Björn Goop om att stå vid 5000-gränsen

225

bjorn5000

Hallå där…
…Björn Goop, 36, landets på senare år segerrikaste kusk, som på måndagskvällen kan ta sin 5000:e karriärseger i Årjäng. Du har en seger kvar till den gränsen och det måste kännas lite extra?
– Det känns jättestort. Även om jag anses vara ett av de större namnen inom travet är det helt klart något extra att få kliva in bland de riktigt stora killarna.
Du kör nio hästar i Årjäng på måndag kväll. Känner du av lite vidskepelse?
– Näää, i början var man ju lite vidskeplig mest för att man trodde att det handlade om det. Visst kan det krångla, men att det i så fall ska bero på sådana här grejer har jag svårt att tro.
Mamma Annika och pappa Olle ska tydligen följa med till Årjäng och ha utflyktskorgen med sig. Utifall att…
– Ja, det blir nog så. De frågade mig i fredags om jag trodde att det skulle bli den här segern i helgen. Jag sa att de lugnt kunde vara hemma, såna chanser hade jag inte. Nu blev det en pinne i går på V75 och de följer med för att inte missa den 5000:e som kan komma i Årjäng.
Du blir den sjätte svenske kusken att kliva över gränsen. Stig H Johansson, Jim Frick, Åke Svanstedt, Örjan Kihlström och din pappa Olle har lyckats med det tidigare.
– Roligt som sagt och visst är det stort. Men inom familjen har vi i stort sett aldrig pratat om procentsatser och segrar och statistik. Det är mera jag som varit krävande på mig själv och satt upp mål.
Största segern i karriären?
– Conny Nobells seger i derbyt 2005 – den slår allt. Jag tror aldrig att jag kommer att uppnå så starka känslor igen. Många segrar kanske kommer att vara lika roliga men just de där känslorna för hästen och allt prat om att varken jag eller pappa hade vunnit derbyt tidigare…fullkomlig lycka.
Du har en körledig dag när vi ringer söndag. Hur han den sett ut fram till lunch?
– I morse tog jag en rejäl sovmorgon, söndagar brukar vara min dag då jag försöker sova i kapp. Sedan tog jag en sväng förbi stallet och kollade att allt var okej. Och nu är det dags att ge sig iväg till golfbanan. Jag håller på att packa väskan för att åka i väg. Jag har handicap 14-15. Började med golf innan travet faktiskt. Tyvärr finns det lite tid över för den här hobbyn nu.
2006 satte du svenskt rekord i antal kusksegrar under ett och samma år. Tror du att du kommer att slå 501 segrar någon gång?
– Rekord är till för att slås, så kanske. Men jag tror inte att jag har den ambitionen längre att ta många segrar utan mer uppnå kvalitet i det jag håller på med.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.