Åby

Åbytravet i Mölndal strax utanför Göteborg är Sveriges näst största travbana. Banan invigdes den 28 juni 1936, och var fram till år 1976 en kombinerad trav- och galoppbana.
På Åbytravet går flera av våra riktigt stora lopp. Banans rubriklopp nummer ett är Åby Stora Pris som körs i mitten av september. Loppet har körts i stort sett varje år sedan invigningsåret 1936 och räknas i dag till ett av de allra största internationella loppen i Sverige.

I mitten av april körs finalen av Olympiatravet på Åby. Här körs också de klassiska fyraåringsloppen Konung Gustaf V:s pokal och Drottning Silvias Pokal i mitten av maj månad. Åbys storloppssäsong avrundas under oktober med Svenskt Mästerskap och Sto-SM.

Trav på Åby är unikt, då den som enda travbana i landet har dubbla så kallade open stretch-spår på upploppet. Open stretch är benämningen på ett eller flera extra spår invändigt på upploppet. Via dessa spår får de ekipage som sitter på innerspår bakom ledaren chansen att utmana om segern. (Skelleftetravet har också open stretch – dock endast ett sådant spår.)

Banan på Åby är relativt bred med 22,3 meter vid båda startplatserna.

I Västergötland finns även Axevalla travbana, som ligger strax utanför Skara.

FAKTA

Banförkortning: Å
Bankod för spel: 6
Bankategori: Åretruntbana
Längd: 1000 m
Bredd: 22,3 m (2140 m), 22,3 m (1640 m)
Upplopp: 187 m
Open stretch: Ja, dubbla
Vinklad startbilsvinge: Nej

KONTAKT

Adress: Åby Travsällskap, Box 133, 431 22 Mölndal
Telefon: 031-706 66 00
Webbplats: www.abytravet.se

Källa: www.travsport.se


HANDIKAPPSANPASSNING

Något som Åbytravet skall ha stor heder av är deras

Parkering
Handikappsparkering finns på anvisad plats utanför entrén (endast anvisade platser, i övrigt hänvisas till betalparkeringen mitt emot huvudentrén).

Hissar
Vi har hiss till Stora Läktaren, där det även finns avgränsad plats för rullstolar. Du når även Restaurang Pegasus med hiss.

Reserverade platser
Reserverade platser för rullstolsburna finns på Lyonterrassens uteservering. Handikapp-toalett finns i entréhallen samt i restaurang Pegasus. För toalett i entréhallen hämtas nyckel i informationen.

Guidad stallbacksvisning
Vi kan även ge guidningar på teckenspråk.

Källa: www.abytravet.se