På söndag avgörs Prix de France i Paris. I år är det tio år sedan Ulf Stenströmers Noras Bean skrällvann loppet som brukar kallas världens största medeldistanslopp. – Han är min största stjärna – en riktig kompis.
Under åren har flera svensktränade hästar vunnit Prix de France på Vincennes.
Sabine Kagebrandts Joviality, Daniel Redéns Hail Mary och Robert Bergh-tränade Power har chansen på söndag i loppet som startas med bil över distansen 2100 meter.
Söndagen 9 februari 2014 blev en alldeles särskild dag för Axevallatränaren Ulf Stenströmer. Det var då Björn Goop slog till med då nioårige Noras Bean i världens största medeldistanslopp.
– Det är klart att Prix de France är det största och det mäktigaste vi har varit med om. Björn Goop körde ett helt fantastiskt lopp och luckan kom med skohornets hjälp då han hittade fritt från ett invändigt läge i början av upploppet. Noras spurtade otroligt längst ut i banan. På stallbacken stod jag och Jennie (sambo) och var nöjda med att ha blivit trea, eller kanske tvåa, säger Stenströmer.
Det behövdes ett målfoto för att se vem som var först i mål den här dagen. Segern blev blågul och prispengen saftiga 1,6 miljoner kronor gick till ägarfamiljerna i Stall Åsunden HB i Ulricehamn.
– Jag tyckte att luckan kom lite väl sent och att det blev för långt fram men man ser ju lite begränsat där man står också på stallbacken. Beskedet fick vi av en fransk journalist efter några minuter som hade fått det bekräftat. Han kom förbi och sa congratulatiöööön och sedan blev det jubel på riktigt. Vi och ägarna slutade på en jättefin fransk liten krog på kvällen. En minnesvärd dag helt enkelt, säger Ulf Stenströmer.
”Ofta lite underskattad”
Noras Bean var nio år när han vann storloppet Prix de France. Hästen avslutade karriären året efter med tolv miljoner kronor intjänat och 22 segrar på 77 starter.
Året innan storsegern hade stjärnan från Axevalla slutat fyra i Prix de France med fransmannen Dominik Locqueneux i sulkyn.
– Annars var det ju Stefan Söderkvist som körde i nästan alla lopp. Noras var ofta lite underskattad och hade aldrig blivit den stjärna som han blev utan Söderkvist alla fantastiska lopp med honom för att bygga upp honom. Han satt ofta fast och så där i eliten men fick ju igen det. Björn körde hästen två gånger, dels i debuten då Stefan var ute på annat och så just i Prix de France, så Björn var hundraprocentig med Noras.
Olympiatravet annat stortriumf
Stenströmer räknar upp en trio hästar som de bästa han tränat i karriären. Förutom Noras Bean nämner han även Handsome Brad och Your Highness.
– Vi har ju fått fram ett tjugotal miljonärer i alla fall och det får vi vara nöjda med. Prix de France är det största jag har vunnit. Sedan vann vi så småningom Olympiatravet också då med Handsome Brad, efter Propulsion diskvalifikation. Men det fick vi aldrig fira riktigt och inga priser har vi sett till heller, så det blev inga större minnen, säger han.
Tungt att säga hej då
Noras Bean vann det sista loppet hästen medverkade i. Stefan Söderkvist körde till seger i ett uttagningslopp till Olympiatravet på Jägersro i april 2015. En skada gjorde att avel sedan tog vid för hästen.
För ganska precis ett år sedan kom beskedet att Noras Bean hade fått sluta sina dagar.
– Han verkade som avelshingst i några år innan vi en dag fick beskedet att han hade blivit så gammal att han inte skulle klara sig så jättemycket länge till. Det var ungefär ett år sedan de tvingades ta bort honom i februari i fjol, säger Stenströmer
Och lägger till:
– Egentligen skulle jag ha åkt och sagt hej då till honom men det hade nog varit tungt. Men jag träffade honom flera gånger då han var gammal. Han stod de sista åren ganska i närheten av där vi håller till och jag var och hälsade på honom några gånger. Inbillar mig att han kände igen mig. Han var fantastisk.
Mikael Wikner, Kanal 75