Westholm optimist inför V75 Elitloppssöndagen

146

Elitloppet – tja, inte tokigt alls.
Inget går dock upp emot Elitkampen 2017 för kallbloden på söndagen för Jörgen Westholm.
14-årige Odin Tabac slog Månprinsen A.M. i årsdebuten och är i sprudlande form.
– Det blir ett väldigt, väldigt spännande lopp.

I två av de tre senaste starterna har Odin Tabac besegrat svenske dominanten Månprinsen A.M.
Att det ska vara något skifte på gång på kallblodstronen är för tidigt att säga. I vilket fall som helst är det ingen ungdom som stuckit upp mot kallblodskungen på slutet.
Odin Tabac är fyra år äldre och hade slutat tävla på grund av en skada och användes i aveln då Rommetränaren Jörgen Westholm fick chansen att ta över hästen i slutet av 2015.
– Jag har helt klart en speciell känsla för den här old-timern som comebackat på ett fantastiskt fin sätt för oss. Det är väldigt mycket karisma runt den här hästen. En levnadsglad herre som det finns mycket explosion i, säger Westholm.
På söndagen är det dags för rasens eget elitlopp – Elitkampen (V75-5) på Solvalla över 1640 meter.
Utgångsläget i år är bästa tänkbara. I fjol fick man hålla tillgodo med ett elftespår bakom bilen.
– Det var inte så roligt då vi fick spår elva, man fick sig ett nackslag redan där. I år är det inte så mycket att klaga på. Utgångsläget med spår tre är intressant och hästen känns väldigt fin. Han är snabb ut men är ingen startkanon. Det borde lösa sig. Vi får se vad de andra hittar på helt enkelt. Det går knappt att vänta till söndag känns det som.

Möter Månprinsen igen
Odin Tabac slutade fyra i fjolårsupplagan av Elitampen. Detta bakom finska duon Vitter och Jokivarren Kunkku och norske Tekno Odin.
Ingen av dessa är med på söndag. Finland har sjuårige Polara att hoppas på och Gunnar Melander ställer upp med Månprinsen A.M.
Jörgen Westholm körde sig till ledningen i SM i augusti fjol och fångade upp kallblodskungen från Kramfors. Efter en fjärdeplats i Unionskampen (bakspår i oktober) besegrades Månprinsen A.M. återigen på Umåker i slutet av april.
Jörgen Westholm valde ett offensivt upplägg och pep framåt direkt och tog över ledningen mitt i loppet.
– Han kändes så fin i första sväng i Umeå att jag valde att ta en aggressiv taktik.
Det blev loppavgörande den gången. Hästen vann på ett bra vis och kommer förhoppningsvis att vara ännu bättre nu när jag fått träna honom lite mera intensivt inför det här loppet.
Vad säger du om Månprinsen som motståndare?
– Det är en jättefin häst som varit nummer ett i ett antal år. Kul att vara med och fightas med honom helt enkelt.
Du var orolig för formen inför det senaste loppet men Odin Tabac såg ut att vara på topp direkt i årsdebuten. Hur har han känts efteråt?
– Riktigt läcker. Han var lite bättre än vad jag hade förväntat mig i årsdebuten och jag hoppas att han ska vara ännu lite bättre till det här loppet. Vi tror på en bra insats – en bra segerchans. Det blir barfota runt om igen.
Du har kallat hästen för gårdens ”Tjuren Ferdinand”. Vad gör han mellan loppen?
– Han går rätt så hård träning i alla fall. Men han behöver ju inte starta så ofta. Vi har visat att vi kan pricka formen utan att starta allt för ofta. Vinner vi de stora loppen räcker ju det! säger Westholm och skrattar.
Stallet startar flera hästar under elitloppshelgen. Är det old-timern som har bästa chansen?
– Det vore dumt att säga något annat. Vi har en bra känsla inför det här loppet.