”Bara sagan är värd fem plus”

46

Chock, tårar, glädje, besvikelse och tappade hakor.

Lördagens travtävlingar från Åbytravet innehöll det mesta.

Mest lyste ändå Göran Antonsen – som hedrade sin döde vän när han vann Olympiatravet.

Det var dukat för stor travfest på Åby i Mölndal utanför Göteborg under lördagen – och det blev den fest som alla hoppats på, med ett undantag.

Superstjärnan Nuncio försvann redan innan starten av lördagens höjdpunkt Olympiatravet, men vi fick se glada vinnare, galna segertider, rörda kuskar och tränare – och om inte travloppen värmde nog, så höll sig solen framme hela dagen.

Sportbladets expert Christoffer Wickman sätter plus och minus från omgången.

V75:s fem bästa prestationer:

Vem: Lionel & Göran Antonsen (V75-7)

Kommentar: Bara sagan bakom det här är värt fem plus, med stjärnhästens tidigare delägare och bäste vän till kusken Göran Antonsen, Kjell Arne Ness, som för en tid sedan förlorade kampen mot cancern. Kjell Arnes dröm var att få se Lionel i Olympiatravet, och Göran Antonsen tillägnade lördagens storloppsseger åt honom. Lionel har kämpat mot eliten i Frankrike hela vintern, och fick visa hur bra han verkligen är. Han är ju en av få hästar som lyckats besegra det franske monstret Bold Eagle.

Vem: Tjacko Zaz (V75-6)

Kommentar: Men herregud alltså, vad var det för insats vi fick se av den Timo Nurmos-tränade femåringen? Han hade inte startat sedan slutet av december i fjol, men bombade runt Åbybanan på 09,5 över kort distans – detta efter 06,2 första 500 meterna och 08,9 första varvet. Tjacko Zaz med ”bara” lite drygt 845 000 kronor på kontot inför den här uppvisningen.

Vem: Barkevious Mingo (V75-1)

Kommentar: Nu fick visserligen Nils L Norelius ögonsten bestämma på mellanvarvet, men intrycket på Barkevious Mingo när han via 07,5 sista 500 meterna bara lämnade sina konkurrenter var smått magiskt. Sexåringen har sådan kurvteknik så man tappar hakan.

Vem: Wild Honey (V75-5)

Kommentar: Hon hade stått på hästtransporten till Göteborg och blivit tänd på stallkompisen, och sedermera vinnaren av Olympiatravet, Lionel och var enligt tränare Daniel Redén brunstigare än någonsin. Trots brunsten och kanske tankarna på annat håll vann hon Lovely Godivas Minne bekvämt från ledningen, och det är svårt att inte tycka om den här tjejen. Vilken märr!

Vem: U.S.Male E.P. (V75-3)

Kommentar: Han låg hela tiden i rygg på en ledande och hårddragande Trot Kronos, och när denne kastade in handduken när de tuffare hästarna kom från tilläggsvolterna så vred unge Erlend Rennesvik bara i högertömmen, försvarade sin position, och stack sedan undan i en överlägsen seger. Helvass insats av den norske hästen, och klarare vinnare än så här är det svårt att hitta.

Vem: Nuncio (V75-7)

Kommentar: Vilket fiasko och antiklimax det blev, Stefan ”Tarzan” Melander, och hela Sveriges, superstjärna gjorde bort sig med galopp direkt bakom startbilen i Olympiatravet och var aldrig med i matchen. Nu håller många travfans andan för att Nuncio bara var lite väl peppad för dagen och att det inte var något annat, så vi får se honom försvara titeln i Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet