Timo Nurmos inför V75 Lördag

174

Timo Nurmos inför V75 Lördag

Readly Express gjorde en grym årsdebut och på lördag dyker han upp i Gulddivisionen i V75.
Tränaren Timo Nurmos, som har kanonform på stallet, är full av beundran över sin stjärnhäst.
– Loppet han gjorde var magiskt. Han kommer att vara i ännu bättre form nu, säger Nurmos.

Solvalla-tränaren har 26 i segerprocent för stallets hästar i år vilket är mycket imponerande. Bara den senaste veckan har det blivit tio segrar, varav en V75-dubbel i lördags, och totalt har det blivit 86 segrar hittills i år.
– Hästarna är mycket fint i ordning och det är kul att det går bra. Men i hela min karriär har det rullat på bra. Sedan kan hästarna bli sjuka och man kan få virus i stallet men det går bra nu. Vi har en fantastisk gård här på Jordanstorp med fina träningsmöjligheter. Det är även lika fantastiskt bra folk som jobbar här. Hästskötarna, hovslagare och veterinär. Sedan självklart otroligt bra hästägare som har varit med länge hos mig. Hela systemet fungerar mycket bra, säger Timo Nurmos.
– Nu har vi varit här i två år på nya gården och självklart så finslipar man grejer hela tiden. Det blir bättre och bättre, träning och allting annat. Man måste gå framåt. Men just gården är jag otroligt nöjd med. Det finns sandbana, backe, rundbana och rakbana. Vi har en mycket bra banpersonal som sköter banorna och vattnar och sladdar hela tiden, även på helgerna. Gårdens ägare är mycket bra och ser till att vi har hundraprocentiga banor hela tiden.
– Jag trivs mycket bra och hästarna trivs och det gör alla som jobbar här ute.

”Många gånger är det kuskens fel”
Timo Nurmos har varit med länge i branschen och varit framgångsrik i många år med massor av storloppssegrar. Han har alltid haft en hög segerprocent men han säger att många gånger är det hästarna som inte vinner som han funderar mer över än de som vinner lopp.
– Man är besviken på hästarna som inte har vunnit. Man tänker mest på dem. Om kusken gjorde något fel, om hästen blev påkörd eller om det berodde på balansen, var hästen ofräsch eller var det något annat fel. Man måste ta reda på vad som är fel och det är mitt jobb som tränare.
– Många gånger är det kuskens fel. Det är inte alltid som kuskarna är i form och det är småsaker som avgör loppen ibland. En del kuskar vågar inte säga när de gör ett misstag i loppen men jag uppskattar när de säger det. För fel gör vi alla.
– Sedan hästarna som kommer tvåa undrar man, varför vann den inte. Man vill vinna och hitta nyanser för att de ska vinna nästa gång istället, säger Nurmos.

”Hade inte varit på en travbana på nio månader”
En häst som alltid vill vinna loppen och gör det nästan jämt är Readly Express. I fjol vann han såväl Svenskt Travderby och Europaderbyt i oerhört imponerande stil. Han har en vinnarskalle som få och har vunnit 15 lopp på 18 starter och aldrig varit sämre än tvåa. I prispengar har femåringen sprungit in 7,7 miljoner kronor. Han ståtar med åtta raka segrar och gjorde förra veckan en glimrande årsdebut i Rättvik. Trots att hästen inte startat sedan oktober i fjol, har betäckt mycket som avelshingst i vinter och vår, avgjorde han på klasshästens vis trots ett tufft lopp utvändigt om Wild Honey på slutvarvet.
– Loppet han gjorde var magiskt. Han hade inte varit på en travbana på nio månader och hoppat på bocken sex gånger i veckan i aveln i ett halvår. Det är otroligt egentligen men hästen är fantastisk och man ser på honom att han är pigg och glad. Han hade mest styrketränat och gått 1.35 till 1.40 i backen. Han hade gått två rundbanejobb och det snabbaste strax under 1.20 på rundbanan på gården, säger Nurmos.

”Har varit ett jättetufft år”
– Jag hade känt i träningen att han var fint i ordning och han var lika bra som jag hade förväntat mig. Det har varit ett jättetufft år för honom i aveln och de har skickat sperma till USA, Italien, ja till överallt. Men det har även varit tufft för mig som tränare. Hästen har jobbat hårt men både jag och skötaren har också jobbat hårt för att få honom i ordning. Man kan inte ens räkna alla timmar vi har lagt ner för att jobba med hästen. Man måste säga att vi har gjort allting rätt också så att han har fått chansen. Då måste man vara glad själv också.
– Men vi jobbar hårt med alla våra hästar och resultaten kommer inte gratis. Det är kul att få resultat, inte bara för mig utan även för skötarna och ägarna. Om man ger till hästarna och är snäll mot dem och ger hästarna chansen, då brukar man få tillbaka det.

”Är i 90-procentig form”
Hur har Readly Express tagit årsdebuten och hur känns han efter loppet?
– Jag körde ett lugnt jobb i fredags med honom och det kändes att han hade gått mycket framåt. Det var bra att han fick springa på lite i årsdebuten när han mestadels hade styrketränat innan.
– Han är inte i toppform ännu men han är på väg till den. Jag skulle tro att han är i 90-procentig form nu och att den var 85 procent när han vann förra veckan. Sedan hoppas jag att den är 95 eller 100 till Jubileumspokalen eller senare på hösten. Därefter får vi toppa igen till Frankrike i vinter.

”Blir kul att möta On Track Piraten”
Readly Express startar i lördagens Gulddivision, V75-3 och har spår fyra bakom bilen. Han körs som vanligt av Jorma Kontio. Hur ser du på den här uppgiften?
– Det ska bli roligt att få möta en av Sveriges bästa hästar, On Track Piraten. Han är mycket mer rutinerad men det ska bli kul att se hur min häst står sig mot honom. Förra veckan mötte han Wild Honey som har gjort mer än dubbelt så många starter som Readly Express och även varit med i Prix d’Amerique. Han slog henne från dödens trots att han inte hade startat på nio månader.
– Jag vet att min häst är i ordning och distansen passar bra. Jag hoppas att kusken är i form och att hans insats är lika bra som hästen. Jag tror att vi kör barfota fram igen. Vi får se om det blir Jubileumspokalen som nästa start. Det är en månad dit och det är inte omöjligt att det blir ett lopp till innan. Han får hela tiden inbjudningar till stora lopp, bland annat blev han inbjuden till Hugo Åbergs, säger Nurmos.

”Har utvecklats mycket – känns väldigt fin”
Solvalla-tränaren har ytterligare tre mycket intressanta hästar med i lördagens V75-omgång. Han kommenterar dem så här.
– Jaques Noir (V75-1) har utvecklats väldigt mycket och varit bra varje gång i V75. Senast hade han ett dåligt läge i finalen men spurtade mycket bra. Formen är på topp och han känns fortsatt jättefin i träningen. Han går bara framåt och är väldigt fint i ordning. Den långa distansen passar bra men läget är dåligt med bakspår. Han är mycket snabb ut men går minst lika bra bakifrån som i spets. Inga ändringar, barfota bak igen.

”Fick ett omöjligt lopp – var okörd i mål”
– Lukas Zaz (V75-5)
 var bra som trea i V75 i lördags. Det var första gången över lång distans och det blev ett lite konstigt lopp med lite strul. Han blev lite störd och stressad när Kaj Widells häst galopperade framför. Jag tycker att han gick bra med tanke på omständigheterna och jag var mycket nöjd med hans insats. Hästen är mycket snabb ut och mycket speedig. Kusken känner honom nu och dessutom hade hästen haft en paus innan starten i Mantorp näst senast och inte startat på ganska läge. Det gör bara nytta på honom med täta starter. Barfota runt om igen och inga ändringar.
– Linus Boy (V75-7) fick ett omöjligt lopp i finalen senast från ett dåligt läge. Det var inget tempo i loppet och han var okörd i mål. Innan dess var han mycket bra som trea i Harpers och tvåa i V75 efter att ha fått press i ledningen. Hästen känns mycket fin i träningen och är stark, jättestark. Han öppnar bra också ifall man vill ladda, så det är bara att köra på. Det blir skor runt om igen som senast.
– Jag tycker att alla mina hästar på V75 har chans. De står bra inne i klassen och känns jättefina allihopa, säger Timo Nurmos.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelRiktar skarp kritik – efter ögonskadan
Nästa artikelFull laddning i lärlingsloppet på V75 Lördag