Virkning, trav och politik i Travsverige

39

trav politik

Han gillar politisk historia och hoppas någon gång bli filosofie doktor i teatervetenskap.
Handarbete och poesi ger avkoppling på fritiden.
Och trav.
– Jag var en riktig sportnörd och tabellbitare som liten men det är bara travintresset som bestått genom åren. Få saker går upp mot ett riktigt spännande upplopp, säger Västerbottens-Kurirens politiske chefredaktör Ola Nordebo.

Det är lätt att känna sig lite korkad i Ola Nordebos sällskap. 38-åringen är en tänkare och allmänbildningen ligger på en hög nivå som det anstår en politisk journalist.
Men framtoningen är mjuk och behaglig. Han har humor och är inte typen som framhäver sig själv. Tvärtom gäller det att försöka få igång honom och peta lite på intervjupersonen för att det ska bli den där svindlade mixen av typ tysk inrikespolitik innan muren föll och travsport som han ibland är inne på i sina bloggar, ledare och krönikor i Norrlands största tidning Västerbottens-Kuriren.
Arbetsplatsen i det stora kontorslandskapet på tidningens centralredaktion i Umeå berättar inte om något personligt. Inga foton på familjen (hustrun och sonen) eller urklipp på hästar.
– Jag har varit dålig på utsmyckningen och har faktiskt lovat att jag ska bli bättre på det efter nyåret. Då har jag satsat mer på kontoret hemma. Jag vill alltid ha Einars Hästkalender och en annan hästkalender på väggen, säger Ola Nordebo.
Han visar på två spratteldockor som är på väg upp på anslagstavlan. En julklapp han fått av familjen inköpt i Tyskland under julledigheten. Pappfigurer föreställande Barack Obama och Angela Merkel.
– Favoriter? Nej, jobbar man som jag gör ska man inte ha några favoriter. Men det är två kompententa politiker. Sedan håller jag med om det som sagts om Angela Merkel, att hon tagit bort lite grand av det här testoseronöverskottet som funnits i tysk inrikespolitik. Willy Brandt (gammal förbundskansler i Västtyskland) är en jag kan säga att jag gillar. Av dagens politiker? Jag hoppas att Hillary Clinton blir president. Jag tycker att hon är en intressant person.

Tummat från Travronden
Travet blev ett tidigt intresse för Ola Nordebo som växte upp i Värmland och Hälsingland. Apropå väggutsmyckningar, berättar han om pojkrummet han dekorerade med uppslag från Travrondens månadens häst-reportage.
– Efter ett tag var bilderna riktigt nötta eftersom jag plockade ner dem varje gång jag ville läsa på om vad det stod om hästen på baksidan.
Som barn bestod travintresset i att höra på radio, se på tv och följa med i tidningarna. Han var mycket för statistik och kunde stammar. Besöken på travbanorna var få. Men han såg nästan allt trav som sändes på tv på den tiden. Elitloppet 1988 med Mack Lobell, Sugarcane Hanover och Napoletano var en stor upplevelse hemma i soffan.
1994 flyttade han till Stockholm för studier.
Solvalla blev min första ”hemmabana” kan man väl kalla det. Jag var där varje onsdag, säger Ola Nordebo.
Han berättar om raderna med VHS-band hemma i lägenheten. Inspelningar med travet i televisionen. Han vevade dem fram och tillbaka och kunde särskilt fastna för spännande upploppsstrider.
– Det var hästarna som lockade naturligtvis. Men också om någon referent fick till det riktigt ordentligt i referatet. Jag tycker fortfarande att några av sportvärldens häftigaste ögonblick är när hästarna kommer in på upploppet i ett större lopp och allt ska avgöras just där och då. Alla spekulationer, alla otroliga förberedelser för de som hållit på med hästarna ända ner till uppfödarnivå. Hästägarna. Just där och då ska det avgöras, säger han och slår ut med armarna.

Inhopp i tipsbranschen
Ola Nordebo var väl inläst på travet under en tioårsperiod. Faktiskt så pass att han anställdes som redaktionssekreterare på Dagens Spel 2002 och blev kvar i något år innan studierna tog över igen.
Han har arbetat som ledarskribent för Liberala Nyhetsbyrån och på Göteborgs-Posten. Hustrun träffade han i Berlin under studietiden i Tyskland.
– Jag höll på med att skriva min avhandling i teatervetenskap när jag helt oväntat fick jobb här på Västerbottens-Kuriren 2006 och avbröt då avhandlingen och flyttade hit. Jag har fortfarande en dröm om att bli färdig med den och då blir jag filosofie doktor i teatervetenskap.

Ola Nordebo om sina favorithästar…
– Man kan få magkänsla för nån då och då. Ibland har man rätt och ibland är man helt snett ute. Wellino Boko hade något speciellt och jag sa tidigt (skrev i blogg) att den hästen skulle vinna derbyt. Det blev ju en målfotoförlust mot Sahara Dynamite. Francais du Gull är en annan häst jag fastnat för. Roligast är det att följa unghästarna. Jag kan sitta och se lopp i lopparkivet på ATG.se i efterhand. Det är så roligt när man får gissa. Kommer det här att bli nästa Zoogin eller nästa Victory Tilly?
Ola Nordebo om att spela på hästar…
– Visst har jag spelat, väldigt banalt och med små summor. V75 och någon Dagens Dubbel. Det har aldrig varit spelet jag fascinerats av i första hand. Men jag fattar att spelet är viktigt. Dels är det viktigt som finansiering av det hela och viktigt som ett spänningsmoment – sitter man med en spik i sista och är kvar så är det ju otroligt spännande. Jag hinner inte ut till Umåker så ofta men spelar då och då. Känner ju att jag måste betala lite till travet och göra rätt för mig lite gentemot näringen, säger han och ler snett.
Ola Nordebo om sin vurm för handarbete…
– Jag vet att det är ovanligt att det är en man som håller på – det har ju också blivit lite av ”min grej” eftersom jag intervjuats om det och så. Det var min mormor som lärde mig att virka. Sedan upptäckte jag att det var bra att sysselsätta händerna med något. Jag gör halsdukar och mössor men jag är absolut inte bra på det. Jag lyssnar gärna på ljudböcker eller på podcasts och tycker att jag kan koncentrerar mig bättre när jag virkar. På slutet har det också handlat om lite vävning.
Ola Nordebo om travet som en folkrörelse…
– Män eller kvinnor som plötsligt börjar gråta i tv. Ytligt betraktat kan det upplevas som ett mycket märkligt beteende. Men det är det jag gillar med trav. Folkrörelsebakgrunden. När hästarna kommer in på banan vet man hur jäkla mycket jobb som ligger bakom. Att det är så många människor som arbetat, hoppats och trott. Allt som utspelat sig från träning till förberedelser. För travsportens framtid tror jag att den där kopplingen måste göras klarare så att alla förstår. Det får inte bara bli så att folk sitter hemma framför datorn och spelar V75, för då finns det många andra spelformer som också är intressanta och konkurrerar ut travet. Sedan är det också mycket viktigt att det inte bara blir storstall och några få rika hästägare.
Ola Nordebo om folket i sporten…
Johnny Takter är oneliner-kungen för mig, han är poetisk och klurig. Men överhuvudtaget tycker jag att travet i Sverige har många färgstarka personer som är roliga att lyssna på. Det är inte alls så vanligt att folk i olika idrotter är jätteintressanta att lyssna på i intervjuer. Men travfolk i allmänhet är nog ganska eftertänksamma och livskloka människor tror jag.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.