André Eklundh går mot sitt bästa år hittills

408

André Eklundh går mot sitt bästa år hittills

André Eklundh går mot sitt bästa år hittills som travtränare.
Men vid sidan av tävlingsovalen har motgångarna kommit slag i slag.
– Jag kan lugnt säga att jag har haft bättre dagar, säger Åbytränaren.

Livet går som bekant upp och ner. Men för André Eklundh har den senaste tiden varit en känslomässig berg-och-dal-bana utöver det vanliga.
– Tränarrörelsen och företaget går jättebra. Sedan är det annat som ska klaffa också och det har varit lite mer strul med det, säger den unge proffstränaren och berättar:
– Jessica (Andrés sambo Jessica Hultman reds.anm.) har flyttat ut, personal har sagt upp sig, en traktor har gått sönder och kostar 120 000 kronor att laga, en katt har käkat råttgift och dött, en transport bräckte ner på Färjestad i måndags…
– Men jag har hästar som springer som fan och det är en jäkla tur det, säger André Eklundh och skrattar sådär resignerat men samtidigt glatt som man gör när det blir lite för mycket på en gång.

Hysterisk stallform
André Eklundh, 31, har varit professionell travtränare i sex år och det har aldrig tidigare gått så bra som i år. På träningslistan finns 32 djur, varav hälften är ostartade unghästar, och 27 segrar under året ger segerprocenten 14. På stallets vinstkonto för 2017 fattas det bara drygt 70 000 kronor till två miljoner och med tanke på stallformen, inför onsdagens V86-tävlingar har de senaste åtta starterna resulterat i fem segrar och två andraplatser, kommer sannolikt den gränsen passeras innan årsskiftet.

”Under riktigt fin utveckling”
Kanske blir det dan före dopparedan som milstolpen nås. När resten av svenska folket ägnar sig åt paketinslagning och rim har den formstarke tränaren två segerfarliga hästar till start i V75 på Axevalla. Först ut är treårige Elway Am (V75-2) som inlett karriären starkt med två segrar, ett andra- och ett tredjepris på fem starter.
– Han har imponerat på mig måste jag säga. Han utvecklas för varje lopp han går och har väl blivit 50-60 meter bättre sedan han började starta. Det känns i träningen också att han tar åt sig varje lopp han gör och vi har inte sett botten i honom än. Han har fått snabba pengar på sig och den här gången möter han lite bättre hästar än tidigare, men han är under riktigt fin utveckling.
Elway Am lottades till spår fyra bakom startbilens vingar. Två snäpp längre ner i banan startar favoriten i loppet, Robert Berghs Milord. Han vann sitt senaste lopp och då satt André Eklundh i sulkyn. Således finns det knappast någon som lämpar sig bättre att jämföra hästarna.
– Milord är en riktigt fin häst och det är den jag är mest skraj för. Hade det varit före Elway Ams senaste start hade jag sagt att Roberts häst är lite vassare men jag blev imponerad av min senast och han känns ännu bättre i jobben efter det, så jag skulle tror att hästarna är ganska jämna.
För att höja Elway Am ytterligare planerar André Eklundh att lätta honom i balansen.
– Han har gått väldigt tungt balanserad både fram och bak. Nu är jag inne på att köra med aluminiumskor bak och lättare boots fram för att få honom lite rappare.

Tre varv i längsta laget 
Även Proserpine (V76-6/DD-1) har visat fin kapacitet och imponerade när han senast vann efter att ha körts fram utvändigt om ledaren. Hästens problem är att han har väldigt lätt för att ta till galopp.
– Ja, han blandar och ger lite och det har han gjort under hela karriären. Den inledde han hos mig och nu är han tillbaka efter att ha varit runt lite hos andra tränare, säger André Eklundh och fortsätter:
– Senast var han riktigt fin och tog ner ledaren på ett bra sätt. Men även om formen är bra och han är en stark och rejäl häst tycker jag inte riktigt att han kommer till sin rätt över tre varv. Det blir lite för långt för honom så jag måste köra honom lite snällt och helst i ryggar en bit. Samtidigt har han för lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet så slipper han en allt för tuff inledning och får spara speeden är jag inte främmande för att han kan vara med där framme. Vi kan nog säga att han har rimlig platschans och kan vinna om det löser sig på ett bra sätt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.