Berth Johanssons grabb är på G på Umåker!

385

split the bill

Han fortsatte aldrig i sin pappa Berth Johanssons fotspår.
Inte förrän nu.

Magnus Johansson var hästskötare till några av landets stora stjärnor i
pappan Berth Johansson stall i Umeå.
50 år fyllda har han nu plockat ut amatörlicens.

Det var hästarna och den dagliga skötseln och träningen som lockade mest för Magnus Johansson. Direkt efter nian blev det hästar för hela slanten i pappa Berth Johanssons stall på Ringvägen i Umeå.
De fyrbenta stjärnorna var många, detta trots att stallet aldrig hade fler än 20-25 hästar på gång samtidigt. Big Spender, Song Key, Al Joe och Prince R.S. är några av namnen som känns igen.
Berth Johansson var en mästare på att plocka fram segermaskiner och få om ens någon i Sverige har nått sådana höjder med ett så litet material.
800 segrar bärgades under amatörtiden då Berth jobbade som bilförsäljare. Totalt blev det 1 709 segrar som kusk, varav 124 på V65/V75 för den kände fadern.
– Vi kunde ha ett par-tre hästar med i finalerna ibland. Det är först på senare år jag tänkt att…gubben var verkligen fantastisk på hästar! säger Magnus Johansson och skrattar.
Vi träffar Magnus på gården i stadsdelen Teg i Umeå där han bor tillsammans med sin familj i en gul västerbottenskåk som en gång tillhörde hans farfar och farmor.
Det var här Berth och Magnus jobbade i team när det begav sig.

Johansson med licens
Sedan pappans död 2009 ser ruljangsen på gården ut ungefär som vanligt. Amatörer med travhästar hyr in sig i det tolv boxar stora stallet. Liv och rörelse.
Undantaget är att Magnus Johansson själv nu är en av de licensierade.
– Jag har väl alltid hjälpt till lite med hästarna som står här. Mockat och kört lite. Men aldrig haft egen tränarlicens. Pappa ville nog innerst inne att jag skulle fortsätta, men blev maskiner och annat för mig i stället. Tävling var kul men jag hade inte det som största drivkraften. Jag gillade mest att ta hand om hästarna och få dem att tycka att livet var roligt.

En viktig terapi
Vi blir stående i ingången till stallet. Där på väggen hänger vinnartavlan från den största travseger som någonsin gått till Norrbotten och Västerbotten.
Big Spenders seger i Svenskt Travderby 1985.
– ”Biggen” vann ju Hugo Åbergs Memorial två år i rad också. Han är så klart den bäste vi haft. Minnesmässigt för mig är ju derbysegern roligast. En annan kul grej jag kommer på så här är Al Joes seger i SM då han gick nytt världsrekord, säger Magnus.
Hustrun Lena makar på familjens hundar Bella och Jocke och går in i stallet för att göra i ordning sexårige hingsten Split the Bill för fotografering.
Hästen är Magnus Johanssons enda som amatörtränare. Ett familjeprojekt, en lite skör häst som han äger tillsammans med en vän.
Frun Lena och dottern Camilla hjälper till med träningen.
– Det är en jättetrevlig häst som inte riktigt var lämpad för proffsträning eftersom den hämtat sig från två gaffelbandsskador. Vi får se hur det går nu då. Jag kan tänka mig att skaffa fler hästar. Nu är man ju ”registrerad” så att säga och jag har upptäckt hur roligt det är med det här livet igen!
Magnus Johansson avslöjar att han gått en kamp mot cancern det sista halvåret. Efter behandlingar och en bortopererad magsäck ska allt vara bra igen tror läkarna.
Han tittar upp mot Split the Bill och berättar om alla turer med rockarden längs körvägarna på Teg under vinter.
– Jag var riktigt trött där ett tag av behandlingarna. Tänk om folk skulle förstå hur harmonisk man blir av att sitta bakom en sån här. Alldeles tyst, bara du och hästen. Det är terapi det!

Mikael Wikner

 

Föregående artikelYarrah Boko och Trond Anderssen kan andas ut!
Nästa artikelJag litar på Launcher!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.