Svante Båth har en hel armada till start

98

Svante Båth har en hel armada till start

Han tränar fem av de tio vinstrikaste treåringarna i landet.
På söndag kan dominansen fortsätta.
Svante Båth har en hel armada till start i uttagningarna till Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks.

Det börjar dra ihop sig till årets viktigaste uppgifter för landets treåriga travare. Hela söndagen på Solvalla är vigd åt uttagningslopp till kriteriet och oaks. Svante Båth har fler hästar till start än någon annan tränare – 19 stycken.
– Ja, men det är inte det som är det svåra. Vill man anmäla kan man få med ganska många om man vill, säger Båth.
Nu är det emellertid inte vilka djur som helst som unghästspecialisten har anmält. Svante Båths treåringskull har redan skördat stora framgångar. Av stallets 40 hästar födda 2014 har fem sprungit in över en miljon kronor. 19 av dem har tjänat över 100 000 kronor. Ett svårslaget facit, särskilt med tanke på att de största treåringsloppen ännu inte har körts.
– Det är kanske det jag är mest stolt och nöjd över med den här kullen, att den är väldigt bred.

”Helt tillfreds med hästen”
Coin Perdu (GS75-1) är den starkast lysande stjärnan i Svante Båths treåriga här. Men efter nio raka fullträffar åkte han senast på karriärens första nederlag när han galopperade på upploppet med segern till synes klar.
– Jag kan inte svara exakt på varför han galopperade men Erik (kusken Erik Adielsson) sa att hästen inte kändes helt rytmisk och han sprang och bröt och drog vänster töm lite. Vi har gått igenom honom och fräschat till lite småsaker, som man gör med hästar emellanåt, och tränat på hemmavid.
Att det var första gången som Coin Perdu provade kriteriedistansen 2 640 meter hade inget med galoppen att göra enligt Svante Båth.
– Erik sa att han hade mycket i tömmarna när hästen hoppade så distansen var inte den felande länken.
Favorittrycket på Coin Perdu kommer att vara massivt när startbilen börjar rulla i Grand Slam 75-spelets första avdelning. Och inte undra på det. Hästen har redan ett par storloppstitlar på meritlistan och med 2,8 miljoner kronor på vinstkontot har han tjänat mer pengar än övriga hästar i loppet tillsammans.
– Jag är helt tillfreds med hästen men när man kommer till hösten är det fler och fler som klättrar på skalan. Som senast blir det skor runt om och jag tror faktiskt att vi tar bort jänkarvagnen och hänger på vanlig vagn. Då kan Erik hjälpa honom med sidostängerna om han uppträder som senast.

Vårens stjärna laddad för hösten
Med nästan 1,4 miljoner kronor insprunget är Global Un Poco (GS75-3) stallets vinstrikaste treåring i år. Under våren dominerade han Margaretas tidiga unghästserie på Solvalla och han krossade motståndet i Treåringseliten under elitloppshelgen. Men i E3-finalen i juli blev det galopp och därefter har inte hästen synts till på tävlingsbanorna.
– Planen med honom var att casha in med tidig matchning och sedan bryta av, men han höll formen längre än vi trodde och därför försökte vi även i långa E3. Efter det var det logiskt med ett avbrott för honom.
Precis som Coin Perdu drog Global Un Poco ett fint femtespår bakom startbilen och han kommer också bli hårt betrodd av spelarna.
– I och med att han har haft ett ganska långt uppehåll har vi varit inne och kört 1.17 över 1 600 meter med honom och vi var helt tillfreds med det. Tanken är att formen ska klättra på nu under hösten.
Global Un Poco har imponerat över både sprint- och medeldistans och hans tränare tror att även 2 640 meter kommer gå galant.
– Jag var mer orolig när han skulle ut över korta häcken under elitloppshelgen. Lång distans tror jag inte är något bekymmer.
Som i en majoritet av årets starter ska Global Un Poco tävla utan skor på hovarna på söndag. Barfotabalans blir det även för i sammanhanget orutinerade stallkamraten Valour Kronos (GS75-3), som utgör en del en av motståndet i loppet, och för hans del är det första gången som skorna lämnas i stallet.
– Valour Kronos är en underdog och vi måste plocka fram ett litet ess, så vi ”gamblar” och tar av skorna. Han har inte samma hårdhet som till exempel ”Un Poco” men han är på väg att klättra och pilen pekar så att säga åt rätt håll i alla fall.

Välregisserad E3-seger
Ytterligare en medlem i de Svante Båth-tränade treåringarnas miljonklubb är Capitol Hill (GS75-5). Han blev fyra bakom vinnande Coin Perdu i långa E3 i juli och chockade senast spelarna när han tog karriärens första seger genom att spurta hem korta E3 till 33 gånger pengarna.
– Han värd en seger och bättre regisserat än att ta den i E3 kan det väl nästan inte vara, säger Båth.
– Jag har fått matcha honom som jag har velat och han har vuxit allt eftersom.
Till skillnad från sina namnkunniga stallkamrater hade Capitol Hill otur när startnumren slumpades ut.
– Det var naturligtvis synd att han drog spår tolv men jag tycker ändå att han är första hästen i loppet. Han har fått en viss hårdhet av att vara med i två finaler och han levererar egentligen varje gång.

Kan få dubbla lagerkransar
Även i uttagningsloppen till Svenskt Travoaks selar Svante Båth ut ett vasst lag. De starkaste korten på förhand stavas Calamara’s Girl (V5-1) och Staro Lochlyn (V5-5).
– Det är väl de som har lite mer hårdhet än mina övriga än så länge.
– Calamara’s Girl är allt bara bra med efter E3-segern senast men det gäller att hon får sitt lopp. När hon får sina ryggar levererar hon alltid och spurtar ner många.
– Staro Lochlyn galopperade senast och det var en knepig galopp så jag blev överraskad i det avseendet. Men hon kändes väldigt bra annars och det ska bli intressant att se henne nu. Vi har gått lite för det här loppet så att säga.
Förra året grejade Deimos Racing segern åt Svante Båth i Svenskt Travkriterium. Inför årets kriterie- och oaksuttagningar kan man konstatera att Solvallatränaren har goda möjligheter att lägga ytterligare lagerkransar till sin redan digra samling.

Svante Båth om sina övriga GS75-hästar:
Swarovski Broline (GS75-2) gick okej senast även om jag kanske trodde mer på henne än vad hon visade. Jag tror att hon kommer vara bättre nu och hon är startsnabb när vi så önskar och hon håller sig i skinnet. Erik bestämmer taktiken men hästen är bra med en smygresa efter kanten. Det lutar åt barfota bak och jag tycker att hon är en typisk outsider.
Virunga (GS75-4) har rätt så bra ordning på grejerna och satt fast senast. Det känns som att hon är på väg uppåt och hon ska gå barfota fram nu. Normalt sett kan det bli svårt att rubba White Lightning och Dibaba men en vettig platschans är realistiskt att tro på från ett bra läge.
Chookdi (GS75-4) har inte varit med i några tuffare sällskap än så det är lite upp till bevis för henne nu. Hon är snabb ut och gör säkert ett fint lopp men längre än lite platschans kan jag inte sträcka mig till.
Jimmi Mack (GS75-5) var inte riktigt 100 fräsch senast så honom har vi fått fixa till lite. Jag är väl inte helt bekväm med upplägget han har fått. Han har glimmat till och visat kunnande men inte fått någon kontinuitet i det. Han är lite svårbedömd och jämfört med Capitol Hill har han inte alls samma hårdhet, men med rätt lopp kan han vara ett platsbud.
Global Unlimited (GS75-6) är en riktig runner up sedan vi kastrerade honom. Han flög fram fortare än vad jag hade kunnat drömma om och kom till E3-final. Där ”gamblade” vi och tog av honom skorna och det blev lite för lätt. Nu går vi tillbaka till skor. Han är normalt travsäker och kommer säkert att leverera bra. Sedan får vi se hur långt det räcker. Jag är lite osäker på hur duktig han är från start men normalt borde var hygglig ut och få en bra resa.
Global Unspoked (GS75-6) avslutade riktigt fort senast och det räckte nästan fram till seger. Han har klättrat på formskalan och har han lite stolpe in kanske han kan vara med på en plats. Jag har svårt att skilja på honom och Global Unlimited, inte bara på namnen.
Very Kronos (GS75-7) tappade en knäkappa i första sväng senast och galopperade. Men jag hade sagt åt Erik att köra lite tuffare med hästen för att ge honom en genomkörare så han körde 1.13 i 1 600 meter efter galoppen. Taktiken från innerspåret bestämmer Erik men faller alla pusselbitar på plats har hästen absolut kapacitet att blanda sig i segerstriden. Loppet är väldigt tufft men det är fördelaktigt att vi har bättre läge än både Executive Caviar och Villiam.
Pontiac S.W. (GS75-7) har det strulat för och senast gjorde vi bort oss lite och balanserade honom för tungt. Meningen var att få honom att gå felfritt men det gick åt andra hållet istället och han slog sig på ett knä. Nu lättar vi honom och han har bättre form än vad resultatraden anger, men han kanske väger lite lätt mot de här hästarna.

Föregående artikel”Väldigt oroliga för vår sport”
Nästa artikel”Har svårt att förstå vad de höll på med”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.