”Är så mycket bättre än konkurrenterna”

38

Carlsson: ”Min andra spik är ett nytt namn för de flesta”

Maintainability spikas på Grand Slam 75 i dag, där en ensam vinnare tar hem 15 miljoner kronor.
TRAV3 december 2017 11:35

En av dem sänker alla i spurten.

Spikarna är självklara i dagens Grand Slam 75-omgång.

Grand Slam 75 är tillbaka igen och det är återigen Solvalla som är värd. Det är en lågklassig omgång rent sportsligt som bjuds men å andra sidan en hel del öppna och spelvänliga lopp. Trots att de två största favoriterna vinner kan det ändå bli en hygglig slant för sju rätt.

För jag har mycket svårt att se att någon av de två ska förlora. Ni som har följt Grand Slam 75 under hösten i den här spalten känner igen Maintainability. Det femåriga stoet var mitt drag när hon vann till nio gånger pengarna för tre starter sedan. Gången efter det höll hon tappert från dödens som trea och senast flög hon fram över upploppet till en knapp förlust.

Maintainability tränas och leasas av Marcus Sundberg som jobbar som lärling hos Stefan Melander. Han har gjort ett fint jobb med hästen som har utvecklats rejält i år och gjort starka prestationer i de sex, sju senaste starterna.

Senast fick hästen dåliga ryggar att gå i och hade långt fram när hon vreds på
i vida spår fyrahundrea meter kvar. Hon spurtade ursinnigt långt ut i banan och tog in 25 meter på ledande och vinnande Mellby Elegant över upploppet. Det fattades en nos när mållinjen passerades men Maintainability lämnade ett fortsatt mycket vasst formbesked.

Nu kliver hon ner rejält i klass och möter betydligt enklare motstånd än på slutet. Dessutom sitter Kaj Widell upp i sulkyn igen och det här gänget sänker hon lätt
i spurten. Kaj kan nog köra i princip hur han vill för att vinna det här loppet och spiken är given.

Maintainability är bara så mycket bättre än de här konkurrenterna och tränare Sundberg rapporterar att hästen känns fortsatt jättefin i träningen.

Bra läge över kort distans

Den andra spiken är ett nytt namn för de flesta spelare. Beautiful Bacardi gjorde debut på svensk mark för en knapp månad sedan och imponerande vid
en lätt seger. Det treåriga USA-födda stoet öppnade snabbt till ledningen
och ledde runt om i lekande lätt stil och såg väldigt pigg ut under vägen. Jag
gillade vad jag såg och att det var medeldistans bekom henne inte heller.

Med det loppet i kroppen ska Beautiful Bacardi vara ännu bättre menar tränare Melander och förutsättningarna den här gången är idealiska. Bra läge över kort distans är mumma för en startsnabb häst och när dessutom värsta konkurrenten på förhand, Indra’s Secret, blivit struken ligger vägen öppen för andra raka segern.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 2–8 (7–5)

GS75-2: 10 Maintainability (1–2)

GS75-3: 6–10 (4–7)

GS75-4: 1–5–2–9–10–4–6–3–11 (7–8)

GS75-5: Alla 11 hästarna (3–6)

GS75-6: 3 Beautiful Bacardi (5–10)

GS75-7: 4–10–3 (12–7)

1188 rader/1188 kronor

Grand Slam 75 från Solvalla sänds i TV12 klockan 15.30.

Lever på sin styrka

Jag provar att gå kort i några lopp för att sopa med så många som möjligt i de två mest öppna avdelningarna.

I Grand Slam 75-inledningen är Sir Q.C. motiverad favorit efter dennes övertygande- insats i debuten för Catarina Lundström senast. Den fyraårige valacken fick en tuff resa utvändigt om ledaren men vann ändå enkelt. Hästen lever på sin styrka och med den genomköraren i kroppen torde han ha gått framåt ytterligare.

Står bra till här med endast två hästar på start och lär ta ledningen och dirigera länge. Då har han också en bra chans att leda runt om över den dryga distansen 3140 meter.

Jag dubblar dock systemet med On Track Piraya som kommer från Nicklas Westerholms formstall. Han har haft ett starkt år som tränare och har en imponerande segerprocent. On Track Piraya vann näst senast och visade fortsatt form efter en tidig galopp senast. Kan bli svår att stå emot felfri.

Jackpot Tooma är favorit i GS75-3 och har visat toppform i de två senaste
starterna. Först vid en billig spetsseger och senast fullföljde han starkt som tvåa från dödens. Är snabb ut bakom bilen och kan mycket väl leda runt om.

Han får dock sällskap på systemet av Global Trademark som också har visat form på slutet och som satt fast med gott om krafter kvar senast. Blir en tuff
utmanare.

Fjärde avdelningen ser öppen ut med bräckliga favoriter. Den av Västerbo
Tristan och Toreador som får ledningen kan kanske rinna undan. Men det är flera som lurar i vassen bakom, bland annat Titan Igiro som ska passas.

Femte avdelningen ser ännu mer öppen ut och här tar vi fram ”målarpenseln” och helgarderar.

Självklart hoppas vi på en smällkaramell och jag tycker ingen är chanslös i det här vidöppna stoloppet.

Kan ställa till det för favoriten

Favoriten i avslutningen, Titan Brodde, höll bra som trea från dödens i V75
senast. Hade tre raka segrar innan dess och står nu fint till med ett bra läge. Bra chans felfri men det kan bli strul med flera startsnabba hästar runtomkring.

Jorma Kontio upp på startsnabba Son Of Triton torde passa ypperligt och från
bakspåret kan formtoppade D.D.’s Perseverance få loppet och spela ut sin vassa speed till slut som kan fälla avgörandet. Hästen var lysande vid en överlägsen seger senast från ledningen.

Duke Of Mearas är heller inte borta vid överpace och han höll bra som tvåa från
dödens senast. Tyvärr fick jag inte råd att ta med honom på systemet men ni som gör ett större bör tänka på hästen trots spår tolv över kort distans.

3 december 2017 11:35

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Bra förutsättningar – vi spikar i dag…”
Nästa artikel”Anmäler inte Nuncio till det franska loppet”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.