Björn Goop hoppas att han vinner karriärens första Prix d’Amerique

261

Björn Goop hoppas att han vinner karriärens första Prix d'Amerique

Björn Goop hoppas att han vinner karriärens första Prix d’Amerique

Han hyr en borg på det gigantiska hästmeckat Grosbois i utkanten av Paris.
Björn Goop med sina dryga 6 500 segrar vill gärna lägga till en triumf till meritlistan – Prix d’Amerique på söndagen med Readly Express.
– Det är en seger som saknas helt klart. Jag vill vinna allt jag är med i, säger Björn som etablerat sig som en av toppkuskarna i travets Paris.

Abba, Zlatan och Björn Borg.
Blågula kändisar i Frankrike.
Ordet borg är svenska för de där husen med höga murar på träningscentrat Grosbois i Paris utkanter. Att de franska travdomarna ropade på Björn Borg i högtalarsystemet på Vincennes för någon vecka sedan ter sig därför aningen märkligt.
– ”Björn Borg” ropade de mellan loppen. Fem gånger dessutom! Många var på mig om det där,  säger Björn Borg… förlåt Goop och garvar.
Sedan två år hyr Björn Goop en av de attraktiva borgarna med 30 boxar och lägenheter i träningsmeckat Grosbois i Paris. Under vårt besök på fredagen tittar solen fram och vädret är något man med lite god vilja kan kalla vår.
– Vilken befrielse liksom. Det har ju regnat i sträck varje dag i stort sett två månader så det har varit jobbigt för alla som håller på med hästar här nere. Men nu är det bara skönt, nu kan det inte bli någonting annat än en toppenhelg, säger Björn Goop under vårt besök i borg nummer 14 på Grosbois på fredagen.

”Har ett entourage”
Goops anställde Per-Olov ”Poppo” Jansson står med en tvååring inne på borggården och visar hästen för en stor grupp malteser som äger travaren köpt på auktion förra året. Björn står mitt i besökargruppen och berättar på engelska hur maltesernas häst artar sig. Frågor kommer också om loppet på söndag. Kan det bli seger, kan man spela?
Det är Prix d’Amerique-vecka och intresset för Björn Goops person är än en gång på topp.
– Jag har ett entourage så att säga med mina föräldrar och en del andra i närheten av mig hela helgen men jag har inga problem med att koppla av. Jag är nog ganska så bra på att göra det jag måste och fokusera. Men det är klart, en hel del kul måste också hinnas med en sådan här helg, säger Björn Goop, med 21 tvååringar i Frankrike och någonstans runt 25 starthästar.

Elitloppet vs Prix d’Amerique
Elitloppet har han vunnit tre gånger. I Prix d’Amerique-sammanhang är andraplatsen med Timoko 2016 än så länge det bästa resultatet.
En skämtare ur Daniel Redéns vänkrets smyger in bakom Björn Goop under fotograferingen iförd Propulsion-halsduk och jagas bort av Björn. Skratten haglar.
– Det är inte förrän på söndag det blir riktigt på allvar och det är klart att vi skämtar så här, säger Björn och tummar på sin halsduk med Prix d’Amerique-emblem.
När Sveriges nye travstjärna Readly Express ska jaga en plats i Prix d’Amerique blir det med Björn Goop i sulkyn. Jorma Kontio har fått kliva av som kusk.
– Det är flera saker som gjort att jag fick chansen att köra den här hästen. Dels har jag ett samarbete med Timo Nurmos om att hjälpa till med hästen och han står hos oss på gården i Normandie. Hästens ägare (Rolf Andersson) har häst hos mig också och jag har tagit hand om en hel del och fixat både det ena och det andra, så det är inga konstigheter egentligen, kommenterar Björn den uppmärksammade kuskbytet.
– Sedan var det ju kul att få köra en sådan fin häst och samarbeta med en väldigt duktig tränare också,

Tuff bana att köra på
Goop har etablerat sig som en av toppkuskarna i travets Paris. Blir det många bredsidor i loppet, hur är körkulturen ute på banan?
– Det är en tuff bana att köra på, helt klart. De franska kuskarna är tuffa men så är det överallt att ger du respekt så får du respekt också. Så jag har inga problem alls med det där. Vi försöker vinna i stället för att fundera.
Vilket lopp väger tyngst – Elitloppet eller Prix d’Amerique…
– Loppen är lika stora skulle jag vilja säga. Jag är ju svensk och Elitloppet är väldigt stort för oss svenskar. Att jag är här nere en stor del av vintern betyder inte heller att jag satsar här nere för att stanna här för gott. Jag har det väldigt bra hemma, men jag söker hela tiden nya utmaningar och det känns bra att fördela verksamheten så här i två länder. När vintermeetinget är över satsar jag hundra hemma igen.
Ännu en besökargrupp kommer förbi Björn i borgen på Vincennes. Spekulationerna är många. Kommer just den här aktören att vinna det ovanligt öppna slaget på söndag?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.