”Tog ett tag innan jag förstod vad som hade hänt…”

57

Efter åtta år i branschen.

I lördags tog Susanne Ohme, 23, sin största seger som hästskötare.

Det när Diamanten vann Konung Gustaf V:s Pokal på Åby.

– Det tog en dag innan jag fattade vad som hänt, säger hon till Trav365.

I lördags vann Robert Bergh-tränade Diamanten storloppet Konung Gustaf V:s Pokal på Åby med knappt en miljon kronor i förstapris.

Äger den fyraårige hingsten gör den före detta ishockeystjärnan Peter ”Foppa” Forsberg.

Tar hand om Diamanten om dagarna gör Susanne Ohme, 23.

Susanne Ohme har tidigare jobbat drygt fem år hos Öystein Tjomsland, ett år hos Fredrik B Larsson, och hos Robert Bergh har hon varit i drygt 1,5 år.

I lördags tog hon sin största seger hittills som hästskötare.

”300 kvar är man nöjd med en slant”

– Man är otroligt tacksam att man har fått vara med om det här, ja, över huvud taget att få ta hand om en sådan här häst, säger Susanne Ohme till Trav365.

Diamanten hade inför lördagens final i Kungapokalen tagit elva segrar på 16 starter, och han inledde sin tävlingskarriär med åtta raka segrar. Att han har kapacitet visste alla, men att vinna en årgångsfinal från spår tolv är tufft.

– Det är det svåraste utgångsläge du kan ha, jag vet hur bra hästen är, men från spår tolv och mot de där konkurrenterna… Det är klart att en seger var mer än vad man hade vågat hoppats på, säger Susanne Ohme.

När i loppet fick du upp känslan för att den kunde gå vägen?

– Det var inte förrän sista 50 meterna som det gick upp för mig att de kunde hinna fram, och det tog ett par sekunder efter mållinjen innan jag förstod att han var först. När man kollar om loppet i efterhand så 300 meter från mål så tänker man att man får vara nöjd med en slant, säger Susanne Ohme och fortsätter:

– Det blev ju helt fel för honom egentligen med lågt tempo första varvet, men det löste sig ändå perfekt till slut och Diamanten svarade verkligen för en kanonspurt.

”En flaska champagne”

Hur firade du segern i lördags?

– Det blev lugnt, det blev en middag med några kollegor och en flaska champagne, annars var det lugnt.

Är det här det största du varit med om hittills inom travet?

– Absolut, ingen tvekan. Jag har haft några V75-segrar och ett par hästar i finaler tidigare, men inte vunnit något sådant här stort lopp.

Hur känns det nu, några dagar efteråt?

– Det börjar sjunka in nu, men det tog en dag innan jag egentligen förstod vad som hade hänt, men nu har det börjar smälta in.

Hur är Diamanten att ha att göra med?

– Han är väldigt snäll, han är inte alls hingstig eller så. Han är lekfull och älskar livet, och han älskar att få uppmärksamhet.

”Har verkligen tro på honom”

Diamanten har nu hittills i karriären sprungit in drygt 2,6 miljoner kronor, och nästa stora mål för ”Foppas” häst blir SprinterMästaren i Halmstad i sommar.

– Det blir väl något lopp innan dess, men det är ingenting som är bestämt ännu.

Hur långt kan Diamanten gå, tror du?

– Det är en riktigt fin häst och vi har verkligen tro på honom, han har verkligen en skalle och ett hjärta av guld. Han har fått många tuffa lopp men bara blivit härdad av det och blivit bättre, och han visade ju i lördags hur bra han är. Grymt också av Robert Bergh att lyckas matcha honom och pricka toppformen rätt, säger Susanne Ohme.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelReijo: ”Det har jag inte ens tänkt på”
Nästa artikel”Tråkigt – har väntat länge på att starta…”