Åby svarar – efter Goops skarpa kritik

50

1 av 2 | Foto: ALN

Åbytravet,

TRAV7 december 2017 10:47

Stjärnkusken Björn Goop var skarpt kritisk mot Åbytravet i förra veckans krönika i Sportbladet.

Nu svarar banan – och slår tillbaka:

– Han har fel rent faktamässigt, det är det som gör mig upprörd, säger Fredrik Tenfält, ordförande för Åbys travsällskap.

Nyheten om att anrika travbanan i Malmö, Jägersro, ska säljas – och en ny hästsportsarena ska byggas har gett eko i trav-Sverige.

Björn Goop är positiv till bygget av den nya banan, men saknar en plan för intäkterna.

I förra onsdagens krönika i Sportbladet varnade Björn Goop Jägersro för att gå in i samma fälla som han påstår att Åbytravet utanför Göteborg har gjort.

”Det är idiotiskt på det sättet som banan har minskat sin mark och sina pengar – där står det mest bara tomma loger och att hyra ut hästboxar ger inget i kassan.

Den jättelika marken har försvunnit och pengarna likaså.

När Åby väl har börjat bygga ett hotell så är inget synkat så att det är någon utsikt över travtävlingar, hoppanläggning eller andra arrangemang.

Åbys omgörning känns iskall”, skrev stjärnkusken och tränaren i sin spalt.

”Häpnadsväckande”

Ett uttalande som fått folket kring Åbytravet att reagera – och agera. 

Ordföranden i Åbys travsällskap, Fredrik Tenfält, är på krigsstigen och har i en skrivelse (som du kan läsa i sin helhet nedan) gått till motattack med att det Goop skriver inte alls stämmer överens med verkligheten.

– Det är ett lika häpnadsväckande som okunnigt påstående, skriver han.

För Trav365 utvecklar Tenfält:

– Han efterlyser ett ökat lönsamhetstänkande på banorna, att banorna ska sträva efter att generera egna intäkter. I samma andetag går han till attack mot de två storbanor som genomför de mest genomgripande utbyggnader av anläggningarna, Åby och Jägersro. Det är djupt okunnigt och vad han i princip anklagar Åby för är att vi har sålt smöret och tappat pengarna.

”Ytterst allvarliga anklagelser”

”Den jättelika marken har försvunnit och pengarna likaså”, skriver Goop.

Felaktigt, menar Tenfält.

– Vi har var en hel del av den ”jättelika” marken som Björn skriver om. Vi har både mark och pengar kvar och inne i ett bygge (Åbytravet bygger hotell, konferens och mässhall just nu) som ska åstadkomma bättre lönsamhet. Det är förvånansvärda och okunniga påståenden han kommer med. Jag känner Björn som en sansad och kunnig person, det här gör mig förvånad, när det han kommer med är felaktigt. Det är ytterst allvarliga anklagelser att sällskapet ska ha slösat bort pengarna som man har fått vid försäljning av stallbacken, såna anklagelser måste han ha grund för, det har inte Goop. Om jag skulle skriva en krönika så skulle jag ta reda på fakta först. Alla kan ha sina åsikter över vad som är rätt och fel, men som sagt, det här är bara felaktiga påståenden som kastats rakt ut i luften.

Sällskapets ordförande ser en trend inom travsporten, att många är negativa.

”Det klagas över att inget görs, och när det görs något är det ändå fel. Det vore tråkigt om en travets gentleman och frontfigur som Björn Goop skulle sälla sig till de rösterna”, avslutar Tenfält sin skrivelse med.

Goop: ”Bra att de svarar”

Björn Goop är positiv till att banan svarar på uttalandena.

– Jag tycker att det är bra att de svarar, visar framfötterna och tycker till. Att de har ambitioner är det vi kritiker vill höra, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas och vill att de ska lyckas. Det jag främst har vänt mig emot är alla hallelujahrop utan att vi fått veta hur det ska bli en hållbar framtidslösning.

Fredrik Tenfelts skrivelse – efter Björn Goops kritiska krönika: 

”I en krönika i Trav 365 efterlyser Björn Goop att landets travbanor skall drivas affärsmässigt så att de kan generera egna intäkter. Egendomligt nog går han i samma andetag till attack mot de båda storbanor (Åby och Jägersro) som nu satsar på framtiden med en genomgripande utveckling av sina arenor.

Jägersro anklagas, oklart på vilken grund, för att sakna en plan för att skapa egna intäkter och varnas för att gå i Åbys fotspår. Hos oss, påstår Björn Goop, har efter försäljning ”den jättelika marken försvunnit och pengarna likaså”. 

Det är ett lika häpnadsväckande som okunnigt påstående.  Åby är nu mitt inne i en omfattande byggprocess som kommer att vara klar senvåren 2019. Den nya anläggningen kommer att inrymma en stor mässanläggning, gym, konferensanläggning och ett hotell med drygt 200 rum. Detta kommer ovanpå de satsningar som tidigare gjorts, med byggandet av landets modernaste tävlingsstall och en ridsportanläggning som nästa år kommer att arrangera SM-tävlingar. Delar av ”den jättelika marken” är för övrigt kvar i vår ägo.

Jag kan försäkra Björn Goop att mycket noggranna intäktskalkyler ligger bakom det byggprojekt som nu genomförs. Syftet är precis det som han efterlyser, att skapa en sammanhållen anläggning som drar till sig människor och aktiviteter veckan om, och därmed skapar förutsättning för att utveckla travsporten, publikt, sportsligt och prismässigt.

Tyvärr finns det ibland en attityd inom travet där det verkar som om ingenting duger. Det klagas över att inget görs, och när det görs något är det ändå fel. Det vore tråkigt om en travets gentleman och frontfigur som Björn Goop skulle sälla sig till de rösterna.

Fredrik Tenfält

Ordförande Åby travsällskap”

7 december 2017 10:47

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.