Backe: ”Jag gråter blod fortfarande…”

52

Grämer sig fortfarande över ”missen” i Hambletonian – och berättar om stjärnhästens flytt till Sverige

1 av 2 | Foto: Bildbyrån

Hasse Backe om missen i Hambletonian och stjärnhästflytten.

TRAV5 december 2017 12:12

Hasse Backes, Lasse Granqvists och Unibet-grundaren Anders Ströms stjärnhäst, Enterprise, flyttas från USA – till Sverige.

Ny tränare till Hambletonian-trean: Stefan ”Tarzan” Melander.

– Det är jättespännande, säger Backe.

Till årets säsong plockade Hasse Backe, Anders Ström och norska profilen Morten Langli över Dominion Beach från USA till Sverige.

Nu gör Enterprise, som var trea i årets Hambletonian, och tävlade mycket framgångsrikt på andra sidan Atlanten för tränaren Marcus Melander, samma resa, det rapportade Sulkysport om under måndagen.

”Ett snäpp värre”

– Den här är ett snäpp värre än Dominion Beach utifrån prestationer han har gjort och hur ser ut, säger delägaren Hasse Backe till Trav365.

– Det blir jättespännande, fortsätter han.

Varför tar ni över hästen till Sverige?

– Det har mycket med att göra vilka lopp som finns i Sverige som fyraåring i jämförelse med USA. Vi tror att hästen kan passa bra och utveckla sig i Sverige. De loppen han kan gå i är Kungapokalen, SprinterMästaren, Breeders’ Crown och fyraåringsserien på Solvalla. Han har inte gjort så många starter och startade bara en gång som tvååring, så han är inte bränd på det viset. Han är jättestark och bör som sagt passa bra i Sverige.

Nye tränaren Stefan Melander är så klart helnöjd med nyförvärvet i stallet.

– Det handlar om en kanonhäst och han var ju en av favoriterna till vinsten i Hambletonian. Kusken trodde ju till och med att han skulle vinna loppet och att få in en sådan häst i träning är ju inspirerande på alla sätt och vis, säger Stefan Melander, säger han till Sulkysport.

”Att det kan bli så satans nervöst”

Enterprise vann försöket till Hambletonian i bländade stil på rekordet 1.09,6 över engelska milen, 1 609 meter.

Han fick sedan spår 2 i finalen.

Delägarna Hasse Backe, Lasse Granqvist och Unibet-grundaren Anders Ström var på plats och fick bevittna dramat när Enterprise blev trea i finalen.

– Att det kan bli så satans, nervöst, minns Backe tillbaka.

– Man grämer sig fortfarande. Jag såg om Hambo-finalen i går och man sitter och gråter blod fortfarande. Jag ger mig fan på att han hade vunnit och kusken gått invändigt, och inte utvändigt som han gjorde. Vi hade i alla fall varit med på linjen.

Ja, hur känns sånt?

– Det är ju en ”once in a lifetime”-grej och han såg lysande ut försöket. Det var makalöst, att bara få vara med i ”Hambot”, att han sedan var en av topp fem-favoriterna, vinner försöket i övertygande stil och relativt okörd, fick bricka 2 i finalen, men det blev lite passivt och föjärde invändigt, men så är det.

Backe har ännu inte varit ute och hälsat på sin häst på ”Tarzans” gård i Enköping.

– Men jag och Lasse ska åka ut någon gång här i december. Det är som många säger, det är en jäkla fördel att man kan göra en dagsutflykt och se några jobb med hästen på nära håll.

Treårige Enterprise, som blir fyra vid årsskiftet, har sprungit in 247 772 dollar, eller drygt två miljoner kronor, hittills i sin tävlingskarriär.

5 december 2017 12:12

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelAuktionsdramatiken har gett miljonsuccé
Nästa artikelMagnus Träff har hittat vägen till vinnarcirkeln

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.