”Är väldigt, väldigt sugen att köra i PdA”

21

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Lionel och Göran Antonsen vid segern i Olympiatravet. Nu siktar ägaren på att köra sin häst i världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique.

TRAV28 december 2017 10:36

Inte Björn Goop, Örjan Kihlström eller någon fransk toppkusk.

Göran Antonsen siktar på att köra sin egenägda stjärnhäst Lionel själv i Prix d’Amérique.

– Jag är en jäkligt underskattad kusk, säger han.

Franske kusken Mathieu Abrivard körde den norskfödda, norskägda, men svensktränade stjärnhästen Lionel under förra vintermeetinget med blandad framgång och med en tredjeplats i världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, som största triumf.

Det här meetinget har bara Lionel gjort en start på Paris-banan Vincennnes kolstybb, då testades Björn Goop i sulkyn, och det slutade med en femteplats efter ett mycket tufft lopp.

– Det var en jättebra prestation, säger hästens ägare, tillika tränare och kusk, Göran Antonsen.

”Har bra samspel”

På söndag startar Lionel i Prix de Bourgogne på Vincennes, ytterligare ett kval till Prix d’Amérique, där de tre första i mål får en direktplats till storloppet. 

Då hoppar ägaren upp i sulkyn

– Det är bestämt att jag kör själv på söndag, det har varit tanken under en längre tid. Jag är alltid sugen att köra själv, det är fantastiskt trevligt att köra lopp, extra trevligt med Lionel. Jag körde honom i Skandinavien i somras och det fungerade fint. Vi vann till exempel Olympiatravet tillsammans, det går ut på samma sak i travlopp, man ska vara först och jag tycker att jag och Lionel är samspelat och att jag kör honom bra.

Foto: Erik Pettersson

Förra året fick Göran Antonsen se Prix d’Amérique från sidan tillsammans med Lionels tränare Daniel Redén. I 2018 års upplaga siktar han på att köra själv.

”Alla säger att man måste sätta upp rutinerad kusk…”

Det ser ut som att Lionel kommer med i Prix d’Amérique på sin intjänade prissumma, oavsett resultat i de B-lopp (kvallopp) som återstår innan det stora slaget utspelar sig sista helgen i januari.

I huvudloppet talar allt för att ägaren återigen kör sin ögonsten.

– Jag är väldigt, väldigt sugen. Känns det fint på söndag så kommer jag att köra, men känns det totalt fel, då kommer jag stå vid sidan för att ge Lionel bästa möjliga förutsättningar, men jag har en känsla av att jag och Lionel kommer att fixa det där. Jag jobbar som travtränare och kusk och när du får en sån här chans, som andra bara drömmer om, då bör man ta den. Jag är en jäkligt underskattad kusk, säger Göran med ett skratt.

Han fortsätter:

– Alla säger att du måste sätta upp en rutinerad kusk, men oavsett i travlopp, det handlar om att komma först. För att komma först behöver du flyt, det är inte alla gånger som Kihlström eller Nivard har flyt heller, eller hur?

När Björn Goop kvalade in Timo Nurmos stjärna Readly Express via seger i Prix Tenor de Baune på julafton förstod Göran att han kommer köra den hästen i Prix d’Amérique.

”Chockerande”

Och det var faktiskt tränaren Daniel Redén som föreslog att Antonsen själv skulle köra fuxen i kommande lopp.

– Jag har sagt att jag är sugen, men jag har varit lite försiktig med att säga att jag gärna kör själv, men Daniel kom och sa att är det inte lika bra att du kör hästen, det är ju du som kör honom finast. Det var chockerande, men skitkul att han sa så. Jag svarade ”ja” jävligt fort, ha ha.

Hur kommer du att köra honom på söndag i Prix de Bourgogne?

– Det beror på vilket spår vi får (definitiva startlistan med startspår kommer 12.00 under torsdagen), men det blir inget preparélopp. Men taktiken får vi se efter vi funnit position. Hamnar vi bra på det så kör jag. Blir det fel så kommer jag köra förnuftigt, för det viktigaste loppet är ju det går i slutet av januari.

Förstpriset i Prix d’Amérique: 500 000 euro, eller 4 950 000 kronor, med dagens växelkurs.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYR N

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYR N

28 december 2017 10:36

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.