Allt från Elitloppsdagen 2018

172

Allt från Elitloppsdagen 2018

Det blev Halmstadbaserade amerikanen Jerry Riordan som tog hem travklassikern Elitloppet på Solvalla.
Hästen som gjorde det var åttaårige Ringostarr Treb som Riordan fick in i träning förra sommaren.
– Jag har alltid drömt om att vinna Elitloppet – och så blev det med this little guy.

Lille kämpen Ringostarr Treb grejade elitloppsbiljetten efter segern i Olympiatravet under våren. En åttaårig hingst med nästan tio miljoner kronor på kontot som härdats i europaeliten under många år.
2015 segrade Ringostarr Treb i Sweden Cup. Nu blev han den andre hästen genom tiderna efter Pershing att gå från ”Lilla Elitloppet” och även ta hem det stora.
– Alla vet historien att hästen var sju då han kom till mig. Han är liten men han tar fajten mot vem som helst. Jag visste att han kunde vinna om hästar som Bold Eagle och Propulsion gjorde lite misstag och nu står vi här. Jag är så glad och stolt över hela mitt team, sa Jerry Riordan efter karriärens största seger.
Eftersom Ringostarr Treb ägs i Italien blev det trikolorens land som stod som vinnare av Solvallas internationella elitlopp med tre miljoner kronor till vinnaren.

Paals största seger
58-årige tysken Wilhelm Paal har varit förstekusk på vinnaren i många år. Paal var mycket glad efter segern som han menade var den största hittills i hans karriär.
– Han har visat i flera år att han är en topphäst och har i år steppat upp till en flygmaskin. Jag har jobbat i Sverige i tre år nu och är mycket lycklig över att vinna här på Solvalla. Min största seger så här långt i karriären, sa segerkusken.

Silverplats till Propulsion
Ringostarr Treb kunde inte alls vara med i starten från sitt innerspår i elitloppsfinaken där Johan Untersteiner kuppade sig till ledningen i vrålfart med Pastore Bob.
Efter ett lopp i ledarens rygg vek Wilhelm Paal ut sin häst i mitten på sista bortre långsidan. I den sista kurvan hade Ringostarr Treb avväpnat Johan Untersteiners häst och kunde kliva undan säkert till seger på tiden 1.09,0 över 1609 meter, tangerad rekordtid för Elitloppet (Timoko vann på samma tid 2017).
Örjan Kihlström hamnade en bit bak med spelfavoriten Propulsion. Daniel Redéns stjärna avslutade stadigt från fjärdeparet utvändigt via dryga spår och närmade sig hela vägen in. I mål skiljde det en knapp längd.
Örjan Kihlström var nöjd med sin häst men ansåg att det handlade om ännu en sur förlust.
– Vi hamnade lite för långt bak. Men det som avgjorde det var ju att Ringostarr Treb fick vara så mycket på innerspår. Propulsion är helt fantastisk och gör alltid topplopp som tvåa och trea. Just därför önskade man att han skulle få vinna, sa Örjan Kihlström.
Trea i Elitloppet, världens största travlopp över sprinterdistans, slutade Solvallatränaren Reijo Liljendahls Nadal Broline med Ulf Ohlsson i sulkyn. Fyra Dreammoko, femma Daniel Redéns Lionel.
Franske förhandsfavoriten Bold Eagle kom bort redan i försöket efter kaos med tre återkallade starter och en omstart vilket hetsade upp Örnen som nu förmodligen får tacka för sig i elitloppssammanhang.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

Snabbaste vinnartiden hittills.
Giveitgasandgo gjorde skäl för sitt namn när han lekande tog hem Fyraåringseliten på kilometertiden 1.09,5 under elitloppsöndagen.
– Det är väldigt få hästar som man ska köra så här med men den här har kommit på sitt eget namn, det är give it gas and go som gäller, sade Erik Adielsson.

Tvåa bakom Ringostarr Treb i Olympiatravet och tvåa bakom Nadal Broline i Algot Scotts Minne. På söndagen tog Giveitgasandgo en efterlängtad seger på Solvalla.
Lexus Dream tog hand om ledningen men när denne galopperade var Erik Adielsson och Giveitgasandgo snabbt framme i tät. När Frode Hamres stjärna sedan tryckte gasen i botten hade konkurrenterna inget att säga till om. Klockan stannade på 1.09,5 – den snabbaste segertiden hittills i Fyraåringseliten.
– Han såg lysande ut och det var skönt att han fick vinna efter så många fina prestationer, sade norske tränaren Frode Hamre som hoppas återvända för ännu större bragder 2019.
– Vi hoppas att vi kan komma tillbaka nästa år och vara med i Elitloppet inför den här fantastiska publiken. Det är ju en dröm för oss som håller på med trav.
Kusken instämde och tror att den flyfotande fyraåringen kan uträtta stordåd framöver.
– Jag var imponerad av honom redan i årsdebuten. Det är en häst som kommer kunna tävla i eliten, han har en ljus framtid, sade Erik Adielsson som själv hade en minst sagt ljus söndag.

”Ska ha en hedersmedalj”
Efter segern i Elitkampen med Lome Brage tog Erik Adielsson hem Treåringseliten för hingstar och valacker tillsammans med Global Withdrawl.
Svante Båths treåring var trots en tuff resa utvändigt ledaren bara bäst.
– Han snubblade till strax efter start och det gjorde prestationen ännu mer imponerande, sade tränaren och kusken kunde bara hålla med.
– Tala om att hästen ska ha en hedersmedalj. Att ställa sig när man är på väg att ladda är det inte ens många rutinerade hästar som gör, sade Erik Adielsson.
En lyckad söndag hade även Alessandro Gocciadoro. Italienaren hade redan tagit fyra segrar före söndagen men fulländade elitloppshelgen på Solvalla genom att ytterligare två.
I Treåringseliten för ston blev det spets och slut med Zabriskie O.K. och i Fyraåringseliten för ston lotsade Alessandro Gocciadoro segerstaplaren Virginia Grif till seger.
– Jag har inga ord, jag är överlycklig, summerade kusken tillika tränaren den fantastiska helgen.

Lärlingarna drabbade samman
Under söndagen var det inte bara proffskuskarna som gjorde upp.
I Lärlingseliten tog Marc Elias en oväntad men känslosam seger med Toddler som pappa Conrad Lugauer tränar.
– Det är Elitloppshelgen, pappa vann redan igår och nu fick jag vinna Lärlingseliten med en häst som vi inte trodde kunde springa över kort distans förra året. Och nu vinner han på 1.10,7 – det är helt sjukt, sade Marc Elias och fortsatte:
– Jag hade som mål att vinna det här men trodde inte på det. Det var ett jämnt fält och spår sex var inte jättebra men det löste sig perfekt. När jag tog ut honom i tredjespår kände jag att det var mycket kvar i honom.

Gina Söderlund, Kanal 75

 

– Vad i helsicke höll man på med?
Den franske stjärntravaren Bold Eagle kom bort redan i försöket till Elitloppet i kaosliknande scener med tre fördröjda starter och en omstart och kusken Franck Nivard menade att hans häst aldrig fick chansen.

I 2018 års upplaga av Elitloppet smiddes planer för Bold Eagles revansch.
Den franske Örnen imponerade i försöksloppet i fjol men var blek i finalen. Omständigheter som kretsen kring hästen ville ställa tillrätta när man företog en ny resa till Stockholm i år.
Tanken var att förhandsfavoriten i Elitloppet skulle få ett lugnare försökslopp som uppladdning. Men det blev det omvända.
Det blev tre återkallade omstarter och en omstart i det första försöket till Elitloppet. Bold Eagle uppträdde hetsigt och galopperade – och blev inte lugnare av allt som hände.
Efter förseningar med materialfel och skjutande på starter blåstes det det till råga på allt till omstart i det fjärde försöket. Franck Nivard tog ledningen och körde i tävlingsmässigt tempo i flera hundra meter med bland andra Lutfi Kolgjini i släptåg med Rajesh Face innan startförsöket blåstes av.

Nivard besviken
När starten väl gick galopperade Bold Eagle bort sig i den första kurvan.
Kusken Franck Nivard ville lämna Solvalla och var arg och otroligt besviken i intervjun som sändes i TV4.
– Vad i helsicke håller man på med då man håller hästarna i 15 minuter på banan? Hästarma bara hetsar upp sig. Det var chanslöst att få iväg honom. Bold Eagle var alldeles för nervös och i gasen och det var därför han hoppade, sa Franck Nivard i TV4.
Loppet kom att bli 20 minuter försenat. Orsaken till att loppet blåstes av var att Björn Goop bedömdes få fördelar med holländske hästen Dreammoko som galopperade före start, ställde sig och kördes i kapp. Något som blev en flygande start.

”Regelverket är tydligt”
Riksdomaren Jonny Staf förklarade varför det blev omstart.
– Risken är att om starten släpps och Björn Goop tar ledningen så får han en fördel som han inte ska ha. Regelverket är tydligt att du ska vara ansluten hundra meter kvar och fram till start. Omstarten berodde på att det fanns risk för att Björn Goop skulle få en flygande start. Då blåste huvudstarten av den, sa Riksdomaren Jonny Staf i TV4.
Kretsen kring Bold Eagle menade att de inte kommer att starta i Elitloppet med stjärnan mer.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

 

Jan-Olov Perssons nya adept fixade svensk-norsk seger i kallblodens elitlopp.
Tillsammans med Erik Adielsson spårade Lome Brage runt om i Elitkampen på Solvalla.
– Jag är inte djupt förknippad med kallblodssporten så det är någonting utöver en dröm att få vinna, sade segerkusken.

2018 års upplaga av Elitkampen såg på förhand ut som ett väldigt öppet lopp. Men Lome Brage satte punkt för loppet redan i starten.
Hingsten rusade till spets från fjärdespår. Titelförsvararen Polara fick första position utvändigt medan Tor Wollebaek placerade favoriten Lannem Silje i rygg på ledaren.
Men ingendera utmanade på allvar Lome Brage som säkrade sin första triumf i Elitkampen.
– Jag är inte djupt förknippad med kallblodssporten så det är någonting utöver en dröm att få vinna det. Det visar också hur bra hästen är, att en skåning kan sätta sig upp och vinna det här loppet då är man unik som häst, sade Erik Adielsson som lät hästen sköta sig själv.
– Jag satt bara och höll i honom de första hundra, det var samma sak i Umeå, så det var bara att spänna fast säkerhetsbältet och följa med. Det hade varit roligt att skicka iväg honom hundra meter en gång.
Förutom 300 000 kronor gav segern även en direktbiljett till Nordic King i Härmä. Storloppet avgörs i juni på Skandinaviens nyaste travbana i norra Finland.

”Tussarna kvar”
Norskfödda- och ägda Lome Brage verkar trivas ypperligt i hudikskogarna.
Så sent som i april kom elvaåringen i Jan-Olov Perssons regi. Hagmyrentränaren var givetvis på plats på Solvalla för att följa sitt nya stjärnskott.
– Han är ruskig bakom bilen. Det var riktigt, riktigt härligt och att loppet gestaltades som det gjorde. Och med tussarna kvar, sade en lycklig Jan-Olov Persson i vinnarcirkeln.
Frågan är hur fort Lome Brage kan springa?
– Inte fortare än 1.17,9, svarade tränaren kvickt och syftade på världsrekordet som hans kallblodskung Järvsöfaks sprang på Gävletravet 2005.

Gina Söderlund, Kanal 75

 

Montéeliten reds som ett av de tidiga loppen under elitloppssöndagen.
En fartfest där franska stoet Be Mine de Houelle och Marie Bacsich krossade sina motståndare på nytt värdsrekord över kort distans.

Sjuåriga stoet Be Mine de Houelle trivs på Solvalla – eller kanske främst då över korta distanser.
Stoet segrade i Montéeliten för två år sedan och har varit segerlös sedan dess då hon främst tävlat över längre distanser hemma i Frankrike.
I fjol satsade Marie Bacsich för tufft på Solvalla och Be Mine de Houelle kroknade. Upplägget var offensivt även i årets upplaga och Be Mine de Houelle var helt överlägsen i loppet efter att ha brakat till ledningen från ett åttondespår bakom bilen.
Marie Bacsich gav full gas från start och kom upp till passeringen 500 meter på hiskeliga 1.06,3 och första 1000 klockades till 1.08,5.
Be Mine de Houelle var hela tiden i stor ledning och såg ut att ha krafter kvar i mål på nya världsrekordet 1.09,8 över 1640 meter, autostart.
– Allt kan ju hända men hon var stark i dag och jag kände tidigt att hon skulle orka till mål, sa ryttarinnan Marie Bacsich om hästen som tränas av Franck Leblanc.
Tvåa slutade Olympic Kronos och trea Star Advisor Joli.

”Borde stanna i Sverige”
Det här var stoets blott sjunde seger i 75:e starten i karriären.
Stefan Hultman expert i ATG Live hoppas få se mer av Be Mine de Houelle i Sverige.
– Jag tror att det är för långa distanser hästen tävlar över i Frankrike. Hon borde få stanna i Sverige och testa kortare lopp.

Mikael Wikner, Kanal 75

Föregående artikelV75 System till Solvalla 27 maj 2018
Nästa artikelFem tippar V75 till Mantorp 2 juni 2018

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.