”Är det bästa jobb jag kört”

26

Samtidigt som Linköping HC spelar match i SHL hemma mot Rögle ska deras häst Tiller springa på V75 i Karlstad.

”Hockeylagets” travtränare Oskar Svanberg är uppåt.

– Hon gick ett rejält jobb i måndags och var riktigt laddad och fin, säger Oskar Svanberg till Trav365.

Det femåriga stoet Tiller är en av två hästar för Stall Linköping HC i Rikstravet team SHL.

På lördag gör hon andra starten för stallet – det på V75 från Karlstad.

Hästens tränare Oskar Svanberg har siktat på lördagens uppgift med ”hockeyhästen”.

”Bästa jobb jag kört”

– Hon känns jättebra, jag körde henne faktiskt precis och det finns ingenting att klaga på. Hon gick också ett rejält jobb i måndags och då var hon riktigt laddad och fin, och det är det bästa jobb jag kört med henne sedan hon kom till mig, berättar Oskar Svanberg för Trav365.

Tiller debuterade för Oskar Svanberg och Stall Linköping HC den 7 januari på Romme, det slutade med en fjärdeplats.

– Jag var faktiskt jättenöjd med henne då, hon var betydligt mer explosiv än vad jag hade räknat med. Min tanke inför loppet senast var inte att ta ledningen, men hon tog den självmant på två steg och då fick det bli så. Jag sade inför debuten att hon behövde det loppet i kroppen och det visade sig stämma. Hon kändes som en vinnare hela vägen, men 200 kvar så bekräftade hon det som jag sagt och trott innan, säger Oskar Svanberg och fortsätter:

– Men hon var så bra som jag kunde förvänta mig av henne, upplägget var att hon skulle vara bättre till den här uppgiften och det känns i jobben att hon gått framåt, hon ligger väl inte jättelågt i puls men det känns att hon gått framåt ganska mycket.

”Trivdes inte riktigt med livet”

Tiller startar i V75-avslutningen, och med tanke på den startsnabbhet hon visade senast så kan inte utgångsläget med innerspår blivit mycket bättre.

– Jag tror inte hon har absolut toppform, men kapacitetmässigt tror jag att jag har bästa hästen på startvolten och jag tror som sagt hon är bättre nu än senast.

Vad tror du om uppgiften?

– Jag tycker väl ändå att det ska vara hyfsad segerchans, om hon hade haft toppform så hade jag till och med sagt att det var en spik om jag bedömt hennes kapacitet rätt, men visst ska hon räknas, säger Oskar Svanberg och fortsätter:

– Sedan får vi se, tröttnar hon och blir femma och det visar sig att jag trodde lite för mycket på henne så blir jag inte besviken, jag har bara haft henne i sju veckor och känner henne därför inte så jättebra ännu. Hade jag haft henne i ett år hade jag mer kunnat peka, men känslan säger att hon ska vara runt 80-90 procent av sin kapacitet.

Oskar Svanberg berättar att det blev lite problem för Tiller när hon kom till honom.

– De första veckorna trivdes hon inte riktigt med livet, jag trodde det hade med acklimatiseringen att göra men det visade sig även att hon hade ganska mycket problem med tänderna och det var en blandning. Det har vi kommit tillrätta med nu och hon äter väldigt bra nu, men tappade som sagt lite där i början.

”Trodde det skulle vara mer tjafs”

Hur är det att träna en SHL-häst?

– Det är förvånansvärt lätt faktiskt, jag trodde det skulle vara mycket mer tjafs och så, men det är inga större problem. Det är en hel del jobb med att uppdatera och så där, men det försöker vi jobba på med övriga hästar också. Annars är det bara roligt att få chansen och att få in ett par fina hästar, och än så länge har det varit förvånansvärt lite problem. Vi får väl se sen nu när de börjar starta lite, blir det några plattmatcher så kanske det blir liv i luckan, skrattar Svanberg.

Du tappade nyss Lina Johansson till travskolan på Solvalla, har du lyckats fylla luckan efter henne?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag trodde det skulle vara lättare, det finns väldigt många tjejer som är utbildade, men det verkar vara få av dem som vill jobba inom yrket. Nu har jag dock börjat söka lite bredare, så får vi se.

Vad letar du efter?

– Jag vill att det ska vara en positiv person, sedan behöver de inte liga så långt fram i utvecklingen, sådant kommer med tiden. De ska kunna häst, men kan man till exempel rida och är duktig och bra så brukar det inte vara några större problem att lära sig köra sen, vi jobbar ändå en hel del med dressyr och det vill jag fortsätta med. Så länge människan är bra och positiv så brukar man kunna lära dem, säger Oskar Svanberg.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Är det bästa
jobb jag kört”

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.