Åby Stora pris? Ja, varför inte!

90

Åby Stora pris? Ja, varför inte!

Monark Newmen efter en seger på Gotland i fjol. Fredrik Persson tillsammans med tre av delägarna Mats Karlsson, Lasse Thomasson och Åsa Elmroth. Foto: Jesper Hammarlund, TR Media

En elithäst i sin linda?
Fredrik Persson är oerhört nöjd med derbytvåan från i fjol Monark Newmen som stod emot självaste Twister Bi i den senaste starten.
– Åby Stora pris? Ja, varför inte! säger Kalmartränaren nöjt.

Högreste Monark Newmen har vuxit till sig ytterligare det här året. Den nu femårige hingsten har alltid varit en kulltopp och klev fram på allvar i Svenskt Travderby i höstas där han bara var någon decimeter ifrån att slå vinnaren Cyber Lane.
2018 inleddes med tre raka startgalopper, med efterföljande suveräna upphämtningar.
Fredrik Persson började nästan få skälvan av det där.
– Det är klart att jag var frustrerad. Han var bara barnsligt och galopperade utan förvarning. Spottade ut bettet bara. Jag kunde bara inte förstå varför han galopperade, för han känns inte osäker, säger Kalmartränaren.
I årets fjärde start blev det seger i Halmstad. Monark Newmen fick maningar om att svara ut hemmahästen och självaste VM-vinnaren Twister Bi som inte hade något att sätta emot.
Det blev ett nytt rekord för Fredrik Perssons springare, 1.11,4 över 2140 meter med bilstart.

Fnissande glad
Monark Newmen är en andelshäst som ägs av runt 15 personer. Travreportern Åsa Elmroth är en i ägargänget.
Adderar man årets intryck av Monark Newmen med Fredrik Perssons småfnissanden när han talar om hästen, anar man vartåt det lutar. Eller kan börja luta.
– Jag kände faktiskt direkt att vi skulle slå den andre i måndags. Det var en sådan fruktansvärd kraft i min, samtidigt som Twister Bi inte såg ut som i fornstora dagar. Och nu när vi joggat honom efteråt…han känns fantastiskt fin! säger han
En premiär som avelshingst har gett en delvis annan häst den här säsongen.
– Han har ändrat karaktär som häst. Det är en helt annan ”massa” och han är mera hingst och talar om vad han heter och så. Kommer gärna med tjuvnyp då man hanterar honom. Förra året var han som en nallebjörn. Nu är han som en stor grizzlybjörn.

”Någon intresserad?”
Kalmartränaren utesluter inte att hans häst kan vara ett namn för Åby Stora Pris lördagen 12 augusti. Ett lopp som gjorts om till ett av världens största stayerlopp över 3140 meter med bilstart och lockar med två miljoner kronor i förstapris.
– Ja, varför inte! Jag har väl inte bestämt några planer till hundra procent men gärna typ sådana lopp. Så är det någon bana som är intresserad av hästen, hör gärna av er, säger han och skrattar.
En femåring mot äldre elit. Monark Newmen kan duga menar Fredrik Persson utan att så klart veta säkert.
– Alla gånger. Som det känns i alla fall. Visst, det finns sådana som Readly Express, Propulsion och såna. Bland de superhästarna är han ju inte än. Men strax under, det är han.
Valpigheten och alla startgalopper hoppas man ha fått under kontroll.
– Han lyckades komma iväg i trav efter en ren säkerhetsstart av mig senast men kändes stabil. Jag hade dövat honom lite mera till den starten och satt på en sådan där martingal som det heter på ridspråk, så att han får bettet i ett annat läge i början av loppen, säger Persson.
Fredrik Persson och Stall Hovstallet hoppas på en felfri sommar och höst.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 System till Färjestad 30 juni 2018
Nästa artikelEftersnack V75 Färjestad

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.