”Berghs stridsvagn bombar runt alla”

60

För tre år sedan sa Robert Bergh att det här är en blivande stjärna.

Balfour är på god väg dit och i kväll bombar han runt alla igen.

Dessutom finns det ett par härliga smällkarameller från stall Bergh i startlistorna …

V75 Summer Heat tuffar vidare och kvällens tävlingar avgörs på Åby som bjuder på en kul och öppen omgång. Jag gillar att ta tjuren vid hornen direkt och har inget emot att sätta spikarna i början.

 För drygt tre år sedan besökte jag Robert Berghs gård utanför Sundsvall i samband med ett reportage om Nahar inför Elitloppet. När vi stod och tittade på snabb­jobben kom Robert förbi med en tre­årig fux som bara hade gjort en start vid det till­fället men galopperat bort sig på Solvalla.

”Det här är en blivande stjärna. Lägg namnet Balfour på minnet,” sa Bergh.

Tuggar ner alla

Nu tre år senare har hästen vunnit flera stora lopp och sprungit in 1,1 miljoner kronor. Han är Roberts favorithäst i stallet och insatsen senast var enormt imponerande. Trots att Balfour fick en dryg inledning i tredjespår första 700 meterna och resten av loppet i dödens, hade han mod och styrka att svara Charrua Forlan den sista biten.

Man verkligen hörde på tränare Bergh hur imponerad han var över sin urstarke fux och jag tänker inte gardera Balfour i den första V75-avdelningen. Visserligen står han med 20 meters tillägg men det är dryga tre varv och hästen står bra inne rent penningmässigt.

Kim Eriksson har vunnit storlopp med Balfour i Örebro International och jag räknar med att Berghs stridsvagn tuggar ner alla till slut. För styrkan är något som han verkligen har.

Räknar med spets och slut

 Jag spikar även i V75-2 och det är en fin treåringsmärr vid namn Fleek Hanover som har gjort det jämnt och bra i samtliga starter. Hon har haft bakspår tre gånger i rad men ändå tagit en seger och två andraplatser. Senast såg hon ut att gå mot vinst men blev snuvad lite snöpligt kort före mål.

Tränaren Thomas Dalbor säger att hästen var lite tunt jobbad inför den starten och ska vara ännu bättre med loppet i kroppen. Läget är betydligt bättre den här gången och Fleek Hanover har tidigare visat att hon är mycket snabb ut bakom startbilen. Dessutom blir det intressant med Johnny Takter i sulkyn den här gången.

Jag hittar ingen av motståndarna som skrämmer och räknar kallt med spets och slut för Fleek Hanover.

 Med två favoritspikar inhamrade är det dags för lite smällar. En riktig bomb hoppas jag briserar i V75-3 när Corroded storskräller. Hästen hade tränat starkt inför debuten för Robert Bergh senast men fick en tuff löpning och blev trött och galopperade som slagen i sista kurvan. I skrivande stund är Corroded spelad till blott en procent (!) och han är given i ett annars öppet lopp.

Man ska alltid följa upp hästarna och jag hoppas att Christoffer Eriksson lotsar honom rätt och att Corroded kommer farande som en obehaglig överraskning till slut – men inte för mig.

 Mer stall Bergh i V75-4 där jag har en så kallad ”nästa gång-vinnare”. Det är ­Helena Klipp som såg dunderfin ut som fastlåst senast med massor av ­krafter kvar.  Även om både Uraia och Ulrika Highness är bra och kommer i full form från segrar, vill jag ­vurma för Helena Klipp som ­vinner när som helst. Varför inte nu till ett glatt odds?

 Petri Puro sa till mig redan i vintras att hans bästa treåring i år heter Da Pepper­boy. Tränare Puro hade som vanligt klart för sig och den treårige ­hingsten har vunnit fem lopp på sex ­starter och varit tvåa en gång, och det var efter toppstoet Vamp Kronos. Da Pepperboy är så där härligt flegmatisk i loppen och nu vill Puro testa lång distans inför Kriterie­kvalen.

Han är stor favorit och har ett bra spår men möter äldre och betydligt mer rutinerade hästar den här gången. Jag vill därför gardera med några stycken där Flemming Jensens Stud Muffin är given liksom ­Millmasai, som nu får Björn Goop i sulkyn vilket känns intressant.

 I V75-6 är mitt drag Takestwofora­tango som har gjort bra lopp på slutet, har ett bra spår, är snabb ut och inte så mycket ­streckad i nuläget. Conrad Lugauer visade upp ­Gareth Boko i bländande författning i går kväll i Derbykvalen som han vann från dödens. Nu säger ”Connie” att Takestwofora­tango ska vara ännu bättre med förra ­loppet i kroppen, då han blev nerspeedad knappt via open stretch den sista biten.

Ska vara bättre nu

 I V75-avslutningen har vi en intressant spetsstrid att vänta mellan startsnabba ­duon Fossens Bonus och Re Doc. Även ­Frode Hamres jänkare Donatomite kan också öppna snabbt, men tränare Hamre är lite tveksam till innerspåret bakom bilen och hästen är inte helt pålitlig, vilket vi såg när han galopperade direkt i starten av Jubileums­pokalen senast.

Donatomite är annars väldigt bra och han imponerade och visade härligt löphuvud när han vann på Axevalla näst senast. Bra chans felfri.

Men om det blir frisk körning kan ­Unicorno S.L.M. komma in i matchen. Hästen var ju hemskt bra i två raka segrar på Jägersro i juli, var inte lika vass ­senast men ska vara bättre nu igen med loppet i kroppen enligt tränare Paal.

V75 från Åby sänds i TV4 Sport klockan 19.00 i kväll.

FOTNOT: En ensam vinnare vid kvällens extra V75-omgång tar hem 20 miljoner kronor.

 

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 14 Balfour (1–11)

V75-2: 3 Fleek Hanover (1–2)

V75-3: 6–8–1–2–12–5–14 (4–10)

V75-4: 9–14–15–2–1–5 (4–8)

V75-5: 2–3–1 (12–5)

V75-6: 2–8–4–3–1–12–9 (11–10)

V75-7: 1–10–2 (4–7)

2 646 rader/1 323 kronor

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet