sajter på internet när det gäller speltips när det gäller trav t ex… det är bara att gå in på en sökmotor och söka på ”trav”, ”speltips”, ”travspel” eller liknande så får du alldeles säkert träffar så det räcker och blir över. Specialtidningar för trav finns det, t ex TravGuiden och TravRonden. Dessutom har alla kvällstidningar och diverse dagstidningar sina egna travsidor eller travspalter så just det där problemet att få tag i information och speltips är inte så stort. Spelguiden vet att det stora problemet är att sortera ut vilka speltips man ska ta åt sig. Man lär sig ganska snart vilka journalister och artikelförfattare som har de största kunskaperna men som alla andra tippare så kan de bara ana sig till hur ett lopp kommer att köras. Det är det som gör att man själv får sortera ut information och sålla bort genom att helt enkelt använda sin intuition. Ju mer du läser om trav, travsport, speltips och travresultat ju närmare kommer du den där lilla porten där all din insamlade information och din intuition strålar samman och till slut tar sig igenom för att inkassera vinsten på andra sidan. Häng med i vår lilla spelskola här nedan där du får värdefulla speltips! Lyssna på Spelguiden!

spelguiden tipsaren speltips image

Viktigaste rådet från Spelguiden är att samla ihop lagom med information och jämföra positiva och negativa kommentarer för att på det viset sluta dig till vilka speltips som är tillförlitligast och därefter dra dina egna slutsatser. Det t ex vara negativt att läsa ”för mycket” då det blir svårare och svårare att jämföra och sålla bland alla speltips. Som sagt – använd din intuition – den skall bli bättre och bättre för varje dag som du gör ”din läxa” med hjälp av spelskolan här på Spelguiden från Alltomtrav.

Svårigheten med att analysera olika skribenters speltips är väl just det faktum att de inte är mer än människor precis som oss. De har tagit olika vägar in i travets värld och sett travet med olika ögon och därmed blir också deras tips färgade av detta, så man kan nog säga att det finns lika många uppfattningar om hur ett lopp blir kört eller vilken form en häst har som det finns skribenter. Dessutom så skrivs de allra flesta speltips i början av veckan när det gäller t ex de stora kvällstidningarna och specialtidningarna så det hinner komma mycket ny information innan helgen inför en V75 omgång. Då kan det vara bra att gå in på internet där en del sidor har fortlöpande information under veckan och dessutom finns det diverse betaltjänster om man nu känner för det (se länksamling på denna sajt).

 

Spelguiden 2: Hästens utrustning

Skor, barfota, broddar eller hakar… hur är hästen balanserad? Vad har den för utrustning? Här finns mycket att lära sig och att tänka på och det finns gott om litteratur för den som vill. Här kommer Spelguiden lite snabbt att beröra det vi tycker är viktigast att tänka på utöver det faktum hur de är skodda.

En häst kan t ex vara utrustad med halv- eller helstängt huvudlag. Olika huvudlag gör att man skär av hästens möjlighet att se åt sidan för att den ska bli mer koncentrerad. Ett annat sätt att göra hästen mer skärpt kan vara att stoppa tussar av bomull i dess öron för att skydda den mot ljud som kan vara störande. I dessa tussar fäster man en lina so gör att, när hästen behöver ”väckas på upploppet”, man kan dra ut tussarna så att hästen hör ljudet igen.

Dessa olika åtgärder påverkar olika hästar olika så det gäller att läsa på och gärna kolla om kusken eller tränaren sagt något i någon intervju om hur hästen skall vara utrustad till just den starten.

 

Spelguiden 3: V75 Spelskola

På V75 tävlar hästarna i olika klasser enligt följande: gulddivisionen, silverdivisionen, bronsdivisionen, klass 1, klass 2, klass 3, stodivisionen och kallblod. Hästarna delas in i sina respektive klasser efter hur mycket pengar de har tjänat.

Om en häst är väldigt nära den övre prissumman för sin klass så brukar man säga att den ”står perfekt inne i loppet” vilket gör att den borde ha bra chans eftersom den nästan allaredan är klar för en högre klass. Om en häst precis gått upp en klass har den lägre prissumma än sina mer härdade motståndare och man brukar då säga att den är ”hårt inne i loppet”. Det är ett riktigt bra generellt speltips!

Hästarna i guld-, silver- och bronsdivisionen är normalt sett väldigt stabila och de bästa som finns i landet. Övriga klasser är oftast väldigt ”öppna” spelmässigt och ofta är det i dessa lopp som man hittar omgångens överraskningar och det kan löna sig att gardera lite extra här.

 

10 speltips från Tipsaren på Alltomtrav

1. Spika aldrig en häst BARA för att den har många vinster i rad. Dessa kan ha tagits utanför V75 mot enkelt motstånd och dessutom gäller samma sak för hästar som för allt annat, t ex fotbollslag, ju fler vinster i rad, ju närmare första förlusten kommer man. Kolla hästens senaste vinster noga och gör en utvärdering.

2. Du kan även chansa bort hästar som har svårt att starta från speciella spår. T ex så kan spår 2, 4 och 5 i voltstart vara svåra för hästar som gärna galopperar eftersom det blir trångt i starten. Och hästar som går bäst i ledningen kanske går sämre bakifrån från spår 8 till 15. Startsnabba och osäkra hästar har nytta av spår 1 och 3 där det är bättre plats i volten men däremot kan en långsam häst bli instängd från spår 1. För startsnabba hästar kan det även vara värdefullt med ett s k springspår i voltstart, spår 6 och 7. Dessa spår voltar tillsammans med bakre volten och får därmed upp en högre fart i startögonblicket och har dessutom fritt spår men detta kan i sin tur hämma hästar som är långsamma då de får en dålig position.. I autostart så hämmas naturligtvis startsnabba hästar av att få spår 9-12 då de startar bakom första ledet med stängda spår. Bäst för startsnabba hästar är att ha spår längst in på startbilens vinge. Spår 1-5 är bäst och 6-8 lite sämre.

3. Spelguidens speltips: Hur hästarna mår är också viktigt. Reser de långt till tävlingen och i så fall hur brukar de klara att resa? Har de nyligen varit strukna? Äter hästen ordentligt? När det gäller ston så kan hästen vara inne i en brunstperiod vilket kan vara negativt. Läs på, läs på.

4. En BRA kusk kan ofta ge en DÅLIG häst det där lilla extra som behövs och olika kuskar passar olika bra på olika hästar. En enkel regel brukar vara att en BRA kusk på en DÅLIG häst är bättre än en DÅLIG kusk på en BRA häst. Samma sak gäller här… läs på ordentligt och värdera kuskens och hästens senaste insatser.

5. En gammal klyscha inom travet är att FORM ofta slår KLASS. D v s att en i grunden lite sämre häst har stora chanser att slå den där lite bättre hästen p g a att den har toppform.

6. En del hästar kan kallas osäkra eller besvärliga och löper därmed större risk att galoppera och diskvalificeras. Läs på ordentligt och ta reda på orsaken till varför hästen är som den är innan du streckar en sådan häst. Däremot så menar en del att sådana hästar kan gynnas av att banan är tungsprungen. Kolla upp banans beskaffenhet för den aktuella travdagen. Olika hästar påverkas olika av skiftande underlag.

7. Många hästar kan man dela upp i ”vinnare” och ”ickevinnare”. Vissa hästar har ett gott ”löphuvud” och ger sig sällan i en slutstrid medan däremot andra inte visar den där rätta viljan utan ger upp tidigt in på upploppet. Dessutom kan man dela upp hästarna i sprinters och långdistansare.. d v s hästar som gör sig bäst på 1640 m respektive te x 2640 meter. Läs på igen.

8. Spelguiden vet att hästar som har vilat eller varit strukna för feber eller skada behöver i regel några lopp för att komma i form igen och brukar sällan vinna direkt. Undantaget är en häst som vilat en eller två veckor för att hämta nya krafter eller matchas med en viloperiod inför ett speciellt lopp.

9. Spelguiden varnar! När det gäller lopp som är uttagningslopp inför ett kommande storlopp får man tänka på att hästen kanske ”sparas” för att göra en bra insats i finalen och därmed bara ser till att ta sig till just denna för att pricka in toppformen till den stora uppgiften.

10. När du väl har bestämt dig för ett tips så stå fast vid det och ändra dig inte. Spelguidens råd är att lita på din intuition och den info du har samlat ihop och låt inte kompisar eller sista-minuten-tips göra dig förvirrad precis innan du lämnar in. Lämna i så fall in en liten garderingsrad om du fått höra nåt intressant. Att vara konsekvent lönar sig i längden.

Copyright Spelguiden alltomtrav.info Spelskola