I höstas fick paret överraskande ta sig an sexfaldige miljonären Corky.
I uttagningsloppet till Olympiatravet hemma på Umåker på lördag är det upp till bevis med unghäststjärnan från USA som dragits med skavanker.
– Ägarna har förtroende för oss – men lyckas vi inte ta hästen till eliten igen kommer vi naturligtvis inte att få ha honom kvar, säger Mikael och Anna Melefors från Stöcksjö i Umeå.
I travet händer det hela tiden att elithästar flyttas runt mellan stortränare efter stagnation eller skador.
Hästar byter ägare och ordineras miljöombyte.
Något som däremot inte alls hör till vanligheterna är att amatörtränare får världsstjärnor i sin vård.
I höstas hörde ägarna till Corky från Stockholm av sig till amatören Mikael Melefors i Umeå och frågade om han ville ta över hästen som då inte hade fungerat i några starter för Stig H Johansson.
Melefors behandlar hästar som kiropraktor och hade ställt frågan några gånger om att få prova Corky.
– Jag har haft min idé om vad som varit fel och stött på ägarna lite. En dag ringde de med en förfrågan om att rehabilitera hästen. De ville se om jag kunde få ordning på den. Min fru har ridtränat och är lika delaktig i det här som jag är och nu börjar det dra ihop sig ordentligt, säger Mikael Melefors och ler.
Storkändis i Stöcksjö
Vi står i stallet i Stöcksjö, någon kilometer söder om Umeå centrum. Det är måndag i V75-veckan och Anna håller på att göra i ordning nyförvärvet för fotografering.
En fotograf från lokaltidningen är på väg.
– Det märks att det är en känd häst. Folk pratar om honom och är intresserade. De första månaderna hans stod här kom det bilar ner på gården med folk som var nyfikna. Vi tycker bara att det är kul och är stolta över att ha fått den här chansen.
Stall Kalas köpte
Corky är en unghäststjärna från USA som presenterade sig för den svenska publiken i Fyraåringseliten på Solvalla under elitloppssöndagen för två år sedan.
Efter loppet bytte hästen ägare och sattes i svensk träning, hos Stig H Johansson.
Köpare var delar av Stall Kalas, med Bo Paulsson och Johan Högberg i spetsen, tidigare ägare till världsstjärnan Victory Tilly.
Efter några starter hos championtränare på Solvalla, vila och kastrering och ytterligare några försök på tävlingsbanorna, var det dags för miljöbyte och förändring för Corky.
– Det är ryggen som varit hästens problem – enligt vårt sätt att se på saken. I december ansåg vi oss klara med Corky och Örjan Kihlström vann med honom på isbana här hemma i första starten för oss. Överenskommelsen var egentligen att han skulle lämna oss då. Men ägarna ville att han skulle vara kvar här och på den vägen är det, säger Mikael Melefors.
En häst med attityd
Det smäller i hästboxen intill oss. Corky har ställts in i sin box under intervjun men tycker inte alls om den ordningen. Hagen ska det vara.
Corky tar små krumsprång och måttar lite sparkar runt väggarna.
– Vem är det som har form, va? Nog är det du, gubben, säger Anna.
Hon bedyrar att det handlar om en väldigt trevlig häst. Men en häst med attityd.
– När jag rider honom är han väldigt snäll. Förutom då mot andra hästar som kan vara i närheten. Här hemma…ja, han är en liten krokodil fram och det sparkas bak!
Corky vann debuten för er i december och comebacken skedde i ett lunchlopp. Lätt seger för två veckor sedan i ett V64-lopp. Däremellan oplacerad på Bergsåker .Vad stod på då?
– Han hade slem i halsen och var riktigt, riktig tät. En vanlig förkylning bara. Egentligen skulle han ha haft en start till i kroppen för att det skulle vara optimalt, men det får gå. Han har gått för vagn och har dressyrridits. När vi fick fortsätta med honom i januari tog vi bort vagnen och det blev mycket dressyr för att jobba upp de svaga sidorna han har i ryggen.
På lördag är det hetluften igen då Corky är hemmahoppet i Guldbjörken, tillika det fjärde och sista uttagningsloppet inför Olympiatravets final 30 april. Vågar ni tro på seger?
– Vi hoppas ju att han ska visa sig så bra som vi tror att han är. Men oj, det är mycket bra motstånd och vi fick ett riktigt skitspår. Torbjörn Jansson kommer förstås köra för seger men om det lyckas är givetvis svårt att veta. Vi har i alla fall inte sämre häst än någon annan i det där loppet. Corky är så pass bra att vi lika gärna kan vinna men huvudsaken är att han gör bra ifrån sig. Han går barfota runt om och med ett helstängt huvudlag igen.
Och kursen är utstakad säger ni: Corky ska tillbaka till eliten igen.
– Målsättningen är ju att ha en häst för storloppscirkusen igen. Vi måste ut och möta de bästa och inte fuska i snabbloppen här uppe längre. Lyckas vi inte är vi medvetna om vilka krav ägarna ställer. De måste ju se affärsmässigt på det hela. Så det är ingen dans på rosor precis – men vi har väldigt roligt med den här trevliga hästen! säger paret Melefors.