Andy Pandy One kan ha funnit sitt turnummer

122

Andy Pandy One kan ha funnit sitt turnummer

Andy Pandy One kan ha funnit sitt turnummer.
Två segrar har det blivit från spår två sedan i somras.
Samma utgångsläge väntar på Solvalla på söndag.
– Jag tror på hästen och har förhoppningar om att vara med i striden, säger Mats L Andersson som tar ut två hästar när GS75 gästar huvudstadsbanan.

Andy Pandy One (GS75-1) är fyraåringen vars treårssäsong grusades på grund av en knäskada. En operation och sju månader senare kunde Sundbyholms-tränaren Mats L Andersson så smått börja träna hästen igen med siktet inställt på kommande säsong.
– Veterinärprognosen var inte god men det blev bra. Jag gav honom extra tid och förlängde konvalescenstiden med det dubbla och sedan dess har han inte haft några bekymmer, men det gjorde ju att treårssäsongen blev spolierad, säger Mats L Andersson och poängterar att den förlorade tiden inte påverkat den fyraåriga valackens kapacitet.
– Många gånger kanske hästar inte får den tiden men jag tycker att det är jätteviktigt att de får det och att man ger de chansen. Det har vi igen nu.
– Jag har smugit igång honom genom att ha varit ute i, inom citationstecken, enklare lopp i år och jag tror att det kommer bli en bra häst nästa år. Han har avslutat loppen riktigt bra och tidsmässigt har han gått en 12-tid. Vårt mål är att hästen ska nå V75 nästa år, berättar tränaren.

”Fick flera längder”
Innan vi räknar ner och skålar för ett nytt år hägrar starten på Solvalla under söndagen.
Andy Pandy One har hittills fått in två fullträffar med andraspåret som utgångsläge. Den senaste kom i ett voltstartslopp på hemmaplan där han gick i spets runt om.
– Det var sex omstarter vilket han klarade bra utan att hetsa upp sig. Han klev iväg och fick en bra start och kunde ta sig till ledningen. Jag bestämde tidigt för att testa där och han kändes kanonfin hela vägen. Vi stack undan i sista sväng och fick flera längder men han stannade av sista biten. Jag är jättenöjd med insatsen även om han stumnade lite, säger Mats L Andersson.
Två veckor före segern blev dock valacken struken från ett lopp.
– Han skulle ha startat på Mantorp men fick en riktig jäkla febertopp som höll i sig ett par dagar. Det gjorde ju att det blev lite längre mellan starterna så han borde ha gått framåt med det loppet och han känns fin hemma. I dag (tisdag) har han skrittat en långtur i skogen och han ska gå några intervaller på fredag, meddelar tränaren tillika kusken.

Testar från start
Som tidigare nämnts vankas återigen bricka två för ekipaget men denna gång släpps fältet iväg av startbilen. Att det inte blir några ändringar är spikat medan upplägget i loppet är mer öppet.
– Han är bra från start och kan säkert öppna bra igen men vad det blir för taktik är svårt att säga redan nu. Men från det läget måste jag prova från början.

Skrällchans
Till start kommer även En Rico (GS75-3) som Sandra Nordemo för andra gången sitter upp bakom. I den förra starten blev det en diskning för ekipaget.
– Normalt är han travsäker men han blev väldigt laddad och faktiskt störd till galopp av en konkurrent. Glöm senaste insatsen helt enkelt. Innan det blev han fyra på Solvalla från ett sämre läge än han har nu, säger Mats L Andersson och fortsätter:
– Han är klart gynnad av att kunna gå utan skor. Han har lite platsproblem och blir renare och lite kvickare utan skor. Om banan tillåter går han barfota på söndag.
Med helstängt huvudlag för tredje gången, barfota runt om och tredjespår finns förhoppningar om att den femåriga valacken ska nå pallen.
– Jag är jättenöjd med spåret och en platschans har han i alla fall. Hästen känns fin och gör ett formintryck i träningen hemma. Men måste han gå med skor sjunker chanserna att han ska skrälla, summerar Sundbyholms-tränaren som till vardags håller till på en gård i Stigtomta utanför Nyköping.
I trakten runt omkring bor många av hästägarna som är centrala och delaktiga i vardagen.
– De är ofta här och ser till sina hästar. Det är engagerade ägare som ofta också är med när hästarna startar så det blir en och annan resa med de i hästbussen.

Föregående artikelBeskedet: Goop ska köra superstjärnan
Nästa artikel”Bra chans – han är vår DD-spik”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.