Bejublad hemmaseger i Svenskt Travderby 2013

275

travderbyt

Efter uttagningsloppet var han förbannad.
Efter finalen kom glädjetårarna.
Lutfi Kolgjini och Mosaique Face vann Svenskt Travderby hemma på Jägersro.
– Vi har haft hästen sedan den föddes…det här är hur stort som helst, sa en påtagligt rörd Lutfi Kolgjini.
När Mosaique Face, efter en mycket stark insats, fick nöja sig med andraplatsen i uttagningsloppet gick det inte att ta miste på Lutfi Kolgjinis besvikelse.
Men hästen gick vidare till finalen och där gick det vägen.
Lutfi Kolgjini laddade vad som gick från sjundespår bakom startbilen och lyckades ta hand om ledningen. Där fick Mosaique Face utstå hård press av Molle C.D. Men snabba 1.12,7 de första två varven bekom inte Mosaique Face. 500 meter från mål ryckte Lutfi Kolgjini och då sprintade Mosaique Face ifrån sina förföljare på svenska rekordet 1.12,4 över 2 640 meter.
– Jag hade en plan som jag hade lagt upp tillsammans med Lars I Nilsson (tränare till vinnaren av Derbystoet, Fascination reds.anm.) och den var att försöka komma före de invändiga hästarna från start. Jag hann precis stoppa Daniel Redén och Molle C.D. från att komma ut och där vanns ju loppet.
Segern var Lutfi Kolgjinis andra i derbyt men förra gången satt han inte själv i sulkyn.
– Jag var oerhört lycklig när ”Joke” vann derbyt men det känns ännu större att vinna som kusk.
Lutfi Kolgjini har, precis som med förra derbyvinnaren Joke Face, själv fött upp Mosaique Face tillsammans med sin sambo Anna Svensson.
– Att vinna derbyt med den här hästen på hemmaplan, det är lite svårt att ta in. Men han gjorde en fantastisk prestation i dag. Han har fantastiska lungor och ett stort hjärta. Hjärtat är större en hans kropp, det är en sak som är säker, han ger sig aldrig.
Mosaique Faces ägare Tommy Nilsson fick två miljoner kronor för segern. Andra- och tredjeplatsen tog Stefan Melanders duo Porthos Amok och Increased Workload.

Ola Johansson