Hon sprang in över 17 miljoner kronor i USA som unghäst. I fjol blev hon första sto på över 20 år att vinna Svenskt Travderby. Nu står fenomenet Joviality inför karriärens största och svåraste uppgift – Prix d’Amerique. – Jag låter inte mig ha några begränsande tankar att det kanske inte går, att det är lite för tufft eller någonting, säger tränaren Sabine Kagebrant som kan skriva travhistoria i Paris på söndagen.
Född i Sverige, men uppväxt i USA visade Joviality omgående talang långt utöver det vanliga.
I den stenhårda nordamerikanska unghästcirkusen radade hon upp segrar och var så framgångsrik att ägaren stall Courant och tränaren Marcus M Melander valde att gå ut mot hingstarna i världens största treåringslopp Hambletonian.
Det slutade med ett andrapris varpå framgångarna fortsatte hela säsongen innan Joviality gjorde bokslut som världens vinstrikaste treåring 2022 och röstades fram till ”Årets sto” i USA.
Där brukar ofta sagan sluta för de allra bästa unghästarna på andra sidan Atlanten där framtiden finns i avelsboxen.
Men Joviality återvände till sitt hemland med nya mål i sikte.
Här väntade andra förutsättningar med lopp över längre distanser, annorlunda miljö och inte minst en ny tränare i Sabine Kagebrant.
Det började i dur med överlägsen seger över kullsystrarna i Drottning Silvias Pokal, men i Stochampionatet över mastiga 2 640 meter stod Joviality inte att känna igen och kroknade som fyra.
Trots det valde Kagebrant och kretsen kring hästen att ta tjuren vid hornen.
Istället för att välja den enkla vägen i Derbystoet över 2 140 meter valde man precis som i USA att tävla i den öppna klassen, det vill säga i Svenskt Travderby över 2 640 meter.
Det blev succé.
Trots att hon under sina två första säsonger på tävlingsbanan enbart tävlat över engelska milen (1 609 meter) visade Joviality sig nu redo att hantera styrkeprovet på Jägersro och blev det första sto sedan 2001 att besegra grabbarna när hon spurtade hem segern på lätta ben i händerna på Erik Adielsson.
Historisk blev också Sabine Kagebrant som första kvinnliga tränare att vinna Sveriges största unghästlopp.
I fotspåren på Ina Scot
Derbysegern var värd fyra miljoner kronor och gjorde att Joviality passerade legendariska Ina Scot som det vinstrikaste svenskfödda stoet genom tiderna.
Och det är i dennas fotspår som häst och tränare ska försöka följa på söndag.
Helen A Johansson var inte bara första kvinnliga kusk att få köra Prix d’Amerique 1995, hon vann loppet i en av travsportens största bragder genom tiderna.
Skulle Joviality göra om bedriften blir det Sabine Kagebrant som skriver in sig i historieböckerna som den första kvinnan att vinna loppet som tränare.
Men det är inget hon säger sig ha i tankarna när vi gästar under uppladdningen på den mäktiga travanläggningen Grosbois i Paris utkanter.
Du blev historisk som första kvinna att vinna det svenska travderbyt, nu kan du skriva historia igen och bli första kvinnliga tränaren som vinner Prix d’Amerique. Hur tänker du kring det?
– Jag tänker inte på det så mycket. När man är med hästen är man ett med hästen, man är som en individ tillsammans. Man sitter inte och funderar på vad man har för kön eller vem man är. Vi är tävlingsindivider båda två, det är så man ser det, säger Kagebrant som föddes i Nepal och adopterades till Sverige vid ett års ålder.
Hon har lång och gedigen erfarenhet som hästskötare och har i den rollen redan vunnit Prix d’Amerique, med Gigant Neo hos Stefan Melander 2006.
Som proffstränare är Kagebrant däremot färsk och tog ut licensen i fjol som komplement till sin roll som vd för hårdsatsande stall Courant.
I praktiken fungerar hon som privattränare och driver landets mest högkvalitativa stall med blott fyra hästar på träningslistan, där de övriga är Iznogoud Am, Hell Bent For Am och amerikanske unghäststjärnan Kilmister – samtliga flerfaldiga miljonärer.
Rollen innebär att hon blivit en maktfaktor inom travsporten i hela världen.
Inom travet brukar man tala om att alla har chansen. Att oavsett bakgrund eller förutsättningar så kan man lyckas. Var placerar du dig själv i det där?
– Jag tycker verkligen att det är så. När Erik Adielsson sammanfattade derbydagen sa han att: ”Nu är det en kvinna från Katmandu som har vunnit Svenskt Travderby, hur fantastiskt är inte det?”
– Jag tycker verkligen det, alla kan. Man måste jobba på och ha mål och våga helt enkelt.
Den här veckan ligger förstås allt fokus på Joviality som rest jorden runt och verkar ha funnit sig till rätta på Grosbois, Frankrikes unika ”travby” där över 1 000 hästar tränas och som denna dag bjuder på solsken och 15 plusgrader.
– Det är såklart att hästarna mår jättebra här. Det är en helt annan grej för dem att vara här jämfört med kalla Sverige just nu. Det är inte för inte som Grosbois kallas travets ”tränings-Mecka”.
Vad säger du om Jovialitys sätt att röra sig?
– Hon rör sig som en ballerina, hon är otroligt lätt. När hon kommer upp i fart känns det inte som att hon nuddar marken, hon svävar ovanpå. Så känns det när man kör, säger Kagebrant samtidigt som hon styr iväg mot en joggingtur bakom söndagens stora svenskhopp.
”Väldigt hård mentalt”
Jovialitys sanslösa meriter blir tydliga bara genom att titta på startlistan.
I Prix d’Amerique finns inga bestämda startspår som i Sverige, istället är starten en del av kampen där ekipagen söker sina positioner redan innan loppet gått igång.
Därför fördelas startnumren efter hur mycket pengar som hästarna har sprungit in och Joviality fick 17 i det 18 hästar stora fältet. Det visar att hon trots att hon är yngst av samtliga deltagare har tjänat näst mest pengar, endast trumfad av dubbelt så gamle italienske sprinterkungen Vivid Wise As.
Hur blir du som tränare inför ett så stort lopp, vad krävs av dig?
– Det krävs att jag håller mig lugn, har fokus. Men jag tror att det är hästen som får ge det till mig i slutändan, säger Sabine Kagebrant.
Kan du beskriva hur hästen är, när man ser henne på tävlingsbanan verkar hon vara ett superproffs…?
– Hon är otroligt proffsig. Hon är väldigt hård mentalt, hon tar inte in omgivningen heller. Hon är en riktig mästarinna på banan.
Så hon kommer inte att vara medveten på söndag om att idag är det ”loppens lopp”, Prix d’Amerique?
– Jo, jag tror att hon är medveten om det på så sätt att nu ska hon verkligen vara på tårna och tävla. Men hon tar inte in det som att det skulle vara ett stort problem.
När det gäller chansen att vinna loppet, världens största och tuffaste travlopp, vad tänker du om det? Planerar du någonting?
– Jag kanske inte planerar, men den känslan jag vill komma ut med i loppet och kommunicera till hästen är att vi kan. Jag låter inte mig ha några begränsande tankar att det kanske inte går, att det är lite för tufft eller någonting. Jag vill ha ett mindset där allt är möjligt. Jag tror på att man inte kan gå runt med negativa tankar, man måste våga tro och man måste våga drömma, säger Sabine Kagebrant.
På söndag 16.20 går släpps starten i Prix d’Amerique.
Sedan väntar 2 700 meters kamp mellan 18 av världens bästa travhästar i ner- och uppförsbacken på väldiga Vincennes där fem miljoner kronor i förstapris och evig ära står på spel.
Senast en svensktränad häst vann loppet var Readly Express 2018.
Senast ett sto vann var Moni Maker 1999.
Enda gången en kvinna vunnit som kusk var Helen A Johansson med Ina Scot 1995.
Skulle det bli Joviality och Sabine Kagebrant som står som vinnare 2024 är det ny mark som bryts inom travsporten.
Fakta Joviality
Sto, 5 år
Starter: 40
Segrar: 26
Rekord: 1.08,4
Intjänat: 24 025 729 kronor
Tränare: Sabine Kagebrant
Ägare: Stall Courant
Kusk på söndag: Björn Goop