Åke Svanstedt inför Hambletonian

95

svanstedt hambo

På lördagskvällen svensk tid smäller det på Meadowlands i New Jersey.
Färske USA-tränaren Åke Svanstedt har starthästar i fyra av huvudloppen.
Här berättar han om sina chanser under Nordamerikas största travdag.

Den hetaste segeraspiranten är förstås Sebastian K.
”The european sensation” har skakat om en hel kontinent och den makalösa världsrekordnoteringen på 1.07,8/1 609 meter på Pocono Downs 28 juni ekar fortfarande i travvärldens öron.
– Hästen är mycket fräschare i år och har dessutom utvecklats psykiskt. Han har aldrig varit bättre, säger Åke Svanstedt som efter förra veckans övertygande triumf i kvalet till John Cashman Jr. Memorial låtit Sebastian K. tillbringa hela veckan i hagen utan minsta tanke på träning.
På lördagen ska ekipaget befästa sin position som nummer 1 bland de äldre travarna när han stångas med den samlade nordamerikanska eliten i finalen med nästan en miljon kronor till vinnaren.
– Han ser ut som vanligt, välmående. Jag hoppas att han gör ett bra lopp igen. Han förlorade i Kanada, men då var det väldigt tung bana. Det var minst 1,5 sekund tungt och blev en väldigt snabb öppning som satt i benen resten av loppet. Med lite lugnare start hade han nog vunnit där också. Men allt ser normalt ut med honom, säger Svanstedt som valde innerspår bakom bilen och säkert kan förvänta sig tuff uppvaktning av Archangel – hästen som vann det andra försöket genom att dra stenhårt i ledningen på 1.08,4 – världsrekord på milebana.

”Kunna sänka någon sekund, eller mer”
Men Hambletonian-dagen handlar inte om äldre stjärnor, det är unghästarnas största stund.
Att Svanstedt får köra själva huvudloppet är inget han själv bestämt, istället var det ägarkretsen kring nyförvärvet Doncango som ville prova lyckan i världens största årgångslopp där 3,2 miljoner väntar vinnaren.
– Jag hade tänkt starta honom i ett lopp på fredagen, men då sa ägarna att man hellre tar chansen i Hambletonian, säger Svanstedt som inte vill hissa sina möjligheter.
– Hästen har bara gjort en start för oss och vann då, men var väldigt trög. Då gick han med bomull i öronen och öppet huvudlag, han är van att tävla med skygglappar. Nu sätter vi dit skygglapparna och tar ut bomullen. Det är väl sista matlappen vi kör om, vi får se om vi kan knipa den. Men det blir svårt.
Betydligt större är förväntningarnA i stonas uppgörelse Hambletonian Oaks där Heaven’s Door visat att hon klarar att tampas med sina främsta kullsystrar och kan ge Svanstedts nya stall sin största triumf om man kniper förstapriset på 1,6 miljoner.
– Nu förlorade hon sist, men jag tycker att formen är lite bättre den här gången och att hon ska kunna sänka någon sekund, eller mer. Kanske kunna gå en 1.51-tid. Det krävs nog om hon ska vinna också, men det tror jag nästan hon kan gå. Det är en jättefin häst.

”Med i striden”
Segerförhoppningar knyts även kring tvåårige Centurion Atm som vann kvalet till Peter Haughton Memorial i övertygande stil och ses som en het aspirant till den drygt miljonen kronor feta segerchecken.
– Det kändes inte som att det var helt tomt i mål och han har tagit loppet bra. Vi har tränat två gånger efter det och jag tycker att han känns fin, så han borde kunna göra ett bra lopp igen. Om allt är som det ska vara, helt normalt, så hoppas jag att han ska kunna vara med i striden även om det är tre hästar emot nu som inte var med i försöket, säger Åke Svanstedt som inte heller vill såga stallets andrahäst Amicus trots att denne på förhand ges små chanser från ytterspår bakom startbilen.
– Det är inte så tokig häst heller, men han är lite besvärlig när han sitter i ryggar och det sprutar grus. I båda starterna har han tappat ledningen efter halva distansen och kommit i grussprutet och då travar han inte. Nu får vi se hur Mike Lachance gör den här gången. Hästen känns fin i träning i alla fall.
Tio av lördagens lopp på Meadowlands sänds i ATG Live.
Det här berättar Åke Svanstedt om sina övriga två deltagare under lördagen:
– Home Front har varit lite ojämn och galopperat ibland. De gånger jag kört honom tycker jag att han har känts fin. Han räcker väl inte till vinst här, men det är inte så tufft lopp så kanske bland de tre.
DD’s Hitman gör första starten för oss. Han gick kvallopp förra veckan och på 1.55. Då körde jag lite lugnt och körde fort sista 400 bara, så han kan nog gå någon sekund fortare. Det krävs nog om han ska kunna segerstrida även om jag inte har någon riktig koll på motståndet. Vi får se hur långt en 1.54-tid räcker.

Robin Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75-tips Rättvik 2 augusti 2014
Nästa artikelLannem Silje oslagbar!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.