Vissa travbanor osar mer historia än andra och den unika upplevelsen av ett besök kan ge den travintresserade ståpäls, för det finns travbanor och så finns det travbanor.
Symbios med spelarna
I Sverige är travet starkt förknippat med spel. Det är nog en av de sporter där de intresserade är en mix av spelintresserade och hästentusiaster. Sporten är uppbyggd kring totalisatorskärmar, spelbångar och en rad andra företeelser som kanske inte blir lika framträdande i den moderna digitaliseringens tidevarv, men bidrar starkt till att skapa travets historia och myter som sedan förs vidare från gamla till nya entusiaster. Dråpliga historier om stalltips blandas med Legolas framfart på de svenska travbanorna på 1980-talet eller den förste rikskände travhästen Ego Boys triumfer på 1970-talet eller kusken Stig H Johanssons framfart under decennier. Ofta förknippat med de främsta travbanorna i Sverige och även världen.
Viktigaste spelformerna även framöver
Länge var det bara ATG och Svenska spel med licens som hade ensam rätt till den svenska trav-industrin. Men sedan den nya spellagens införande kan alla seriösa aktörer att gynnas av den ökade konkurrensen på marknaden där snabbhet och trovärdighet blir avgörande för att överleva. Den nya tekniken binder sig samman med nostalgikernas drömmar om att travet ska förbli som det alltid har varit. Där blir travbanorna centrala som traditions- och intressebevarare.
Solvalla
En solig dag i slutet av maj. Solvalla i Stockholm är knökfullt, vilket kan innebära 35 000 åskådare under Elitloppshelgen som i allt är den absoluta höjdpunkten varje år för en sann traventusiast. Solvalla har funnits sedan 1927, där drömmar skapats och krossats, för såväl spelare som kuskar och hästägare. En nästan mytisk plats, där du kan ta på historier från förr. Elitloppet kördes för första gången 1952 och är och förblir Sveriges samt ett av världens största travlopp då vi kan locka till oss de bästa hästarna från andra länder. Runt Elitloppet har en helg av travfestligheter byggts upp. Även Svenskt Travkriterium för treåriga varmblodiga hästar är ett av de största loppen i Sverige och världen.
Fler svenska travbanor
Varje svensk travbana har sin historia, sina myter och legender. På Jägersro i Malmö har man Svenskt Travderby, vilket är en av våra tre stora tävlingar, förutom Svenskt Travkriterium och Elitloppet. Men det finns fler klassiska banor som Åby i Göteborg, Bergsåker i Sundsvall, Axevalla, Färjestad med flera. Alla har sin historik och sina legender. Klassiska kuskar och dråpliga historier.
Vincennes
Utanför Sverige finns det självfallet också klassiska travbanor. Frankrike och USA är tillsammans med Sverige stormakterna inom travsporten. I Paris finner vi Vincennesbanan, vilket för många kuskar i Sverige endast existerar som en avlägsen dröm. Inte minst eftersom världens mest prestigefyllda travlopp – Prix d’Amérique – går av stapeln på denna klassiska bana som i sina bästa stunder kan ta in 60 000 åskådare. Den öppnades så tidigt som 1863.
Hambletonian
I USA finns en annan svensk kuskdröm, det vill säga att någon gång få delta i Hambletonian Stakes eller Hambletonian Oakes, båda loppen är för treåriga varmblod med den skillnaden att i Oakes får endast ston delta. Faktum är att Hambletonian Stakes har sedan första loppet 1926 endast vunnits av kuskar från USA, förutom 2001 då hästen Scarlett Knight vann med Stefan Melander i sulkyn. Onekligen en historia att berätta för barnbarnen. Annars har Svenska tränare och kuskar med verksamhet i USA haft en del framgångar i båda loppen, exempelvis Sören Nordin; Jan Nordin, Bernt Lindstedt och Jimmy Takter.