Färjestad

Färjestadstravet är ”större” än sina två värmländska grannbanor Arvika och Årjäng.

Färjestad var den fjärde permanenta travbanan i landet när den slog upp portarna den 5 april 1936. Färjestads Travsällskap hade bildats året innan, det vill säga 1935.

Färjestads största tävlingsdagar under året är det traditionella långfredagstravet med Prins Carl Philips Jubileumspokal för femåriga hästar samt Unionstravet med landskamp mot Norge. Färjestad är medarrangör till treåringsserien E3, så varje år körs även något av E3-loppen här.

Banans upploppsraka mäter 177 meter och är med det en av de kortare i landet.

Färjestadstravet har en central roll i den värmländska travsporten, men är också ur ett nationellt perspektiv. Årligen arrangeras omkring 40 tävlingsdagar. Störst och viktigast är den traditionsenliga Långfredagstravet, Unionstravet i slutet av september och inte minst V75-dagarna.

Listan av stora profiler som har sina rötter på Färjestad kan göras lång. Alla känner väl till nationalklenoden Copiad med sin karismatiska tränare Erik Berglöf. Callit, Park Avenue Kathy, Madison Avenue och Helge Solo är andra i raden av fyrbenta storstjärnor som kopplas till Färjestadstravet.

Färjestadstravet en levande arena

Färjestads Travsällskap består av 70 medlemmar, och där den löpande verksamheten sköts av sekretariatet. Totalt sysselsätter verksamheten 15 heltidsarbetande personer.

Färjestadstravet gästas av närmare 100 000 besökare årligen och dagligen bedrivs det en professionell träningsverksamhet på området. Det står närmare 175 hästar permanent uppstallade på Färjestadstravets stallbacke och omkring 20 heltidsanställda sköter träning och skötsel av dessa hästar.

Travskolan, som även den finns på stallbacken, har en viktig roll för rekrytering och utbildning av nya aktiva. Kurser bedrivs alla dagar i veckan i ett eget stall med fyra shetlandsponnyer, fem gotlandsruss och två varmblod. Travskolan är till för alla, oavsett ålder och förkunskaper.

I direkt anknytning till stallbacken finns två veterinärkliniker, ett travgymnasium (Lillerudsgymnasiet) som tillsammans med 215 amatörtränare (hobbytränare) nyttjar anläggningens träningsfaciliteter, vilket i högsta grad bidrar till en levande stallbacke.

Färjestadstravet ska vara – en levande arena för mer än trav, där besökaren får en upplevelse och en helhet där alla sinnen får sin bekräftelse efter ett besök. Målsättningen är att ständigt utvecklas och förstärka miljön kring en levande arena, men också för alla människor som vill och kan relatera till vår arena.

FAKTA

Banförkortning: F
Bankod för spel: 15
Bankategori: Åretruntbana
Längd: 1000 m
Bredd: 20,4 m (2140 m), 21,1 m (1640 m)
Upplopp: 177 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

KONTAKT

Adress: Färjestads Travsällskap, Norra Infarten 78, 654 65 Karlstad
Telefon: 054-29 20 00
Webbplats: www.farjestadstravet.se

Källa: www.travsport.se och www.farjestadstravet.se