Hagmyren strax utanför Hudiksvall är, tillsammans med Bollnästravet, beläget i Hälsingland.

Hagmyren drivs av Norra Hälsinglands Travsällskap som grundades år 1952. Travbanan i sin tur invigdes år 1956.

E.J.’s Guldsko, som körs till minnet av Ernst Johan Nordin – far till de legendariska bröderna Gösta, Gunnar och Sören Nordin, är banans största lopp. Det har körts ända sedan år 1965 och lockat mången elithäst till Hagmyren. Här körs också Linje 5, som är ett större lopp för femåriga kallblod.

Hagmyren är den tusenmetersbana i landet som har det näst kortaste upploppet. Det mäter endast 161 meter.

Tävlingsbanan har ingen belysning, vilket gör att Hagmyren främst tävlar under årets ljusaste del.

Hagmyren har under senare år genomfört en lång rad förbättringsåtgärder för såväl publik som aktiva. Hagmyren står väl rustad inför säsongen. Restaurangen har fått en lyckad ansiktslyftning och är nu ofta fullbokad på tävlingsdagarna. De krav som SÄBA (Säkerhet Bana) ställt har också medfört många förbättringar på banan. Det finns nu ett helt nytt start- och informationssystem och Sveriges kanske mest ändamålsenliga ”smedja” det vill säga utrymme för att snabbt rätta till felaktigheter i utrustningen. Den ligger i direkt anslutning till banan och är ett föredöme. Hela området är nu också omgärdat av ett riktigt staket.

Antalet hästar på Hagmyren är cirka 475 och innebär en ökning på tio procent jämfört med senaste året. Hälsingland och då särskilt området kring Hagmyren är något av kallblodstravets centrum i Sverige. De flesta kallblodshästar i A-träning finns här liksom många av de mest populära avelshingstarna som till exempel Järvsöfaks och flera av hans söner och ättlingar. Under flera år har en stor del av alla betäckningar av kallblodsston i hela Sverige skett just i Hälsingland. Trav Gävleborg har också profilerat sig just på kallblodssidan med många kallblodslopp och engagerade lokalföreningar som bland annat ordnar mycket populära utställningar för unga kallblodstravare.

FAKTA

Banförkortning: H
Bankod för spel: 17
Bankategori: Säsongsbana
Längd: 1000 m
Bredd: 21,5 m (2140 m), 22,0 m (1640 m)
Upplopp: 161 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

KONTAKT

Adress: Norra Hälsinglands Travsällskap, Hagmyren 11, 824 94 Hudiksvall
Telefon: 0650-54 20 60
Webbplats: http://travgavleborg.se/HAGMYREN

Källa: www.travsport.se