Världens bästa Kerryn

83

Världens bästa Kerryn

Inte betrodd att köra kallblod i Umeå och Boden 1997.
I veckan tog australiensiska travkusken Kerryn Manning seger nummer 3705 och blev den segerrikaste kvinnliga hästsportutövaren genom tiderna.

Australiensiska kusken Kerryn Manning, 41, har tillhört eliten i hemlandet under hela sin karriär.
Manning har länge varit den mestvinnande kvinnliga travkusken i världen och i veckan klättrade hon ytterligare en pinne på stegen då hon noterade sig för karriärens 3705:e triumf.
Med det passerade hon amerikanska jockeyn Julie Krones rekord som den segerrikaste kvinnliga hästsportutövaren i världen genom tiderna.
Eftersom Julie Krone slutat som aktiv lär det också dröja innan Kerryn Manning puttas av tronen.
I Sverige är Kerryn Manning känd för sin turné i Norden 1997 med hästen Knight Pistol.Valacken var helt outstanding i hemlandet och förekom i förhandsdiskussionerna om en plats i Elitloppet. Men kretsen kring hästen bestämde sig för sent och det blev en turné i Norden sensommaren och hösten 1997 i stället.

Drömde om ”cold blods”
Det blev starter på Solvalla, Bergsåker, Åby och norska Sörlandet.
Det blev även en avstickare till Umåker och Boden för Kerryn Manning vars högsta önskan var att få köra ett kallblod under sin vistelse i Sverige.
Men si, det gick inte för sig.
Banorna kämpade för att tjejen från Australien skulle få köra denna för henne exotiska hästras när hon ändå var in the very north of Sweden. Ett ”cold blood” som hon sa.
Robert Karlsson har varit chef på Umåker i två omgångar. Han minns mycket väl besöket 1997.
– Jag minns henne som en väldigt trivsam och lågmäld person. Hon ville verkligen prova på att köra kallblod. Både vi på Umåker och folket i Boden försökte övertyga kallblodsägarna om att sätta upp Kerryn Manning i lopp men ingen ville, säger Robert Karlsson.

Vann storlopp i Norge
Kerryn Manning fick nöja sig med att köra några varmblod i Norrbotten och Västerbotten. Australiensiskan – kusken med i dag 3705 segrar – fick trösta sig med att köra kallblod i träning hos Umåkers dåvarande sportchef Carina Jonsson
Turnén i Norden 1997 med tioårige valacken Knight Pistol slutade med seger i grupp I-loppet Harley Davidson Race på Sörlandet i Norge med Manning i sulkyn. Torbjörn Jansson körde hästen i några starter, bland annat i Åby Stora Pris där det blev en galopp i finalen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelBekräftat: Karriären över för stjärnhästen
Nästa artikel”Kryllar av dåliga storfavoriter här”

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.