Staten ser över Travsportens villkor

202

travsportens villkor

Ett nytt avtal mellan staten och trav- och galoppsporten har träffats 27 juni 2013.
Avtalsperioden är fyra månader och gäller från 1 juli 2013 fram till 31 oktober 2013.
I praktiken innebär det att förhandlingarna om nya villkor tas upp igen under hösten.
– Vi har förlängt det gamla avtalet med fyra månader. Avsikten är att se över vad som kan göras för att stärka travsportens ekonomiska situation. Det berör bland annat  trav- och galoppsportens åtaganden som regleras i avtalet samt totoskatten och ATG:s kommersiella villkor. Vi är positiva till den här översynen och vår målsättning är att hitta en samförståndslösning. Detta är också viktigt för att säkerställa tusentals jobb inom hästnäringen, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist.
Spelpolitiken i Sverige har varit ett centralt ämne under förhandlingarna med staten. Spelmonopolet exiterar inte längre och något måste skyndsamt göras åt dagens havererade spelmarknad. Det visar inte minst Lotterinspektionens utredning som säger att de oreglerade spelbolagen idag har 13 procent av spelmarknaden och deras andel av internetspelet är så stor som 50 procent. Det råder idag konkurrens, men med helt olika villkor, på den svenska spelmarknaden.
– Vi förväntar oss att det här kan bli det första viktiga steget mot lika villkor på spelmarknaden. Trav- och galoppsportens villkor har de senaste åren gått från goda till helt orimliga i och med den lavinartade ökningen av spel hos oreglerade utländska spelbolag. Den nya eskalerande situationen är en viktig anledning till att spelet på hästar minskar med cirka en miljard på två år, säger Hans Ljungkvist.

”Helt bakbunden”
Svensk travsport har under en lång period arbetat sig upp till absolut högsta internationella nivå. Vår tränarkår räknas som världens bästa.
– Vi kan inte stillatigande sitta och bara se hur ATG:s konkurrenskraft och vår intjäning urholkas och bryts ned av oreglerade aktörer samtidigt som staten via sitt monopol dels beskattar oss högst i världen, dels lagt så omfattande restriktioner på ATG att man i princip är helt bakbunden. Sammantaget skadas hela den svenska hästnäringen av vad som nu pågår, säger Hans Ljungkvist.
Trav- och galoppsporten kommer under avtalsperioden fortsätta planera för eventuell etablering av spelbolag utomlands och/eller inleda samarbeten med andra aktörer som ett alternativ för att i framtiden säkerställa sportens finansiering.

Fakta: Den svenska modellen för spel på hästar innebär att ATGs hela överskott från spelet går tillbaka till sporten och de aktiva. Varje spelad hundralapp ger oss drygt 12 kronor och den modellen skapar förutsättningar för Sveriges 37 trav- och galoppbanor, tiotusentals aktiva och en folkligt förankrad sport med intresserade över hela landet.

Kanal 75

Föregående artikelFem tippar V75 Halmstad 6 juli
Nästa artikelInför V86: Hemmahäst mot fjärde raka