Åländsk amatör mot eliten på V75

30

v75 eliten 2015

Sjuårige Klöver All Over gör på lördagen sin tredje V75-start och tränaren samt ägaren Emelie Mattsson från Åland hoppas och tror på en framskjuten placering.Foto av MICKE GUSTAFSSON

Åländska Emelie Mattsson och hennes sjuåriga Klöver All Over (V75-2) drömmer, som många andra, om att få vinna på V75. På lördagen har de chansen. Vem hade lagt sina pengar på det för några år sedan?
Ingen.
– (skratt) Nej, det är ju sådant man bara drömt om, säger amatörtränaren.

Klöver All Over är Emelie Mattssons ögonsten. Han är också hennes första och enda häst på träningslistan.
– Jag har tidigare ägt två andra, mindre framgångsrika, hästar som jag också var med och tränade. Klöver är dock min första officiella träningshäst. Så det är lite speciellt.
Hon köpte honom som treåring i maj 2011. Prislappen var på 10 000 kronor och uppfödaren rekommenderade att hästen skulle få ett år på sig innan tävlingsdebut.
– Och det höll jag med om. Han såg inte ut som mycket för världen när jag hämtade hem honom. Så första året blev ett träningsår där vi fokuserade mycket på kondition.
Emelie Mattsson hyr en stallbox till Klöver All Over på den åländska landsbygden och trots att förutsättningarna är långt ifrån optimala har amatörtränaren lyckats få fram en riktig speedkula.

Är något av en diva
Rekordet på 1 640 meter autostart är 1.11,6 och på karriärens 46 starter har det hittills blivit 25 pallplaceringar, varav 13 segrar. Sammanlagt har hästen sprungit in 389 209 kronor.
– Klöver är en väldigt speciell häst. En lite diva brukar jag kalla honom, säger Emelie Mattsson och skrattar lite lätt.
– Men jag tror inte att han hade fungerat i ett storstall. Han kräver mycket uppmärksamhet och är inte alltid snäll att köra. Man måste ha tålamod.

Suveränt bra i årsdebuten
Denna gång är det inte den korta favoritdistansen som gäller utan 2 140 meter voltstart. Precis som i årsdebuten i Mariehamn den 1 maj i år, då Klöver All Over enkelt avfärdade sina konkurrenter.
– Han var suveränt bra senast och man kan inte anmärka på någonting speciellt. Efter loppet var han i princip oberörd. Klöver är i och för sig en sådan häst som alltid är bra efter vila. Många behöver ju lopp i kroppen, men inte han.
– Jag ser det här som en intressant uppgift. Det är ett ganska jämnt lopp och finns ingen jättetuff motståndare emot. Spåret är bra och därifrån hoppas jag han kan få en bra rygg att följa i andraspår. Men det är upp till kusken (Ulf Ohlsson) att bestämma.
Vilka segerchanser ger du hästen?
– Jag tror på en bra prestation och skulle inte bli överraskad om han var med där framme. Nu har vi chansen och som han känns i dag åker vi till Gävle med förhoppningar om att få uppleva det största i vår gemensamma karriär, säger ålänningen avslutningsvis.

Fotnot: Klöver All Over har tidigare sprungit på V75 vid två tillfällen. Båda gångerna har Erik Adielsson kört och en sjätteplats har det blivit som bäst.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.