Succétränaren: ”Det största i karriären”

33

Han har tagit båda hästarna hela vägen och tränat fram dem till årgångstoppen.

Med Ultra Bright och Monark Newmen kan Fredrik Persson vinna både Derbystoet och Svenskt Travderby.

– Nu är man i smöret. Att lyckas med två topphästar samma år är helt otroligt, säger Persson.

På söndag smäller det på Jägersro då travsportens blå band ska avgöras. Svenskt Travderby med två miljoner kronor till vinnaren och Derbystoet med en miljon väntar för landets bästa fyraåringar. Dubbla prispengar utgår till de som har premiechansen.

En kille som har kvalat in en finalist till varje är Fredrik Persson. Kalmartränaren har dessutom två av de mest betrodda hästarna i respektive lopp efter att både Ultra Bright och Monark Newmen vunnit sina uttagningslopp i imponerande stil. Överhuvudtaget har tränare Persson mycket bra snurr på sitt stall och efter segern i Stochampionatet med Ultra Bright har toppformen hållit i sig.

– Hästarna levererar allihop och man är som på moln. Det flyter på och nu är man i smöret igen, säger Fredrik Persson som efter succéåren med Viola Silas framgångar inte har synts så mycket i de större sammanhangen de senaste åren.

”Har chans att vinna båda två”

– Jag har inte haft de där riktiga profilhästarna, även om jag haft sådana som Boys Going In och Kemas Magic. Men nu är en gammal kalmarpåg på gång igen och det är alltid lite extra att vara med i årgångsloppen. Jag har ju inte så stora kullar med unghästar och att lyckas med två sådana här topphästar samma år är helt otroligt.

– Jag ser väldigt mycket fram emot helgen och det ska bli jätteroligt. Hästarna har gått jobb i dag (tisdag) och känns fina. De har chans att vinna båda två men Ultra Bright har kanske lite större chans. Fast jag tycker att Cash Crowe och Rajesh Face ska gälla som favoriter. Men där bakom räknas mina tidigt.

”Tål alla starter”

Fredrik Persson har tränat fram båda sina stjärnor sedan de var 1,5 år gamla. Han har tagit dem hela vägen fram till de klassiska loppen och redan vunnit en storloppsseger med Stochampionatet. Ultra Bright ståtar nu med sju raka segrar och det fyraåriga stoet har sprungit in 3,2 miljoner kronor hittills. Fredrik Persson hittade hästen på kriterieauktionen och ropade in henne för 180 000 kronor.

– Först blev jag intresserad av härstamningen, att hon hade Viking Kronos som morfar. Sedan gillade jag hennes fina huvud och exteriör. Jag tyckte att det var en väldigt intressant häst, säger Persson.

– Hon har utvecklats väldigt mycket i år och framförallt så tål hon plötsligt alla starter och blir bättre för varje start. Förra året blev hon lite sämre för varje start och blev sliten. Jag gav henne en rejäl vinterträning med ridning och byggde upp henne ordentligt.

– Jag var jättenöjd med försöket och efter två tuffa lopp på Axevalla i försök och final så var jag nöjd med att hon inte behövde gå i botten den här gången.

”Kör i ledningen”

Ultra Bright har ett perfekt läge med spår två bakom bilen i Derbystoet (V75-3). Tränare Persson är klar över taktiken initialt.

– Hon är ju väldigt startsnabb och jag provar med henne från början. Sedan beror det lite på hur Johnnys häst (Cash Crowe) ser ut. Men känns min häst bra och får ledningen smidigt sätt kör jag i ledningen. Den här gången kommer hon att gå med ett Open Eye-huvudlag. Det gick hon med förra året men i årets starter har hon gått med öppet huvudlag. I övrigt inga ändringar och barfota runt om som vanligt, säger Fredrik Persson.

”En träningsprodukt”

När det gäller Monark Newmen så visade han redan i fjol att han tillhörde kulltoppen. Han var exempelvis trea i Breeders Crown och i år var han inte långt ifrån att vinna Kungapokalen där han var trea. Den fyraårige hingsten har sprungit in 1,6 miljoner kronor hittills och vann sitt uttagningslopp till Derbyt i mycket övertygande stil från dödens.

– Monark Newmen (V75-6) kom till mig som ettåring och det var mycket tack vare hans uppfödare som var på mig. Han tjatade på mig att han ville köpa Caliber T.T. en gång i tiden men jag ville inte sälja. Då sa han att om jag inte får köpa en av mig var jag tvungen att köpa en häst av honom. Så då tog jag ner Monark Newmen och jag hade inte så mycket unghästar då så jag fick vara glad för vad man kunde få.

– Han är en hel träningsprodukt och visade inte så mycket innan han började tävla. Han var stor och tung och hade väldigt mycket muskler och jag trodde att han var sen i utvecklingen. Det var först när han började starta som han visade vilken fin häst han var.

– Han var ju väldigt bra på hösten som treåring och var trea i Breeders Crown. Sedan fick han träna rejält under vintern och i årsdebuten kände jag direkt att han hade tagit stora steg. Han var fruktansvärt bra i försöket och gick undan den sista biten med krafter kvar. Det var det bästa loppet han har gjort.

– Luddes häst Rajes Face får gälla som favorit men bakom honom är det väldigt jämnt och Monark Newmen är en av dem som har chansen, helt klart. Han är ganska snabb ut men kan vara lite stökig bakom bilen och har galopperat två gånger men kommer man bara fram i tid till bilen brukar det gå bra. Barfota runt om igen och inga ändringar.

”Det största i karriären”

Att ha kvalat in två finalister till Derbystoet och Svenskt Travderby, där båda hästarna har vinstchans, hur stort är det för dig?

– Det är det största i karriären, tillsammans med Viola Silas 15 raka segrar från debuten och hennes storloppssegrar, säger Fredrik Persson.

Du har ytterligare tre hästar till start inom V75 på söndag. Chanserna där?

– Caliber T.T. (V75-1) var jag jättenöjd med senast som tvåa i rygg på Västerboonthenews. Han har lite smygform och jag är väldigt nöjd med hästen men att vinna blir nog svårt.

– Different In (V75-2) är startsnabb men letar efter formen och jag var lite besviken på henne senast. Hon känns ganska fin i träningen men måste visa lite mer först innan jag kan tro på henne.

– Cingvar T.T. (V75-7) är stark och distansgynnad och går alltid bra i långa lopp. Senast hade han lite problem med en knäkappa som skavde lite. Han satt fast i mål med krafter kvar och gången innan gick han bra så formen är på topp. Han får ses som en outsider.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLäraren: ”Jag tror mycket på honom”
Nästa artikelOrdern till kusken: ”Bara kör i kväll…”

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.