Alf Jonsson om vännen Gunnar Melanders situation

323

Alf Jonsson om vännen Gunnar Melanders situation

I helgen kom beskedet att en av tidernas främsta kallblodstravare har fått sluta sina dagar.
Ett beslut som kom sig av att 13-årige Månprinsen A.M. hade ändrat sitt sätt att vara och blivit en fara för sig själv och sin omgivning.
Kollegan Alf Jonsson om vännen Gunnar Melanders situation:
– Det är tragiskt. Jag har väl haft att göra med 1000 hingstar kanske och en eller två har blivit på det här viset, säger Jonsson.

Det var på fredagskvällen nyhet kom om att Månprinsen A.M. var död.
En av svensk travsports största kallblodsstjärnor höll på att runda av tävlingskarriären efter 71 segrar på 112 starter och 9,4 miljoner intjänat.
Det framkom att hästen helt ändrat sitt beteende på slutet. Tränaren Gunnar Melander och hans sambo och hästens delägare Anna Maria Öberg hade kämpat i ett och ett halvt år med hästens kynne.
– Vi försökte allt vi kunde. Prinsen var allt för oss, vår älskade häst. Men till slut gick det inte längre. Han mådde inte bra och var inte längre den underbara häst som vi alla känner. Vi var tvungna att ta det här fruktansvärda beslutet för hans skull innan det hände någonting riktigt allvarligt, berättade Anna Maria Öberg i en känslosam intervju i TV12 på lördagen (en intervju som ligger ute på ATG Play).
Gunnar Melander var en av de första travtränarna som började ridträna sina hästar. Månprinsen A.M. blev inget undantag. Kallblodskungen tränades i backe på gården i Grubbe i ångermanländska Kramfors med Melander på ryggen.
Bandet till hästen var starkt och Melander har helt enkelt inte orkat kommentera beslutet att avliva Månprinsen A.M.
”En genomsnäll häst, en verkligt fin individ” är ett vanligt citat av Gunnar Melander i de otaliga intervjuer som gjorts om kallblodskungen under åren.

”Det är tragiskt”
Alf Jonsson är tränare på Bergsåker och en vän som i likhet med Melander fortfarande är aktiv i sporten på professionell basis.
Årskamrater och vänner födda samma år, 1947. Kanske duon som sitter inne med störst hästkunskaper i landet, två som delat erfarenheter med varandra i många år.
– Både Gunnar och jag har ju dragit ner på hästantalet betydligt. Förr pratade vi flera gånger i veckan, när vi var som mest aktiva i travet, säger Alf Jonsson.
Travtränaren från Sundsvall menar att beslutet som fattats måste ha varit det riktiga.
– Det är så chansartat att ha att göra med en hingst som inte är säker. Jag har haft några som varit så där. Det är inget trevligt. Det är tragiskt det som hände Gunnars häst. Man tror att man har gjort något fel kanske. Men så är det ju inte fallet utan det är ju hästen som blir en annan, säger Alf Jonsson.
Hingstar som används i avel kan drabbas av stora humörsproblem menar Jonsson.
– Det är lättare att de blir rubbade så att säga. Men det är ovanligt. Jag har väl haft att göra med 1000 hingstar kanske och en eller två har blivit på det här viset, det är väl samma för Gunnar, säger Bergsåkerstränaren Alf Jonsson.
Månprinsen A.M. vann Svenskt Kallblodsderby som fyraåring och otaliga stora segrar som äldre. Bland meriterna märks bland annat fem SM-segrar. Åren 2013, 2014, 2015, 2017 och 2018 korades Månprinsen A.M. till Årets Kallblod i Sverige.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel”Vi ställer in Ecurie D för vintern”
Nästa artikelNytt all time high för Åke Svanstedt

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.