1996 blev han framröstad som ”Årets komet”

96

1996 blev han framröstad som ”Årets komet”

Under vintern är han ciceron för ATG Live-sändningarna från Frankrike.
Men ibland kliver Daniel Olsson ner från kommentatorshytten för att köra lopp.
På söndag har han fyra uppsittningar inom GS75-spelet.
– De flesta tror att man bara satt sig i studion, men har jag uppdrag är det givet att jag fortfarande väljer att köra.

1996 blev han framröstad som ”Årets komet” då han som nybakad tränare firade stora framgångar med bland andra kulldrottningen Persos Sandra.
Sju år senare slutade Daniel Olsson att träna hästar för att bli en av landets första catchdrivers.
Idag varvar han styrningarna med att sitta i ATG Live-studion där han som Frankrike-expert har bråda dagar nu när Vincennes dragit igång sitt vintermeeting på allvar.
Men söndagens tävlingar från den franska huvudstaden missar han.
Istället kör Olsson på Solvalla som arrangerar Grand Slam 75.
– Självklart vill jag köra lite fler lopp. De flesta tror att man bara satt sig i studion, men har jag uppdrag är det givet att jag fortfarande väljer att köra. Det har blivit lite mer de senaste månaderna och det är kul, säger Olsson som i fjol hade 168 uppsittningar och ser ut att landa på en liknande siffra i år.

”Balsam för själen”
Men även om han inte tränar några hästar själv är det svårt att hålla sig från att svinga sig upp för några pass ibland.
– Ja, har man jobbat utomhus med hästar i hela sitt liv går det inte att sluta helt, därför är jag väldigt glad över att jag får hjälpa till lite hos Daniel Redén. Det är som balsam för själen att få vara med där ute en förmiddag i veckan. Det är fina hästar och ett fantastiskt upplägg han har på sin gård.
Har du fått köra någon av ”de stora kanonerna”?
– Det finns många fina hästar där, både tvååringar och äldre. Den mest meriterade jag kört i jobb är Wild Honey, en härlig häst.

Varnar för två
Söndagens hästar är givetvis inte i klass med den 13-faldiga miljonärskan, men Olsson låter inte främmande för att han hugga långt framme med ett par av dem.
– 1 Nicegift C.C. (GS75-2) var fin vid vinsten då hon avgjorde snyggt efter ett bra lopp i ryggar. Senast blev vi över från start och tvingades fram utvändigt om ledaren. Det blev för tufft och jag tycker inte att insatsen var sämre på något sätt. Med en smygresa spurtar hon alltid vasst och det ser det ut att bli härifrån. Hon är relativt bra bakom bilen och jag hoppas att det räcker för ledarryggen. Hur jag gör om vi lyckas hålla ledningen kan jag inte svara på. Jag tror heller inte att hon är speciellt missgynnad av barfotaförbudet då jag vet att hon gjort bra lopp med skor också.
 2 Okeechobee (GS75-3) körde jag för första gången senast och det var en positiv överraskning för en 80-oddsare. Han fick ett invändigt lopp och gick med full fart över mål. Då tävlade han barfota och jag är inte uppdaterad på hur mycket han hämmas av att gå med skor. Det är i alla fall en häst med uppåtform.
– 10 Luxury Brodde (GS75-4) var fin vid vinsten på Romme, men kändes faktiskt ännu bättre senast. Då valde jag att försvara dödens eftersom jag bedömde hästen som kom i tredjespår som chanslös. Det gjorde att det blev en speed mitt i loppet vilket han inte riktigt orkade med. Känslan är att det är en häst under utveckling som ska duga bra i ett sådant här lopp om det klaffar från bakspåret. Han visade också senast att han inte är sämre med skor.
– 9 Flare (GS75-5) körde jag några gånger i inledningen på karriären. Det kändes att det var en bra travare, men hon hade inte riktigt kläm på vad det här med tävling gick ut på. Precis som många av Stefan Melanders hästar så verkar hon ha kommit undan för undan och utvecklats mycket sedan dess. Det ska bli roligt att känna på henne igen, men jag har svårt att bedöma hennes chanser.
Vem tror du mest på?
– Jag ska erkänna att jag inte hunnit läsa på motståndet ordentligt ännu, men både Nicegift C.C. och Luxury Brodde har form och kunnande som duger i klassen. Med lite tur kanske någon kan sitta där, säger Daniel Olsson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.