”Är mästerlig på att toppa till stora lopp”

69

Vi har en av de absoluta bästa upplagorna­ av Stochampionatet framför oss.

Jag har dock min vinnare klar för mig – Cash Crowe.

En framtida elithäst som krossar samtliga oavsett position.

Godbitarna av den fantastiska travsporten avlöser varandra. Efter gårdagens världsrekord av Timo Nurmos Readly Express är det i dag tjejernas tur att stå i fokus.

Landets bästa fyraåriga ston gör upp i Stochampionatet och jag har själv sett de flesta­ på plats sedan Kristina Palema vann 1985.

Årets upplaga håller oerhört hög klass och jag tycker att det är en av de absolut bästa upplagorna. Framförallt är det en imponerande bredd kryddat av några riktiga superston som sticker ut.

Finsk superträning om man så vill

Efter att ha sett uttagningsloppen ett par gånger och lyssnat med tränare och kuskar så har jag min vinnare klar för mig. Jag är otroligt imponerad av Cash Crowe och hennes insats i kvalet gjorde till och med en sansad man som Johnny Takter smått lyrisk. Det är sällan man hör Takter prata om en häst som han gjorde om Cash Crowe.

Nu vet vi ju alla hur bra Cash Crowe är efter uppvisningen i Drottning Silvias ­Pokal men det verkar som att hon har tagit minst ett steg till efter den starten.

Man kan jämföra tränaren Petri Puro lite med Timo Nurmos att de är mästare på att toppa sina hästar till stora lopp, de startar sparsamt och när de kommer ut är de oerhört väl förberedda. Finsk superträning om man så vill.

Jag vill samtidigt säga att jag även blev imponerad av såväl Ultra Bright och Unique Juni i kvalen och så låter Stefan Persson väldigt nöjd med sin stjärna Darling Mearas som vann med gott om krafter kvar i uttagningsloppet.

Men så som Cash Crowe såg ut och när jag dessutom hör Petri Puro säga att hästen har gått framåt ytterligare och kommer att vara ännu bättre till den här starten, ja då spikar jag. Väl medveten om att hon troligen får göra det tuffa jobbet utvändigt men hästen är så oerhört bra att hon kan greja det.

Det blir Petri Puros andra seger i Stochampionatet i så fall (vann 2005 med Fama Currit) och första för Johnny Takter.

Mosar det här gänget felfri

Det är en svårlöst V75-omgång i övrigt och det är inte omöjligt att det återigen blir miljoner på sju rätt. I går vann det tre favoriter och en

andrahandare och ändå blev det en miljon kronor för sju rätt. Fantastiskt spel V75.

Timo Nurmos gjorde mig inte besviken i går när jag spikade både Readly Express och Lukas Zaz som han trodde väldigt mycket på. Jag går på en Nurmos-spik även i dag och det blir Tesio i V75-5. Den väldige italienfödde Love You-sonen mosar det här gänget felfri – det är jag övertygad om och kom ihåg att han hade krafter kvar vid andra galoppen halvvarvet kvar i V75 senast. Då var han ett stallskrik och mångas drag. Men han är som bekant inte att lita på och gör bort sig titt som tätt.

Plusfaktorer den här gången är att Björn Goop kör, han känner hästen väl och har en seger och en andraplats de två senaste gångerna han har kört honom. Att distansen är dryga tre varv den här gången är också en stor fördel för urstarke Tesio.

Istället för att slösa en massa streck i ett annars vidöppet lopp så litar jag på Nurmos och Tesio.

I V75-1, som är Stochampionatet Consolation, måste man framhålla Amalia Cash. Oj, så bra hon var senast då hon fullföljde mycket starkt efter en galopp och spurtade in som trea efter vinnande Cash Crowe i uttagningsloppet. Hon hade varit med i finalen utan den fadäsen och nu kan hon istället ta lite revansch genom att vinna det här loppet. Det gäller ”bara” att det löser sig från innerspåret och att hon kommer ut i tid.

Men efter det grymma loppet senast tror jag att hon bara vinner om hon hittar ut.

Det låter bra från Timo Nurmos även i V75-2 på favoriten It’s Showtime Zaz som kommer från en övertygande seger från dödens. Han vann enkelt och ska ha gått framåt med loppet i kroppen enligt Nurmos och det kan även bli en lättning

i balansen den här gången. Ett spikförslag även hon.

Men jag vill vurma för Hochthereitis Sox som är härdad i tuffa gäng och satt fast med krafter kvar i V75 senast. Han satt även fast med mycket sparat näst senast och han kan speeda ner alla till slut.

I V75-3 tror jag att Ilona Håleryd vinner om det inte strular för mycket från bak­spåret. Glöm senaste starten där allt blev fel men gå in och kolla vilka topphästar hon har mött i starterna dessförinnan då hon också har gjort det riktigt bra. Enklare emot här.

Svårfångad om han får ledningen

Flashing Boko är favorit i amatörloppet, V75-4, och den försökte jag fälla i Norge senast men då fick han allt i halsen från andra par utvändigt och vann igen. Visst, hästen har visat riktigt fin form, men det är vingelläge igen och strular det lite därifrån blir det tufft.

Masterglide har fin form och kan bli svårfångad om han får ledningen och sedan vill jag varna för Panther Face som har avslutat bra ifrån svåra utgångslägen på slutet.

Frode Hamres hästar visade toppform i fredags på Axevalla då Erik Adielsson styrde­ in två USA-födda hästar till över­tygande segrar. Nu kommer Hamre med en ny jänkare och det är Promo Kemp som höll starkt i Europadebuten senast efter en tuff öppning. Är startsnabb och kan leda runt om. Men det är ett öppet lopp och bland skrällarna vill jag varna för The Bucket List F. som har gått bra i mycket tuff konkurrens mot kulltoppen på slutet.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 1–3–10 (4–7)

V75-2: 2–11–4–13–15–5–6–7 (10–1)

V75-3: 10–3–11–13 (9–6)

V75-4: 6–9–7–8 (1–3)

V75-5: 14 Tesio (10–4)

V75-6: 5 Cash Crowe (2–4)

V75-7: 4–11–2–3–9 (5–1)

1 920 rader/960 kronor

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet