Walmanns magkänsla är bra…

59

walmanns

Många pratar bara om Global Trustworthy, Policy of Truth och Gareth Boko i Kriteriet.
Men Roger Walmann varnar kraftigt för Valley Brodde som han tror kan skrälla.
– Jag har bra magkänsla. Valley Brodde kan absolut vinna Kriteriet, säger Walmann.

Solvalla-tränaren har för vana att plocka fram unghäststjärnor varje år som är med och slåss i årgångsloppen med stora framgångar. I år har han lyckats få med två hästar till Svenskt Travkriterium, landets största lopp för treåriga hästar. Dessa är Valley Brodde och Destiny Am som Walmann har tränat fram hela vägen. Valley Brodde ståtar med två raka segrar och vann sitt uttagningslopp enkelt efter en mycket bra avslutning. Destiny Am kommer från två raka andraplatser och spurtade mycket vasst i sitt försök och var inte långt ifrån att hinna fram till segern.

”Stor potential i hästen”
Inför årets Kriterie nämns inte Walmanns duo så mycket i förhandssnacket om vem som ska vinna miljonloppet. Men om man får tro tränaren själv ska man verkligen se upp med framförallt en av dem. Kanske till och med båda hästarna.
– Om man har en häst som Valley Brodde som vann sitt kval på ett övertygande sätt så måste man självfallet tro på honom. Han visade vid segern näst senast i Gävle att han kan göra jobbet själv när han vann från dödens. Senast var han riktigt bra och avgjorde lätt, även om han var lite hjälpt av att det var hårt tempo i täten, säger Roger Walmann.
– Det har hela tiden varit en fin och lovande individ men han har varit lite stänkrädd och det har varit lite andra saker som har gjort att han har behövt tid på sig. Nu är han under en kraftig utveckling och det har hänt mycket i sommar med honom. Han är både snabb, stark och travsäker. Sedan har han som sagt visat väldigt bra inställning.
– Jag ser en stor potential i den här hästen och tror att han kommer att tillhöra de fem, sex bästa i kullen i ett par år framöver.

”Barfota gav en växel till”
Valley Brodde har spår fem bakom bilen och körs av Örjan Kihlström, mannen som har vunnit så många stora miljonlopp i år att man har tappat räkningen. Roger Walmann är också optimistisk att kunna vinna Kriteriet.
– Jag har bra magkänsla. Valley Brodde är absolut en av de som kan vinna Kriteriet. Självklart måste det klaffa när det är så tuffa hästar emot och han klarar nog inte av att göra jobbet själv i dödens. Men får han sitt lopp så tror jag inte att han är sämre än någon annan.
– Den största förändringen balansmässigt gjorde vi senast när vi körde barfota runt om för första gången. Det gav en växel till när vi plockade av framskorna. Han hade ju gått barfota bak innan. Det blir barfota runt om igen och jag funderar även på att köra honom i jänkarvagn för första gången. Kanske också att det blir ett helstängt huvudlag eller ett Can’t See Back. Men det är saker jag vill diskutera med Örjan först innan jag tar det beslutet, säger Roger Walmann.
Vem tror du är väst emot?
– Jag är imponerad av både Global Trustworthy och Policy of Truth. De tränas av Timo (Nurmos) och Reijo (Liljendahl) och det är killar som vet hur man ställer i ordning till ett sådant här lopp.

”Vill varna för Destiny Am”
Du har även med Destiny Am i Kriteriet som har spår sju bakom bilen och körs av Kenneth Haugstad. Vad tror du om hans möjligheter?
– Jag vill faktiskt varna lite för Destiny Am. Han spurtade riktigt vasst senast och är kraftigt på gång. Han har även känts mycket bra i jobben efteråt och skulle han komma till bra från sitt dåliga läge är han inte helt borta. Vi fortsätter med barfota runt om igen.

”Har inte fått samma skalle som brorsan”
I övrigt i söndagens V75-tävlingar på Solvalla har du även med Caddie Lisieux i Oaks Consolation. Hästen galopperade hejdlöst i starten senast i uttagningen till Oaks och det gjorde hon även i försöket till E3 i somras. När hon har travat felfritt så har hon vunnit.
Vad säger du om hennes uppträdande?
– Caddie Lisieux har mycket hög kapacitet, inte långt ifrån sin bror Readly Express, men det är bara att konstatera att hon inte har fått hans skalle. Hon är strulig av sig och har galopperat bort väldigt stora pengar. Nu går vi back to basic och provar med skor runt om, vanlig vagn och så får Kenneth köra igen. Han har fått henne felfritt varje gång tidigare och vi måste ju prova att ändra lite saker.
– Sköter hon sig är det bra chans att vinna loppet för hästen känns fin och har tränat bra men det kan lika gärna bli galopp igen. Innerspåret bakom bilen är inte optimalt för hon kan lätt bli stressad därifrån, säger Roger Walmann.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKriteriet för 30 år sen
Nästa artikelEfter rånet – inför kontantlöst spel

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.