Aetos Kronos i comeback – laddas mot Prix d’Amerique

228

aetos kronos i comeback laddas mot prix d'amerique

Från elithäst till delvis förlamad på en dag.
På fredag gör otursdrabbade Aetos Kronos comeback på tävlingsbanan.
– Ägarna drömmer om att starta i Prix d’Amerique, nu ska vi ta reda på om han fortfarande är en häst som platsar där, säger tränaren Jerry Riordan.

För ett år sedan laddades han mot världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique i Paris.
Då förändrades plötsligt allt för Aetos Kronos i vad som hästens tränare Jerry Riordan beskrev som ”det värsta som hänt i min karriär”.
En injektion med antiinflammatoriskt medel under ett veterinärbesök gick fel varpå hästen drabbades av en nervskada som förlamade halva ansiktet.
För en vecka sedan gick Aetos Kronos ett godkänt kvallopp hemma på Halmstadtravet och på fredag är det dags för comeback, i ett ”vanligt lopp” på Kalmartravet.
– Det var svårt att hitta passande lopp åt honom och jag trodde att jag skulle bli tvungen att ta ut honom i gulddivisionen på V75. Men efter kvalen sa Johan (Untersteiner) att han inte hade några problem med voltstart och då hittade vi det här loppet. Jag gillar banan i Kalmar och motståndet är inte så hårt. Nu kan vi ge honom den typ av lopp som man vill göra med en häst som inte startat på ett år, berättar Riordan under måndagens tävlingar på hemmabanan.

Prix d’Amerique eller avel
Numera sexårige Aetos Kronos dominerade sin kull och vann fyra miljonlopp som tre- och fyraåring.
Karriärens största seger hittills kom ändå som femåring då han utklassade konkurrenterna inkluderat elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet i Jubileumspokalen på Solvalla.
Och trots det ofrivilliga uppehållet är målen fortfarande skyhöga för hästen som ägs i USA.
– Ägarna har alltid drömt om att få vara med i Prix d’Amerique. Han var en häst för det loppet innan sin olycka. Nu har vi gott om tid att förbereda honom och ta reda på om han fortfarande är det. I annat fall får han bli avelshingst, berättar Jerry Riordan om hästen som kommer ut från 20 meters tillägg i V64-2 på fredagen.
Totalt har Aetos Kronos segrat i 16 av 39 starter och sprungit in drygt 11 miljoner kronor.

Föregående artikelFem tippar V75 till ESKILSTUNA 12 november 2022
Nästa artikelTipsaren/Spelguiden inför V86 med 27 miljoner JACKPOT

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.