”Bjuder på en ny uppvisning idag”

97

Hon kom från USA till Sverige för att bli fölsto.

Men i stället blev det tävling och nu är Southwind Feji obesegrad i fem raka.

I dag blir det en ny uppvisning hemma på Axevalla i Grand Slam 75.

Det bjuds på flera sportsliga godbitar i efter­middagens miljonspel på Skara­slätten. Alla älskar riktiga vinnarhästar och i dag får den stora publiken stifta bekantskap med Southwind Feji. Ett fyraårigt sto som tränas av Pär Hedberg på Axevalla och som verkligen har visat jävlar anamma i loppen.

Southwind Feji har visat en suverän inställning till tävlandet och vägrat förlora loppen. Hon har vunnit såväl från ledningen som den tunga vägen och tränare Hedberg tror att det här kan vara en häst för stoeliten på sikt, så bra tycker han att hon är.

Men vad många kanske inte känner till är att hästen egentligen kom till Sverige för att bli mamma. Hon var med i planet som fraktade Elitloppshästarna från USA hit förra året och då som ett fölsto.

Southwind Feji var betäckt och man ­trodde att stoet var dräktig men det ­visade sig senare att så inte var fallet.

Ägaren stall Palema beslutade sig då för att Pär Hedberg skulle börja träna igång hästen så smått och efter att hon fått ­mycket tid och träning ståtar hon nu med fem raka och har imponerat stort. Det är inte dåligt för att vara en fölmärr, skämtade Pär Hedberg när jag pratade med honom i veckan.

Helt klart är Southwind Feji något alldeles extra och en kul och annorlunda story bakom hästen. I dag är det förvisso debut bakom startbilen men det torde inte innebära några bekymmer då hon enligt Hedberg har lugnat ner sig betydligt på ­sistone.

Så bra som Southwind Feji har varit vinner hon igen och det är såklart en given spik från ett perfekt läge i Grand Slam 75.

Inte vässad

 En som redan är ett toppsto och en riktig stjärna är Darling Mearas som i dag gör årsdebut. Hon vann Svenskt Travoaks i fjol i suverän stil och det fyraåriga stoet har redan tjänat drygt 3,5 miljoner kronor. Jag pratade med tränaren Stefan Persson häromdagen och han berättade att hästen har tränat bra inför det här loppet med två jobb efter 1.18 som snabbast. Hon matchas dock främst för Stochampionatet och Derbystoet i år och det här loppet är således inte det viktigaste och hon är inte vässad på något sätt.

Givetvis kan Darling Mearas vinna loppet, för som Persson sa att vinner man Oaks på 1.12,5 som treåring är man ingen normal häst. Men någon toppform lär det inte ­vara tal om direkt och det är dessutom debut över lång distans.

Hon möter hästar som har varit igång och tävlat och en av dessa är Undine som senast var med i Drottning Silvias Pokal där hon blev tempotorsk efter att ha vunnit försöket. Och Unrestricted avslutade sylvasst i årsdebuten och lär gå framåt med loppet i kroppen. Så Darling Mearas får sällskap kupongen med dessa två.

Har radat upp segrarna

 Min andra spik i omgången är Victory Kåsgård som har gjort det strålande bra hos Flemming Jensen och radat upp segrarna. Gjorde en stark prestation vid segern på Charlottenlund senast och körs av säkra Jennifer Tillman i det här damloppet. Främsta hotet är formtoppade Mellby Drake som höll starkt från dödens senast som tvåa men jag tar ställning och spikar Victory Kåsgård som har spår innanför.

 Guldstoet för treåriga ston avslutar omgången och här gör topphästen Current Affair årsdebut efter bra tränings­rapporter. Men hon har spår elva och därifrån kan det lätt gå galet.

Min förstahäst är Vanquish Kronos som vann tre av fyra starter i fjol som tvååring och som satt fast i årsdebuten med gott om krafter kvar. Kommer hon till ledningen ­tidigt kan hon bli svårslagen.

Passa även Catch My Love som har varit duktig.

 Cagnes Sur Mer såg kalasfin ut när hon vann över lång distans senast och var tämligen obrukad i mål. Rickard Svanstedts hästar går bra nu och från ett perfekt läge är det min vinnare i den första avdelningen.

Jag vill dock varna för Sukpoint C.C. som inte har fått chansen i årets två starter och är bättre än raden. Helt bortglömd

i skrivande stund.

 Ett vidöppet lopp är den tredje avdelningen och här gäller det att inte snåla med strecken. Jag vill vurma för Lucky Babe som visade form vid segern senast på barfotabalans.

 I den femte avdelningen är Rolex Broline favorit men han svek senast efter två raka segrar (var inte frisk då) och känns svårbedömd.

Se upp för Frascati Boko som har lopp i kroppen och som kommer från form­toppade Håkan K Perssons stall.

Grand Slam 75 från Axevalla sänds i TV12 15.30.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 2, 10, 1, 3  (5, 9)

GS75-2: 2 Southwind Feji (12, 6)

GS75-3: 8, 10, 1, 2, 13, 12, 4 (11, 15)

GS75-4: 2, 4, 8 (1, 6)

GS75-5: 3, 9, 5, 8, 4 (2, 1)

GS75-6: 3 Victory Kåsgård (5, 8)

GS75-7: 4, 11, 10 (2, 9)

1 260 rader/1 260 kronor

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet