Aronsson: ”Är mycket lilla blonda flicka…”

101

Hon har på fyra år gått från okänd, till etablerad tränare och tv-profil.

Men det har krävts en hel del jobb av Sofia Aronsson, inte minst för att få gehör som tjej i en mansdominerad sport. 

– Det är svårt. Det är mycket ”lilla blonda flicka” och klapp på axeln, säger hon till Skaraborgs läns tidning.

Fullt ös och aldrig vila på sina lagrar.

Det är strategin som gjort att Sofia Aronsson innan hon var 30 år hade dubbla trav-karriärer – en i Frankrike och en här hemma i Sverige. Och det är inga dussinhästar som hon lyckats få fram. I fjol slog hennes Anna Mix världsrekord för ston över lång distans på Axevalla. Men för att lyckas med det har det krävts hårt arbete. Faktiskt mycket mer än vad det skulle krävts än om Sofia varit lite äldre och hetat Stefan.

– Vill man fånga de stora ägarna med pengar så är det svårt. De vill helst satsa på en gubbe i egen ålder. Det är mycket ”naw, lilla blonda flicka” och klapp på axeln i Frankrike ska alla kvinnor sitta hemma och diska och bädda, säger Sofia i en intervju med Skaraborgs Läns tidning.

”Så fort det är lugnt är det kört”

Men nedvärderande kommentarer och misogyna strukturer har inte hindrat Sofia. Och tack vare hårt jobb har hon lyckats ta sig fram i sporten.

– Man får aldrig sitta och sova. När jag kommer hem från jobbet börjar det andra jobbet – att hitta nya kunder och hästar. Så fort det är lugnt är de kört, man måste hela tiden vara på tårna.

För tillfället har Sofia flyttat hem till Sverige på heltid då stallet utanför Paris går lite på sparlåga. Fokus nu är på Sto-EM med Anna Mix i augusti.

Anna Mix slutade trea i lördagens Gulddivisions lopp på Axevalla, som vanns av Readly Express på ny världsrekordtid.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet