Ägarens ilska: ”Gör honom avskyvärd”

86

Stjärnhästen Your Highness var nära att dö efter sviterna av Fabrice Souloys kobolt-dopning.

Nu har stoet repat sig och kommit tillbaka – men ägarna känner vrede mot fransmannen.

– Han har äventyrat hennes liv och agerat skoningslöst. Det gör honom avskyvärd, säger den norska delägaren Oskar Eidsaa i en stor intervju med Travronden.

Hästen som inledde sin tävlingskarriär i Sverige flyttades till Frankrike och Fabrice Souloy under hösten 2015.

Your Highness började där, tämligen omgående, att rada segrar. Hon vann Olympiatravet, Copenhagen Cup och Oslo Grand Prix.

Men på hösten 2016, ett år efter flytten till Frankrike, nystades den enorma dopningskandalen upp. Det visade sig att Your Highness, bland flera Souloy-hästar, tävlat med livsfarliga mängder av ämnet kobolt i kroppen vid segern i Oslo Grand Prix.

Hon blev av med segern och ägarna snuvades på förstapriset.

”Väldigt medtagen”

Ägarna flyttade då sin häst omgående.

Ny tränare: Björn Goop:

– Hon var väldigt medtagen när hon kom till Björn. Fabrice ville tvunget behålla henne, men när vi bestämt oss för att flytta så tog det några dagar innan vi hämtade henne. Men när vi gjorde det så stod hon bara och darrade, det finns olika teorier där, berättade delägaren och förre TV4-chefen Björn Nordstrand för Trav365 då.

”Är bedrövligt”

Your Highness har tagit sig tillbaka efter den tuffa tiden i sviterna av kobolt-dopningen och var bland annat tvåa i Olympiatravet tidigare i vår.

I facktidningen Travronden berättar den norska delägaren i hästen, Oskar Eidsaa, om hästens comeback och den vrede han fortfarande känner för den franske fuskaren.

– Den som säger att kobolt inte är negativt för hästar, borde ha sett hennes tillstånd där och då. Det tog lång tid att få henne tillbaka, men Björn har gjort ett fantastiskt jobb, säger han till tidningen.

– Det är bedrövligt och för Your Highness skull, känner jag avsky mot den människan. Han har äventyrat hennes liv och agerat skoningslöst. Det gör honom avskyvärd.

Domen: Ska stängas av i 15 år

Den norska domen mot tränaren har fallit. Den visar på att han ska stängas av i 15 år och betala 500 000 norska kronor i böter.

Souloys försvar menar dock på att han är oskyldigt till det han står dömd för.

Eidsaa håller inte med:

– Absolut inte. Han har själv sagt till mig att han gör det för att ”alla andra också gör det i Frankrike”, säger han till Travronden.

Nu under onsdagen väntas den svenska domen komma mot Fabrice Souloy, efter de positiva dopningsproven i Elitloppet med Un Mec d’Heripre.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet