Tio miljoner inkört – senaste månaden

20

Toppkusken Erik Adielsson, 41, har hittills i år kört in 25,1 miljoner kronor.

Mer än en tredjedel av det har han kört in sedan den 15 september.

– Helt enastående roligt, säger Erik Adielsson till Trav365.

”Kusk i form” är ett klassiskt uttryck i folkmun inom trav-Sverige.

Det är ingen överdrift om man säger att Erik Adielsson, en av Sveriges- och världens, bästa travkuskar är en kusk i form just nu.

Sedan den 15 september har Erik Adielsson tagit 25 segrar och kört in 9 902 234 kronor – nästan tio miljoner på en månad alltså, snacka om att vara i den berömda ”zonen”.

Det att jämföra med kollegorna Örjan Kihlström, Björn Goop och Ulf Ohlsson, som i tur och ordning under samma tidsperiod kört in 6,1 miljoner kronor, 5,7 miljoner kronor, samt 4,2 miljoner kronor.

För Trav365 berättar Adielsson om den makalösa månaden, sitt kuskande i rosa dress och hjälm för att uppmärksamma Cancerfonden, och att han i vinter, precis som i fjol, tar en längre ledighet från travet.

Resultaten

Vad säger du om dina resultat den senaste månaden, Erik?

– Helt enastående roligt så klart, man kan säga att tre resultat lyfter upp det, segern i Svenskt Trav-Kriterium med Deimos Racing, och andraplatserna med Oasis Bi i Mastersfinalen på Bjerke och VM-loppet på Yonkers Raceway, säger Erik Adielsson till Trav365 och fortsätter:

– Samtidigt är det tre miljoner till och det är väldigt ovanligt om man dessutom ska ta bort storloppen under den tiden.

Erik Adielsson var på två månaders semester med sin familj i början av 2016, men har den senaste månaden kört in mer än en tredjedel av de drygt 25 miljoner kronor som han hittills kört in i år.

– Kort så kan man säga att man som kusk är oerhört beroende av vilka sorts hästar man får chansen att köra och vilken form hästarna är i. Med det sagt är det en helt fantastisk period som är just nu och jag uppskattar verkligen att jag fått uppleva något så pass unikt.

”Inte lagd åt jinx-hållet”

Varför går det så bra för dig, just nu?

– Att det har gått sagolikt bra nu är självklart inte för att jag i grunden är bättre kusk nu jämfört med exempelvis för tre månader sedan. Samtidigt är det likadant åt andra hållet, säger Erik Adielsson och fortsätter:

– När man har en sämre period är det oftast inte bara beroende på hur man kör då heller. Med det sagt så är det klart man kommer in i ”stim” ibland när allt flyter på och alla beslut i loppen känns mycket enklare. Inget snack om det.

Erik Adielsson kör under oktober månad i rosa dress och hjälm, detta för att uppmärksamma Cancerfonden. Toppkusken gjorde likadant i fjol, och även då gick det bra för honom på tävlingsbanan.

– Det är så klart roligt det går bra i den rosa dressen, men samtidigt är jag inte lagd åt jinx-hållet så jag tror det beror på olika handskar eller dressar när det går bra eller dåligt, skrattar Adielsson.

Utbrändhet

Ett hett samtalsämne de senaste veckorna i trav-Sverige har varit att allt fler proffskuskar känner sig utbrända, både stjärnkusken Johnny Takter och Robert Bergh valde att ta en time out från travsporten för att hämta sig. Erik Adielsson tog i vintras ett beslut att vara ledig två månader från travsporten, något som är ytterst sällsynt inom detta yrke.

– När det gäller utbrändheten kan jag inte tala för någon annan, men jag kände själv att jag mår bra av ett längre break på vintern. Jag kommer ta sex veckor i vinter igen med familjen.

Mentale coachen Stig Wiklund uppmanade i en artikel på Trav365 i förra veckan till mer ledighet bland de aktiva inom travsporten, vad säger du om det?

– Det är långt ifrån alla som har möjligheten att göra det. Dels av ekonomiska skäl så klart, men även av rent logistiska. För en tränare är det självklart mycket svårare än för oss kuskar. Jag har möjlighet att göra det och har därför valt att göra det eftersom jag mår bättre då. Jag uppskattar också mitt jobb ännu mer då, när jag är hemma. Jag kör väldigt mycket åt två tränare, Stig H Johansson och Svante Båth, och de har båda visat fantastisk förståelse för mig i det avseendet att jag behöver ta en längre semester och det är jag väldigt tacksam för, säger Erik Adielsson och avslutar:

– Man ska också komma ihåg att ”vanliga” människor ofta har 6-8 veckor semester om året, medan många i travet oftast får möjlighet till en, eller två. Det är klart det gör skillnad, framför allt sett över en längre tid. Vi fungerar alla olika som människor och en del hade kanske vantrivts av att vara borta längre, medan några skulle må bra av att ta mer semester.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Tio miljoner inkört
– senaste månaden

Föregående artikelSpets är enda alternativet!
Nästa artikel”Hemlig inspelning – snart får ni veta”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.